Як ставляться відомі жителі Тернопільщини до надання автокефалії Українській православній церкві

0
176

Томос – це фактично ще один акт проголошення незалежності України!

Петро Порошенко, Президент України

Це насправді історичне рішення. Ми дуже довго йшли до того, щоб отримати Помісну церкву, керівний центр якої знаходився б не в Росії, з якою ми сьогодні фактично ведемо війну, а в Києві. Це, безсумнівно, є велика перемога!

Тепер нам потрібно прикласти максимум зусиль, щоб всіх православних християн, в тому числі і тих, які ходять до УПЦ МП, залучити до новоствореної помісної православної церкви. Сподіваюся, що в очільників всіх православних конфесій знайдеться сила волі, аби втілити рішення Священного синоду Константинопольського патріархату.

Створення  Української Помісної церкви – це велика стратегічна поразка Росії. Не зважаючи на намагання Москви всіма силами зірвати рішення про Томос, завдяки твердій державницькій позиції керівництва держави та церков, вдалося добитися найголовнішого – Священний синод Константинопольського патріархату своїм рішенням підтвердив готовність Константинополя до створення в Україні Помісної православної церкви.

Іван Ковалик, громадський активіст, представник ВГО «Вільні Люди»

Завдяки рішенню про надання Томосу Українській православній церкві відновлено історичну справедливість. Україна має ще один крок до того, щоб стати повноцінною державою. Я думаю, що у нас зараз є шанс об’єднати церкви, а це об’єднає, згуртує населення.  У нас на Заході України переважають греко-католики, ця церква стоїть на державницьких позиціях, по відношенню до розбудови держави має позитивні характеристики. Греко-католики, католики позитивно сприймають рішення про Томос. Вони розуміють про що мова йде, РПЦ – це церква державна, яка стоїть на тих позиціях, на яких стоїть будь-яка державна влада в Радянському Союзі чи Росії. Томос може стати християнським консолідуючим елементом, релігія ж одна – християнська, Бог один, але багато існує течій. А течії – це вже бізнес. Багато релігійних течій в Україні є елементом того, що в українців була дезорієнтація релігійному плані. Може нарешті знесуть пам’ятник Леніну в Почаєві. Московська церква є елементом п’ятої колони. Вони ж канонізують таких як Сталін. Це шизофренія, шовінізм. На основі цих постулатів вибудовується «рускій мір», Томос – один з аспектів знищення цього. Це важливо в ідеологічному плані. Щодо повернення Лавр та святинь – це потрібно було зробити ще в 1991 році, але тоді в парламенті була прокомуністична більшість.

Валерій Федорейко, голова громадської ради при Тернопільській ОДА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ