Через відмову у субсидіях жителі Тернопільщини будують печі і грубки (фото)

0
4072

Василь Марцинів із села Звиняч Чортківського району після виходу на пенсію почав мурувати грубки і печі. Є попит, адже останнім часом люди повертаються до перевіреного тисячоліттями пічного опалення. Часто ті, кому відмовляють у субсидіях.

– Багато людей тепер задумуються, що треба палити дровами, – каже пічник. – Із субсидіями дійшли до того, що мало хто отримає. Можуть тепер більше людей повертатися до пічного опалення. Варто, щоб хаті була грубка. В будь-який момент приніс патиків і розпалив. А газ – що? Якась аварія на газопроводі чи ще щось може статися. Мало що може бути.

Василя Марциніва запрошують додому і ті, хто мають вдома грубки чи печі, але роками не розпалювали. Тепер потрібно перевірити їх стан. Рідше будують п’єци для випічки хліба.

– Від нового року робив лише один п’єц, –  додає пан Василь. – Як велика сім’я, то там переважно є п’єц. Люди печуть хліб. Як двоє-троє в хаті, то вже п’єци викидають.

Грубку Василь Марцинів вимуровує приблизно за 3-4 дні. Вогнетривку цеглу перекладає глиною з піском.

– Одна частина глини, одна – піску, – пояснює. – Потім воно висихає і глина наче випалюється. Ще всередині скріплюю все дротами, тобто зшиваю скобами.

Щоб грубка була теплою, потрібно добре вибудувати канали, має бути якісна шамотна цегла. Тепло грубки залежить і від матеріалів, і від майстра. Як буде хороший майстер, а матеріали погані, то що він зробить?

Грубки і печі Василь Марцинів навчився робити у Казахстані.

– Ще у 1969 році, як вчився на механізатора, був на практиці в Казахстані, – розповідає. – Там з місцевим пічником клав грубки, п’єци. І так навчився. У нас трошки інакший принцип, ніж в Казахстані. Там роблять інші канали в стіні, що воно гріє. На той момент у них не було кахлю. Ставили печі тільки з цегли.

До виходу на пенсію Василь Марцинів працював інжинером-будівельником у ПАП «Дзвін». Каже, що професія пічника нині відновлюється.

– Ще брата свого підучив, – сміється. – Теж печі кладе.

30-річний Ігор із сусіднього села Косів жартує, що вирішив поставити грубу, щоб не змерзнути.

– Може буде трохи якась економія газу, – говорить. – Але більше через те, що про всякий випадок. У нас неспокійно. Там – якась диверсія, там щось зробили, а ще ціни на газ. Куди дінешся? Електричними обігрівачами стільки не нагрієш. І живий вогонь створює особливу атмосферу і затишок в хаті.

Наталія ЛАЗУКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ