Розмальовку-антистрес із замками Тернопільщини намалює молода художниця

0
655

Тернополянка Наталя Фугель хоче видати розмальовки із зображеннями замків Тернопільщини. Така ідея в не ї виникла після роботи над розмальовками про Тернопіль.

Театр і мандри для натхнення

24-річна тернополянка Наталя Фугель любить мандрувати і малювати. Для неї ці дві улюблені справи переплітаються та доповнюють одна одну. Адже для того, щоб з’явилася картина, треба наповнити себе емоціями та враженнями. А це найкраще виходить у мандрівках.

– Я люблю малювати на пленерах, тому, як тільки є можливість, збираюсь в дорогу, –  розповідає дівчина. – Тоді час зупиняється для мене. Якщо вдома малюю дві-три години, то на природі – десять пробігає як одна мить.

Також наповнює враженнями художницю театр. Дівчина каже, що протягом чотирьох років не пропустила жодних «Театральних вечорів», які організовують у Тернополі для театралів.

– Для мене це магія руху та слова, –  каже Наталя Фугель. – Актори, як художники, пропускають реальність через свій досвід та емоційність.

На її картинах миті, які стали важливими в житті художниці. Там –  квіти, люди, будинки, краєвиди, замки. Дівчина каже, що більшість картин її «переслідує».

– Інколи малюю одночасно три-чотири картини. Допоки малюю одну, інші маячать перед очима, – зізнається Наталя. – Так було із картиною «Водограй» – вода «стояла» перед очима, а відпустила мене, коли завершила роботу.

Картини без назв, а страви  кольорові

Щодо назв картин, то художниця дає їх вкрай рідко.

– Я люблю експериментувати з матеріалами та техніками. Маю кілька портретів на газеті, квіти на лляних полотенцях. А от із назвами картин – важко, –  каже. – Якщо виникає спонтанно назва –  добре. Якщо ні – то, я не журюся. Цьому процесу не приділяю багато уваги та часу.

Наталя «грається» кольорами і в побуті. Під час приготування їжі, поєднує багато інгредієнтів.

– Моя мама дивується моїм кулінарним експериментам. Каже, ними треба милуватися, але їсти – обережно, – сміється художниця. – Я обожнюю салати, в яких багато інгредієнтів. Моя тарілка з салатом, як картина імпресіоніста, яскрава та вибухово-хаотична. Мама переконує мене не змішувати стільки продуктів водночас. Але мені подобається!

Розмальовка антистрес для туристів

Нещодавно художниця завершила роботу над розмальовками про Тернопіль. У її планах – розмальовки із замками Тернопільщини.

– Виникла така ідея в мене після одного випадку у центрі. Жінка-турист просила помогти мені із пошуками сувеніра-згадки про Тернопіль, –  розповідає Наталя. – Ні магнітики, ні листівки її не цікавили. Вона хотіла привезти щось для дітей, і корисне, і розвиваюче.

Книжка із зображенням відомих місць Тернополя уже є в продажу. Там 48 малюнків із зображенням архітектурних споруд міста.

– Під час роботи над розмальовкою, я по-новому подивилася на рідне місто. У малюнках багато дрібних деталей, які показують не тільки велич, але й красу у дрібницях, –  продовжує художниця. – Малювала здебільшого Центр, хоча багато цікавого є в інших мікрорайонах. Отож може з’явитися серія розмальовок про Тернопіль. Думаю, малюнки можна доповнити розповідями, довідкою, або цікавою історією про будинок чи споруду.

Втілити ідею із розмальовками замків Тернопільщини Наталя Фугель хоче через кілька місяців. Адже зараз працює над можливістю поїхати до Польщі на пленер. Роботи молодої художниці можна подивитись у Тернополі, в обласній бібліотеці для молоді , що на Нечая, 29 (м-н Новий світ). Виставка діятиме протягом вересня. Довідка Народилася в Тернополі у 1993 році. Навчалася у Тернопільському педуніверситеті ім. В.Гнатюка за спеціальністю «Образотворче мистецтво». У 18 р. отримала звання майстра народних ремесел. Учасниця художніх пленерів на Тернопільщині, Херсонщині, Рівненщині та Києві. Співпрацює з арт-резиденцією ім. Назарія Войтовича (с. Травневе Збаразький район). Вчитель образотворчого мистецтва ЗОШ №18.

Анеля ПРОТАСЕВИЧ

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ