Сороколіта, Турського та Навроцького позбавили депутатських мандатів

0
195

Тернопільська міська виборча комісія позбавила депутатських мандатів Ігоря Турського, Романа Навроцького та Івана Сороколіта. Відповідне рішення ТВК прийняла у результаті народної ініціативи з відкликання депутатів, яких зі скандалом вигнали з ВО «Свобода». За відкликання депутатів проголосувало 11 членів ТВК. Після голосування представники ТВК обговорили ганебний факт переходу цих скандальновідомих екс-депутатів в іншу партію. Це видно на відео відомої тернопільської журналістки Тетяни Колеснік, яка була присутня на засіданні ТВК.

До історії питання

ВО «Свобода» виключила з фракції трьох депутатів – Сороколіта, Турського та Навроцького за зраду партійних принципів та підозри у корупційній діяльності. Іван Сороколіт на посаді директора комунального підприємства «Тернопіль Інтеравіа» через фірми-«прокладки» вивів більше 2,5 мільйонів гривень. Вже колишні депутати Навроцький та Турський за винагороду лобіювали у міській раді інтереси забудовників, займалися рейдерством та були замішані у земельних скандалах. А Турського, який відомий своїм ненажерливим фінансовим апетитом, знаючі його люди навіть прозвали «африканським мурахоїдом».

Тож, керівництво ВО «Свобода» не могло далі миритися з присутністю у партії «мурахоїдів». Самі ж, виключені зі «Свободи» депутати, заявляють, що їх виключили з партії за те, що вони свідомо голосували проти змін до Генерального плану міста. Але, як показує стенограма та відео засідання Тернопільської міської ради від 24 березня 2017 року (коли були схвалені зміни до Генплану), Іван Сороколіт та Ігор Турський взагалі не були присутні в сесійні залі. Екс-свободівці проігнорували сесію, де виносилося таке важливе питання для розвитку міста. Так ось їх «страусина» позиція по відношенню до своїх виборців. Тому ця обставина точно не стала причиною їх виключення зі «Свободи».

Основна причина виключення – це підозри у корупції, які згодом підтвердилися. Детальніше щодо фактів, через які виключили цих осіб із «Свободи» можна ознайомитись тут.

Екс-депутати мали самі здати мандат за зраду

У ВО «Свобода» є обов’язкова для всіх процедура висунення кандидатами у депутати. Кожен кандидат дає письмове зобов’язання скласти депутатський мандат (якщо він таки переможе на виборах), якщо він добровільно виходить з ВО «Свобода» або його виключають з партії. Такі зобов’язання підписали й загадана тернопільська «трійка». Однак, після виключення з партії Сороколіт, Навроцький та Турський на відріз відмовилися складати мандат – таким дорогим він був для них.

У свою чергу «свободівці» наполягали на своєму – щоб зрадники склали мандат, тобто виконали своє зобов’язання, яке вони давали перед виборами. У результаті декілька разів під міською радою були силові протистояння, коли «свободівці» не пускали зрадників у будівлю міської ради.

Своє слово сказала громада

Але вирішальне слово сказала громада. Самі ж виборці ініціювали процедуру відкликання депутатів-зрадників за народною ініціативою. Були проведені збори виборців. Так, по кожному з трьох вже колишніх депутатів зібрано 2 000 підписів тернополян про відкликання (загалом 6 000 підписів). Всі підписи були вчасно відправлені у міську Територіальну виборчу комісію. Для відкликання депутата необхідно зібрати підписів не менше, ніж виборча квота. Для Тернопільської міської ради це близько 1500 підписів. Тобто кількість підписів більша від необхідної.

У свою чергу ТВК здійснила перевірку зібраних підписів. І у четвер, 25 січня, відповідно до народної ініціативи громади Тернополя, прийняла рішення про позбавлення депутатського мандату Ігоря Турського, Романа Навроцького та Івана Сороколіта.

Екс-депутати «воюють» з громадою у судах

Депутати у судах усіх можливих інстанцій намагалися довести, що їх виборці не мають права позбавити їх депутатських мандатів. Це б дало їм можливість заблокувати процедуру відкликання вже на рівні Тернопільської міської виборчої комісії.

Спершу екс-депутати звернулися з ідентичними позовами (кожен по своїй справі) у Тернопільський окружний адміністративний суд. Та суд став на сторону виборців і визнав дії громади законними. Згодом вони подали апеляцію у Львівський апеляційний адміністративний суд. Але й львівський суд визнав збори виборців та процедуру депутатського «імпічменту» правомочними.

Висновки судів однозначні: виборці мають гарантовані українським законодавством права на відкликання депутатів міської ради відповідно до затвердженої процедури.

І сьогодні цей процес завершився. Зрадники й корупціонери втратили мандат.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ