«Білі комірці» з України: 5% українців в Польщі займаються інтелектуальною працею

0
326

Існує думка, що більшість українських мігрантів в Польщі займаються роботами, які не вимагають спеціальних знань і навичок. І дійсно, згідно з недавнім дослідженням Національного банку Польщі, близько 70% українців у Польщі – це «сині комірці», тобто ті, які працюють на будмайданчиках, у виробничих цехах, в очисній промисловості тощо, виконуючи досить просту роботу після короткого навчання. Рівень доходу українських «синіх комірців» становить від 800 до 2000 злотих на місяць.

За даними польського Центробанку, на сьогоднішній день тільки 5% українців у Польщі – це «білі комірці». Однак експерти польського ринку праці відзначають, що з кожним роком в Польщу приїжджає все більше кваліфікованих кадрів з України, які без проблем можуть влаштуватися на роботу спеціалістами, менеджерами та адміністраторами, як в польські, так і міжнародні компанії, з досить високим рівнем оплати.

Українець Дмитро Уранов працює у представництві однієї з міжнародних компаній в енергетичному секторі Польщі. Пропозицію переїхати працювати до Кракова Дмитро отримав від одного з польських рекрутерів через соціальну мережу. “На поточний момент українці в Польщі отримують такі ж зарплати, як і поляки − зараз більш важливим є досвід роботи і знання, а не громадянство співробітника», − коментує Дмитро. «Середня зарплата українця в міжнародній компанії становить 6500-8000 злотих в місяць (тобто більше 2000 доларів). Витрати багато в чому залежать від міста: у Варшаві життя дорожче, а в Гданську чи Кракові − дешевше. Так, наприклад, у Кракові хорошу однокімнатну квартиру можна орендувати за 1500 злотих на місяць, що становить приблизно 440 доларів. Навіть, якщо додати витрати на проживання, громадський транспорт і т.д. у мене завжди залишається певна сума, яку я можу витратити на подорожі, а також на допомогу моїм рідним в Україні».

«Ми з чоловіком переїхали до Кракова півтора роки тому: я на навчання у приватний університет, а він по роботі − займатися фріланс проектами в дизайні», − коментує українка Тамара Кулеєва. «Навчання дозволяє мені підробляти, тому я ще віддалено займаюся перекладами. Таким чином, наш загальний дохід становить близько 10000 злотих (3000 доларів). Ми орендуємо досить велику квартиру в центрі Кракова за 1450 злотих на місяць і платимо так званий щомісячний чинш (комунальні послуги та послуги на утримання будинку) в розмірі 600-800 злотих (в залежності від сезону), що становить 200-250 доларів. На харчуванні ми не економимо − витрачаємо приблизно 1300-1500 злотих на місяць (близько 400-450 доларів). Плюс витрати на громадський транспорт − близько 70-80 злотих на людину в місяць (до 25 доларів). Можу сказати, що нашого загального доходу, рівень якого є середнім для польського ринку праці, повністю вистачає на всі наші потреби. Крім того, кожного місяця я пересилаю додому в Україну близько 200-300 доларів, використовуючи швидкий і дешевий онлайн сервіс », − резюмує Тамара.

Згідно з останніми даними Національного банку Польщі, щорічно українці в Польщі заробляють у середньому близько 8 млрд. злотих, з них близько 5 млрд. українці пересилають додому.

«За останній рік суми і кількість переказів з Польщі в Україну через онлайн сервіс TransferGo зросли майже на 100%», − коментує Магнус Олбі, директор по маркетингу TransferGo. «Завдяки тому, що з кожним роком все більше українців знаходять кваліфіковану і високо оплачувану роботу в Польщі, ми очікуємо подальшого зростання в сфері грошових переказів в Україну».

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ