У райцентрі на Тернопільщині пам’ятник Героїв Небесної Сотні існує тільки на папері

0
323

Відповідь на це питання проста: “На папері, в думках, але не у реальності”. Адже від кінця лютого цього року, він так і не набув свого фізичного втілення. А все через те, що “кабінетним босам” не вдалося все “порішати” між собою. – пише Бучацький інформаційний портал

Перша зустріч обмеженого кола громадськості щодо місця встановлення пам’ятника Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО відбулася ще далекого 7 лютого в райдержадміністрації. Над ескізами працювали талановиті художники: В. Качуровський, В. Кісельов, Т. Паляниця, В. Поморський та В. Слободян. Але та зустріч нічого конкретно не визначила: ні ескізу не затвердили, ні конкретного місцерозташування не вибрали. До речі, тоді запропонували такі локації: 1) алея на вулиці Лесі Українки; 2) біля адмінбудівлі (навпроти “Ощадбанку”); 3) біля спиртзаводу (навпроти аптеки); 4) біля пам’ятника С. Бандері і 5) у міському парку (навпроти Володимирської церкви на південному масиві).

Наступного разу зустрілися через десять днів – 17 лютого. Митці прийшли підготовленіші – з’явилися макети та цікаві задуми щодо розташування пам’ятника. Але цього разу представники вирішили все віддати у руки людей, мовляв, нехай самі вибирають, і справа потихеньку затихла. От і виходить, що у лютому, нам ну вже д-у-ж-е він був потрібен, а згодом – все пустили  на самовплив.

А все це через жадність бучацьких чиновників: міського голови Мосціпана, голови районної ради Фреяка, голови адміністрації Бебиха. Вони хотіли все зробити з мінімальними затратами, а коли художники в один голос довели, що це має бути меморіал, де б проходили екскурсії, уроки, читалися вірші, районні можновладці просто вмили руки, зіпхавши все на громадскість, мовляв, вони винні, бо не визначилися з місцем, хоча громадскість у переважній більшості сказала, що хоче навпроти “Ощадбанку”. Але ” керівники” міста і району розуміли, що меморіал обійдеться орієнтовно в 500 тис. – 1 млн. грн. і тому дали задню.

Для порівняння – на ремонт фонтану і благоустрій біля нього, міська рада “вбухала” майже 500 тис. грн.

Так і лежать ескізи з макетами у фойє райдержадіміністрації і нікому до них немає ніякого діла, особливо владним керівникам. А могли б підключитися і районна рада, та й деякі заслужені, врешті-решт щось корисне зробити для міста не заради власно вигоди, а й просто так.

Цікаво, що буде далі, знову все вирішуватимуть таємно чітко визначеним колом вибраних? А що було, якби справа тоді не набула розголосу?

Петро Чорнота, депутат районної ради і Леся Ю.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ