Що заважає тернополянці гордитися рідним містом?

0
145
фото з інтернету

Завжди гордилася тим, що я українка, тернополянка! От уявіть собі, мала чим гордитися! Мабуть, не треба перераховувати всі його рідні символи та затишні місця… Коли ще не було стільки кафе-будинків-парковок…

Відпочиваючи на морі в Кримнаші ще у часи, коли це було правдою, я без жодних комплексів розмовляла українською і навіть привчала до розмови кримчан мого віку – мені це вдавалося заввиграшки, бо ж чому вони не розуміють?! І вони починали розуміти.

Дивувалася перед 2000 роком, чому Київ говорить російською – і вперто пояснювала їм рідною, що мені треба в магазині художніх товарів, спиною відчуваючи насмішки. Коли вперше поїхала за кордон, то від російськомовних туристів, які дізналися, що я з Тернополя, почула жарт – тобто з Чорнобиля? Проігнорувала і полюбила свій Тернопіль ще більше – як мама сором’язливе дитя, яке не може ще саме себе захистити перед багатшими, сміливішими, більш наглими.

І от Тернопіль виріс, змужнів і забуяв – новими фонтанами, широкими мощеними бруківкою площами і тротуарами, манить численними майстер-класами та нічними клубами і ресторанами. Наповнився. Навіть випередив багато міст у численних рекордах – то ковбаса найдовша, то прапор – найбільший, то зарплата найменша…

Усе – най-най-най. І якось так наче і хочу зрадіти, та не можу. Бо на маршрутку чекаю 15 хвилин, а коли приїздить, то така втрамбована, що просто кожна кісточка в скелеті резонує, коли хтось з самого кінця кричить водієві: «І оце такі переваги карти тернополянина?! Оце за такі знущання я маю платити 5 гривень?! А водій на те: «Замовчи, пияку, бо я на роботі, посидь на моїй роботі, то знатимеш, скільки пуд солі вартує!» А «пияк» йому на те: «То зупиняй маршрут і йдемо на експертизу, хто п’яніший – ти чи я!» І вже «заводяться» всі пасажири, бо ж дратуються – саме відповідальний поворот, «что он нам несет?».

А от я вже їду за кермом. Ще вчора газ був «12.50», а вже сьогодні «15.95», заправишся на заправці-«Н» – машина летить як ластівка, а як на «Ка», то буде справжня ка-ка, бо їду уривчасто. Значить нечистий продукт, розводять чимось. Хто за це відповідає?! Та я не про те. Навіщо до цього всього щастя ще й карта тернополянина. Чесно кажучи, я своїм друзям із інших областей не можу пояснити, бо і сама в шоці. А ви?!

Валерія ДУМАНСЬКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ