Про людей з обмеженими можливостями піклується не влада, а небайдужі тернополяни

0
171

Безкоштовно з’їдити до лікарні або аптеки на спеціально облаштованому транспорті — така можливість може з’явиться у більшої кількості тернополян з інвалідністю. Соціальне таксі довезе в будь-яку точку міста з електропідйомниками і аптечками. Для цього потрібно зібрати кошти на спеціальний автомобіль. – повідомляє Доба

Тернополянин Сергій Кічула створив проект «Соціальне таксі». Суть проекту полягає в купівлі мікроавтобуса, який обладнаний спеціальним ліфтом для перевезення інвалідів. Подібні проекти уже діють в Києві та Хмельницькому. За допомогою такого авто люди з обмеженими можливостями можуть пересуватися не лише містом, а й за його межами й ставити соціально активнішими.

— Зазвичай, люди, які не можуть самостійно пересуватися, більшість часу проводять вдома. Поїздка до стоматолога  чи поліклініки складає труднощі. Добре, якщо є батьки, рідні, які допомагають. Інакше – це стає великою проблемою. Тернопільські таксисти можуть допомогти скласти коляску, посадити пасажира. Але звозити з певного поверху будинку не завжди мають охоту, – розповідає Сергій Кічула.

З подібною проблемою стикається кожне місто. Однак є міста, які знаходять вирішення — у Хмельницькому курсують уже три соціальних таксі. Вони працюють при Хмельницькому обласному благодійному фонді «Карітас». За викликом здійснюють перевезення людей на інвалідних колясках. Сергій Кічула каже, що люди в Хмельницькому завдяки такому автомобілю, мають змогу відвідувати басейни, різні фізіопроцедури, масові заходи, відвідують церкву і навіть їздили на прощу до Зарваниці.

У Тернополі ця проблема давно на часі. Саме тому, Сергій Кічула на прикладі Хмельницького вирішив організувати проект «Соціальне таксі» в Тернополі. Чоловік спілкувався з начальником фонду інвалідів міста Тернополя, домовився з директором Тернопільського благодійного фонду «Карітас» отцем Андрієм Марчуком про співпрацю.

– Найважливіше зараз придбати мікроавтобус на 12 місць і переобладнати його. Для таких потреб є спеціальні автомобілі у продажі, але вони дуже дорогі. Далі «Соціальне таксі» працюватиме на базі  благодійного фонду «Карітас», вони знайдуть водія, прийматимуть дзвінки та плануватимуть поїздки, – каже Сергій.

На обліку в благодійному фонді «Карітас» зараз 60 людей з інвалідністю. Працівники щотижня возять їм продукти. Багато знайомих і друзів Сергія Кічули підтримують цей проект і формують команди зі збору грошей. За словами Сергія, найефективніше збирати гроші у своєму колі знайомих, однак, волонтери все одно писатимуть листи у відповідні благодійні організації, ставитимуть скриньки.

– Проект ніяк не заангажований, це не політика і не піар. Наша мета – купити автомобіль. У кожному місті історія розпочинається з одного авто. Сподіваємося, Тернополю вдасться її успішно розпочати, а згодом, якщо буде попит і підтримка тернополян, то, звісно, купимо й друге, – наголошує Сергій Кічула.

Кошти на соціальне таксі у Тернополі збирають готівкою,

або на Карту Привату 5168742021645670

Контактна особа Кічула Сергій, номер телефону — 0982151195.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ