Чи варто купувати полуницю на тернопільських ринках

0
534

На тернопільських ринках вже продають полуниці. Від 60 до 90 гривень за кілограм. Проте ще не всі тернополяни наважуються її купувати. Чому?

По-перше, ціна ще занадто висока, – кажуть покупці. Перший завіз на ринок був уже 2 тижні тому. Тоді кілограм полуниці коштував 120 гривень. Нині ціну трішки зменшили. Проте, як зауважують тернополяни, на смак полуниці ще не зовсім добрі.

– Я намагаюся в початок сезону не купувати, бо багато хімії, –  каже Олена Нагірна. – Зачекаю, поки дозріє своя на городі. То своє. А травитися хімією – не варто.

– Трохи дорогувато ще. Бо не час. Та й вона не відповідає тій ціні. То не домашня. Не рахую, що варто її їсти. – пояснює тернополянин Борис.

– Я не можу ще купити, бо не маю за що. –  зізнається пенсіонерка Ганна Семенівна. – Ще немає сезону, тому дорожча. А як піде повним ходом – то буде дешевша.

– Ну, як? Дорого. Люди бояться хімії, але беруть. І я теж беру. – каже Володимир Сірий.

І справді, не варто перевіряти якість товару на власному здоров’ї. Тому краще вимагати висновок експертів.

– Усю продукцію на ринку – перевіряють, – каже завідуюча лабораторії ветсанекспертизи нового ринку Наталія Білецька. – Взагалі, у всіх ягодах і фруктах є вміст нітратів, тільки залежить від кількості і від виду продукції. Наприклад,  вміст нітратів в межах норми до 60 міліграмів на кілограм. Спеціалісти відбирають зразок продукції від партії, що поступила на ринок. Наприклад, приїхала машина, спеціалісти беруть на пробу і все досліджуємо в лабораторії. Після чого виписуємо експертний висновок, що вони якісні і їх можна споживати. Там вписується вид продукції, кількість і вміст нітратів. Але є така несанкціонована торгівля перед ринком – ми її не досліджуємо – тільки на ринку. Наприклад, полуниця має бути суха, без пошкоджень, без під гниття. І на око покупець може зорієнтуватися чи вона свіжа. Але експертну довідку все одно краще вимагати.

Полуниці, які продають нині на ринку, привозять з Одещини і Закарпаття, тому вони й різняться в ціні. Та вже через кілька тижнів дозріють ягоди на рідній Тернопільщині, тоді червонобокі полунички стануть набагато дешевшими.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ