Прокурори Тернопільської обласної прокуратури разом із слідчим СБУ передали львівській бібліотеці «Часослов», вилучений у контрабандистів

0
90

Дев’ятимільйонний фонд Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника поповнився ще одним цінним екземпляром – «Часословом», виданим у 1861 році у Почаївській Успенській Лаврі. Прокурори Тернопільської обласної прокуратури разом із слідчим СБУ передали стародрук, вилучений у контрабандистів у вересні 2020 року на митному пункті пропуску «Шегині».

Нагадаємо, 2 мешканців Тернопільщини намагались перевезти у Польщу старовинний молитовник «Часослов» для реалізації його іноземним колекціонерам. Тернополяни приховали від митного контролю книгу в особистих речах, проте оперативники  СБУ спільно з митниками та прокурорами запобігли вивезенню цінної книги.

За вироком суду контрабандисти визнані винними у вчиненому злочині за  ч.2 ст. 15, ч. 2 ст. 201 КК України та засуджені до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням і сплати штрафу понад 100 тис грн.

Після завершення слідства прокурори скерували запити у Міністерство культури та інформаційної політики України з пропозицією передати старовинну книгу в одну із бібліотек. Зрештою визначили, що належне відновлення, зберігання «Часослов» 1861 року отримає саме у науковій бібліотеці імені В. Стефаника – найбільшій книгозбірні україністики.

Начальник відділу Т. Рибизант

 Заступник керівника  обласної прокуратури Ю. Табака

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ