Понад 800 тернополян, які переїхали до Києва, об’єдналися, щоб презентувати область і займатися благодійністю

0
917

Громадське об’єднання – земляцтво «Тернопілля» у Києві вперше за 22 роки свого існування одержало приміщення для офісу в центрі столиці, у будинку №4, на Львівській площі. З новосіллям земляків у числі перших привітала наша кореспондентка.

Свіжо відремонтована простора квартира уже  наповнена книжками, картинами, документами. Голова товариства земляків «Тернопілля», заслужений діяч мистецтв України Валерій Бачинський не без гордості ділиться новиною і дякує всім, хто долучився до того, що тепер тернополяни, які реалізували себе у столиці,  матимуть постійне місце для зібрань.

– Майже два роки ми підшукували приміщення, бо отримати офіс у центрі Києва просто нереально. Ми мали місце для зібрань тільки тоді, коли земляцтво очолював Ярослав Фліссак. Тепер підписали  договір на три роки з Київрадою на оренду приміщення. У нас діє  угода про співпрацю  з Тернопільською облдержадміністрацією і обласною радою, що  передбачає  надання  шефської  допомоги  військовим частинам, долучення  до проєктів євроінтеграційного спрямування, національно-патріотичного виховання молоді, надання благодійної допомоги, – говорить очільник земляцтва. – Тепер можемо тут відкрити навіть резиденцію для керівництва області, адже вони приїжджають у Київ для підписання документів, зустрічей з представниками влади країни, зарубіжними делегаціями. Разом використовуємо наявні можливості. Мета нашого товариства – об’єднати всіх, хто народився на Тернопіллі. Адже де б людина не була, завжди думками повертається до батьківського порога, – говорить пан Валерій, розкладаючи книжки земляків про Тернопілля, які зібрали чи не з усіх колишніх районів.

Валерій Йосипович очолив земляцтво чотири роки тому, громадську діяльність поєднує з роботою   директора-розпорядника Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. Коли земляки довірили йому «булаву», було до 500 членів. А після помпезного святкування 20-річчя земляцтва, яке відзначили два роки тому, тернопільці активізувалися. Уже понад 800 членів.

– Мине карантин, відразу візьмемося до активної роботи, адже у столиці понад двадцять тисяч наших земляків, а скільки шляхетних людей дала світові наша земля! Вони ж навіки залишаються тернополянами,- упевнено каже Валерій Йосипович. І ми згадуємо величні звіти області «Благословенне Тернопілля» на найбільшій сцені країни в Національному палаці мистецтв «Україна».

– Я, коли очолював обласне управління культури, на ці концерти вибирав сільські колективи, бо вони автентичні, безпосередні, колоритні. Тернопільщину представляло більше тисячі учасників  творчих  звітів. Наші концерти були найкращими за оцінками столичних знавців мистецтва, – каже очільник земляцтва. – Важливо і сьогодні зберегти  аматорські колективи в селах, бо  в їх творчості український дух, наша сила і правда, яку потрібно передавати з покоління в покоління. Тепер у нас практикується  передача координаторства між земляцтвами. Хочемо, щоб  земляцтва знайомилися з іншими областями, поширювали інформацію про творчий і туристичний потенціал. Але презентація області потрібна і в столиці й вона готується, як запевнив голова обласної ради.  Це буде  не лише концерт, а широке представлення виробів промисловості, сільськогосподарської, переробної галузей, образотворчого мистецтва, туристичних об’єктів. Бо це крок до залучення інвестицій, – каже  Валерій Бачинський.

Ви для мене – людина свято, яка вміє його робити і для оточуючих. А оскільки найсвіжіша зустріч у нас була на виставці народного художника України Івана Марчука, хотіла би почути, як земляцтво долучилося до відзначення 85-річчя нашого художника, славу і талант якому дала Москалівка Лановецького району?

– Ми були доволі представницькою делегацією на вернісажі генія сучасності і вітали його разом з головою обласної ради Михайлом Головком. Ми уже знали,  про приміщення, яке керівництво країни надало під довгоочікуваний  музей майстра. Комплекс величезний. Там буде майстерня, виставкові зали, рекреаційні зони. Іван Степанович мене особисто попросив долучитися до проєкту адаптації приміщення під заклад культури. Я відразу візьмуся за справу.

Вам у спадок залишилися великі напрацювання. Адже ваші попередники на цьому посту були люди відомі: засновник – політичний діяч Левко Горохівський, Михайло Ратушний, який зараз очолює Українську Всесвітню Координаційну раду, Богдан Будзан, Володимир Іванишин, Ярослав Фліссак, Тарас Пастух. Що Вам уже вдалося зробити?

– У нас є свій сайт, який постійно наповнюємо. Активно співпрацюємо з Асоціацією усіх земляцтв. Підтримуємо книговидавничу справу. Наш земляк, директор видавництва «Дніпро» Олександр Кудрявцев, родом із Гермаківки Борщівського району, видав факсиміле унікальної пам’ятки часів Київської Русі, рукописного Євангелія Бучацького, яке визнано переможцем конкурсу «Українська книга року». Нині серед книжкових новинок «Дніпра» — фотоальбоми, присвячені творчості Івана Марчука. Друкується у цьому видавництві і член ради земляцтва заслужений працівник освіти України Богдан Будзан, родом зі Збаража. Богдан Павлович  є міжнародним експертом в галузі бізнес освіти і акредитації бізнес-шкіл Асоціації розвитку менеджмент-освіти країн Центральної і Східної Європи.

Особлива сторінка нашої діяльності – благодійність та  меценатство. Ми брали участь у проєкті «Зірка меценатства для дітей, про дітей, разом з дітьми». Допомогли тернопільським сім’ям Циба, Мончак, Гнат і Кудринських. Брали участь у гуманітарно-соціальному форумі «Благодар-21», який передбачав допомогу діткам, що оперувалися в Національній лікарні «Охматдит» в Києві та тим, хто лікувався в обласній лікарні в Тернополі. У цьому році нам вдалося допомогти родинам Сороки, Пасічників, Твердохлібів. Підтримуємо зв’язки з українцями за кордоном. Так, Ольга Дзюбан, уродженка Підгайців, очолює товариство українців «Джерело» у Барселоні. Коли в неї трапилося нещастя з батьком, у якого згоріла хата, ми опікувалися ним у Тернополі. Запроваджуємо відпочинок для дітей жителів нашого краю у родинах діаспори за програмою «Українці разом».

З метою інвестиційної привабливості регіону плануємо зустрічі з представниками закордонних делегацій. У цьому сприяє наш земляк родом із с. Олесине Козівського району Василь Боднар – заступник  Міністра закордонних справ України.

Тісно співпрацюємо з народними депутатами від Тернопільщини, які створили у Верховній Раді міжфракційне об’єднання «Тернопільщина». До Дня незалежності України асоціація земляцтв у столиці  представлятиме вишиваний рушник, у який будуть вмонтовані рушники, вишиті автентичним узором в областях. У Тернополі буде велелюдна презентація   рушника до найголовнішого свята України.

На кого опираєтеся в організації добрих справ?

–  У нас є ядро професіоналів-патріотів. Бойові заступники: Михайло Апостол, Ярослав Жовнірчик, Олег Качан, Василь Корнацький, Іван Кріса, Павло Книш, Михайло Мацієвський. Активно працюють Ігор Тиш, Марія Ріпа, Степан Яловега, Володимир Чорний, Роман Луцик, інші. Член нашого земляцтва Володимир Бугров став ректором Національного університету ім. Шевченка. Це  не тільки почесно для нашого об’єднання, а й відкриття нових перспектив нашої діяльності.

Валерію Йосиповичу, звідки ви черпаєте сили і впевненість у завтрашньому дні?

– Упевнено йти життєвими стежками допомагає переконання в тому, що треба любити світ, любити людей і те, що нам дав Всевишній. Саме любов нас окрилює, дає наснаги щодень працювати, робити його яскравішим, добрішим. Ми вже обрали свій шлях, і ним потрібно впевнено йти до Європи, будувати заможну й сильну державу для людей. Мільйони наших співвітчизників нарешті відчули себе народом, об’єдналися для захисту України. Я переконаний: такий народ ніхто не зможе здолати, у нашій державі будуть мир, добро й достаток! Бо ми того варті.

Людмила ОСТРОВСЬКА, Тернопіль-Київ

                                                                                                   

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ