Тернополянка куштувала мікрозелень, яку допомагають вирощувати діти з особливими потребами

0
73

Із Валентиною Денисенко співзасновницею фірми GreenForYou ми зустрілися у приміщенні благодійного фонду «Карітас Харків», де діти з синдромом Дауна займалися хореографією. Звучала музика, діти усміхалися, присутні їм аплодували. Пані Валентина сказала, що забігла, бо скучила за своїми підопічними.

– Ми якось уже зріднилися і стали родиною. І наші діти сюди заходять, і зараз займаються із цими особливими дітками, допомагають їм соціалізуватися, – говорить жінка.

Місія Валентини Денисенко і її сестри Тетяни Чернікової у навчанні дітей з особливими потребами вирощувати зелень. За словами пані Валентини, ці заняття діти дуже полюбили.

Я прошу фермерку розповісти про свою справу і про історію успіху.

– Це зараз успіх, бо вже третій рік у нас брендове господарство, яке постачає свою продукцію в мережі ресторанів і супермаркетів, а починали з митарства у стресових умовах, – скрушно усміхається пані Валентина.

Їхнім сім’ям довелося в 2014 році переїхати з Донецька та Горлівки до Харкова. Раніше вони працювали в торгівлі, займалися продажем продуктів харчування та будівельних матеріалів.

Під снарядами жити не змогли і розпочали у Харкові свою трудову діяльність з чистого аркуша. На початку діяльності сестри навіть не знали, що таке мікрогрін і агробізнес. Але пошуки новітніх і популярних у світі продуктів увінчалися успіхом. Зелені паростки затребувані, корисні і методи їх вирощування екологічно чисті. Це було ключовим у виборі сімейного бізнесу.

У 2017 році підприємниці склали бізнес-план, який був розрахований на 3 млн грн інвестицій. На той час вони орендували квартири у Харкові і сума видалася захмарною.
Уже згодом сестри орендували будинок і земельну ділянку у невеличкому селі Мовчани під Харковом, де обладнали теплицю на 300 квадратних метрів зі стелажами для вирощування зелені.

Багато часу пішло на навчання. Валентина і Тетяна вчилися в Хмельницькому у “Школі тепличного господарства” та на виробництві мікрогріну в Миколаєві, потім моніторили ринок Харкова і виявляли потребу в зелені в регіоні.

– Спочатку здавалося, що вирощування не вимагає великих стартових інвестицій, потрібне тільки насіння, трохи води, освітлене приміщення,- розповідає фермерка.- Врожай зелені можна збирати на 7-10 день, тобто оборотність бізнесу доволі висока. Але для професійного налаштування виробництва необхідне обладнання – холодильники, насоси, котли, вентиляція, полив, освітлення. Інвестиції склали $15 000. Частину цієї суми ми залучили в рамках грантових проєктів та регіональних програм допомоги бізнесу.

Зараз фермерське господарство «GreenForYou» вирощує 20 видів мікрозелені, серед яких соняшник, льон, гречка, люцерна, гірчиця, різні види редиски та капусти, горошок. Я запитую про екзоти у господарстві.Валентина усміхається і каже, що довелося відкрити самим ці рослини, бо петрушкою в нас нікого не здивуєш. Серед них – мангольди.

– Виглядає, як буряк, але насправді ця рослина фактично не має коренеплоду. Використовуються стебла. Молоде листя можна додавати в салати, зріле – тушкувати, – розповідає пані Валентина. – Є в нас і красуня-капуста кейл, американці її дуже люблять за вміст білка та всіляких мікроелементів. Є щавель «Кривава мері», який дуже цінують професійні кухарі за яскраво-червоні прожилки на зеленому тлі, японська капуста мізуна, що виглядає радше як трава і є огіркова трава бораго. А ще – різні види базиліку, рукола, перила, квіти – настурції, пеларгонії для прикрас у салати.

– Уже маєте якісь виробничі секрети?

– Важливо, щоб усе це не переростало – тоді стебла міститимуть максимум вітамінів і мінералів. 8-12 днів – і черговий засів. А ще у наших теплицях завжди весна до +20°C.
Перші продажі відбулися в червні 2018 року. Наразі сімейне підприємство має статус перевіреного постачальника і співпрацює з чотирма мережами супермаркетів у Харкові, а також відомими ресторанами міста. Виробники рослинної їжі разом з дієтологами розробили повноцінно збалансовані салатні набори з різними смаками для різних категорій споживачів: дітей, спортсменів, вегетаріанців, шеф-кухарів, любителів гострого та пікантного, для людей, які цінують крафтові продукти.

-У нас продукція органічна, екологічно чиста, підтверджує свій статус документально,- не без гордості каже підприємниця. – Ми тепер кажемо, що пустили тут коріння. І в прямому ,і в переносному значенні. Коронокриза змусила нас переосмислити власний бізнес і працювати на його розширення. Ми збільшили посівні площі: по-перше, не підвищуючи ціну наборів мікрогріну, збільшили їхню вагу на 20 грамів – «Для боротьби з вірусом», адже корисне харчування надважливе для імунітету, по-друге, почали роздавати безкоштовні набори. Ми соціально відповідальний бізнес, тому намагаємося допомагати внутрішньо переміщении осібам, людям з інвалідністю та жінкам з дітьми. Зараз ми працюємо над проєктом «Агенція творчих ідей», який націлений на збільшення можливостей для жінок та дівчат через самореалізацію, – додає Валентина Денисенко. – Сьогодні ми тут у «Карітасі» не як гості, а як партнери. Уже два роки ми займаємося з дітьми з синдромом Дауна як агроконсультанти проєкту «Паростки майбутнього». Ми навчаємо їх вирощувати мікрозелень, споживати корисні страви, залучаємо до правильного харчування. Під час карантину ми передавали дітям набори для вирощування вдома, а вони надсилали відеозвіти про врожаї на підвіконнях. Таким чином підтримували один одного, – каже жінка.- Ми відчули, що є велика внутрішня потреба робити щось іще, окрім справи для заробітку. Загалом кожна людина на своєму місці, на своєму рівні, має робити щось для людей,- переконана пані Валентина.

На завершення розмови співзасновниця фірми «GreenForYou» поділилася мрією мати власну землю і цех для переробки зелені та овочів, де вироблятимуть фірмові соуси, пасти, консервацію. Але найбільше хочеться жінці, щоб був мир , здоров»я, сприятливі природні умови . А ще – щоб держава не заважала розвитку малого бізнесу, агробізнесу зокрема. Тоді і робочі місця будуть, і щасливі сім»ї. Вона переконана, що якщо кожен внесе свою часточку добра, світ навколо стане кращим.

Людмила ОСТРОВСЬКА. Тернопіль-Харків

Світлини з відкритих джерел

Матеріал підготовлений завдяки прес-туру в межах проекту Харківського прес-клубу Media Hub Kharkiv за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ