Статистика кількості людей, які загинули у ДТП вражає – майже як на війні

0
92

Люди, на відміну від фахівців, вважають алкоголь надзвичайно сильним антидепресантом. Він спочатку розслабляє психіку, а потім людина загрузає ще глибше. Хто перебуває в стані стресу – спиваються швидше. Це ілюзія полегшення і за неї дорого платять. Навпаки, варто обмежувати кількість алкоголю в стресі, зайнятися вирішенням проблем.

Це найтяжчий, але вірний шлях. Бо алкоголізм, переїдання, шопоголізм, трудоголізм, ігроманія, будь-які види залежності створюють ілюзію того, що нам легше. Це сурогати щастя, краще попрацювати над собою і нормалізувати своє життя без них. Так вважають психологи, лікарі та інші спеціалісти, в тому числі й страхові експерти з охорони праці відділень УВД Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Адже вони неодноразово у складі комісій з розслідування нещасних випадків, які сталися з людьми на робочому місці під впливом алкоголю. Особливо цього року почастішали факти ДТП, коли за кермо людина сідала напідпитку.
Автомобіль може бути не лише засобом пересування, а й знаряддям вбивства. Сотні кінських сил під капотом, сотня з лишком кілометрів на годину, сповільнена реакція після випитої на святі чарки… А в підсумку – діти-сироти…

Тернопільщина належить до регіонів, де трапляється чи не найбільше аварій з потерпілими. Представники патрульної поліції зафіксували: від початку року сталося близько 340 ДТП з травмованими, зазнало ушкоджень 490 людей, ДТП забрали життя майже 80 людей. Порівняно з минулим роком, смертельних аварій збільшилося на третину. Загалом в Україні статистика взагалі вражає. У 769 аваріях загинули 2,4 тисячі осіб, ще 18, 5 травмовані. Майже як зведення воєнних дій…Що додати до подібної статистики окрім застережень?

За підсумками аналізу виробничого травматизму, який здійснюють працівники структур ВД ФССУ в області, у 2018 році близько 10 відсотків травм сталося в стані алкогольного сп’яніння, коли люди, сідаючи в авто, перебувають у відрядженні, при виконанні службових обов’язків. Цього року ситуація не покращилася, швидше навпаки, люди ще більше легковажать своїм життям…

Нещодавно Кабмін затвердив нові правила з розслідування нещасних випадків на виробництві. Тепер згідно «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та інших інцидентів, пов’язаних з професійною діяльністю» при розслідуванні нещасних випадків працівників перевіряють на наявність в організмі потерпілого алкоголю і наркотичних засобів, а відповідальність за допуск співробітника в нетверезому або неадекватному стані на робоче місце за новими правилами частково лежить і на роботодавцеві. Тому роботодавці змушені будуть перевіряти своїх працівників на наявність алкоголю або наркотиків в крові.
Раніше ж подібний аналіз був необов’язковим, тому практично не проводився. Якщо ж результати обстеження покажуть, що співробітник працював в стані алкогольного сп’яніння, то за новими правилами нещасний випадок все одно вважається страховим, оскільки працівник не був усунений керівником від виконання роботи. Так що тепер відповідальність за допуск співробітника на робоче місце в алкогольному або неадекватному стані лежить і на роботодавцеві.

Необхідно орієнтувати та інформувати керівників, закріплювати на рівні свідомості кожного працівника, що заходи з охорони праці та їх дотримання не повинні бути лише для “галочки”, що належна культура охорони праці потрібна, насамперед, саме їм, адже ніякі виплати від Фонду соціального страхування не повернуть втрачені здоров’я та життя. А для роботодавця це, нарешті, просто вигідно, оскільки доведено, що співвідношення видатків на ліквідацію аварійної ситуації (включаючи виплати щодо випадків виробничого травматизму) до видатків на її запобігання (за розрахунками спеціалістів) становлять 15: 1.

На жаль, сьогодні виробництво ще не настільки досконале, аби трудівник не платив йому найціннішим, що у нього є, – здоров’ям та життям. За 9 місяців 2019 року в області зареєстровано 67 повідомлень про нещасні випадки на виробництві, при яких потерпіло 73 працівники в т.ч. 13 – зі смертельним наслідком.

За результатами розслідувань взято на облік, пов’язано з виробництвом і складено акти за формою Н-1 за 54 випадками, в яких потерпіло 60 осіб, в тому числі 5 – із смертельним наслідком, 8 нещасних випадків з можливою інвалідністю, 31 випадок – з тимчасовою втратою працездатності, 3 групових нещасних випадки, де потерпіло 8 осіб (в тому числі 3 зі смертельним наслідком).Зареєстровано 1 випадок професійного захворювання.

Роботодавець, звісно, не може бути наглядачем за кожним працівником. Але може організувати роботу так, щоб подібні речі контролювати. Належна виробнича дисципліна може вберегти чиєсь здоров’я, а то й життя.

Григорій Радзіх, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ