Тернополянка приготувала смачні тістечка за рецептом Соломії Крушельницької (фото)

0
1182

23 вересня цьогоріч виповнюється 147 років від дня народження найвідомішої української співачки Соломії Крушельницької. Народилась вона на Тернопільщині у Білявинцях Бучацького району у родині священика, а в 6 років разом з родиною переїхала у Білу біля Тернополя. Тут минули її дитячі та юнацькі роки. Юна Соломія ходила брати уроки вокалу до Тернополя, згодом поїхала на навчання до Італії. Після року навчання у видатної Фаусти Креспі, вона вже грала головні ролі у в операх, навіть врятувала від провалу композитора Джакомо Пучіні, блискуче впоравшись із партією Мадам Батерфляй. Далі – численні гастролі по світу, виступи на провідних сценах світу, слава, визнання. Чимало чоловіків пропонували їй руку і серце, та заміж Примадонна сцени вийшла у 38 років за італійського адвоката Чезаре Річчоні. Подружжя тривалий час проживало у місті Віареджио, де у них була власна вілла.

Про Соломію Крушельницьку, як співачку нам відомо достатньо. Та чим захоплювалась окрім музики? Якою співачка була у побуті? Відповіді на ці запитання частково можемо знайти у спогадах племінниці Крушельникої Одарки Бандрівської, яка побувала у гостях в італійському помешканні Примадонни. «Життя було упорядковане. Тітці Соломії ставало часу на працю мистецьку, на нагляд за господарством і щодня на прохід, як і на читання газет, книжок, на часті виїзди з концертами по більших містах Італії, на приняття час від часу приятелів та на розривкові заняття в роді домашньої гри в рулетку… Щоденно займалася фізкультурою і такими спортами, як теніс, їзда на коні, на ровері, керувала машиною, плавала. Своїм студентам вокалістам поручала займатися фізкультурою, а в спортах радила додержувати міри… Тітка Соломія мала власний фотоапарат і залюбки робила аматорські знімки…» – згадує Бандрівська.

Чи проводила Соломія час на кухні? Її записник з кулінарними переписами, який можна знайти у фондах музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, доводить, що так. У зошиті сторінки пожовкли від часу, текст подекуди затертий, а міри ваги – застарілі, до прикладу, такі, як фунт цукру, лут цедри чи кварта сметани. Працівникам музею довелось добряче попрацювати, щоб розшифрувати ці кулінарні переписи, деякі з них так і не вдалося відчитати. У записнику є понад 70 різних рецептів, переважно солодкої випічки. Припускають, що Соломія писала ці переписи вийнятково для себе, тому що вони не мають покрокових інструкцій. Тобто це демонструє Крушельницьку, як досвідчену господиню.

Ось один із нескладних рецептів тістечок, які ми спробували спекти власноруч із власними ремарками.

Квадратики крухі складані

  • 15дк (150г) масла
  • 20дк (200г) борошна
  • 3 жовтки
  • 1ст. ложка сметани
  • 1ст. ложка цукру

Тісто вимісити, (розкачати), покраяти в квадрати. Кожний квадрат смарувати люкром з 1 білка  і цукру (збити 1 білок з 120 г цукру) і так спекти. (25-30 хв. при 170-1800С). Спечені (охолоджені) перекласти тертою рожою (будь-яким густим повидлом). В дужках подані ремарки Галини Огорчак.

Одразу скажу, що в оригінальному рецепті потрібно було покраяти розкачане тісто на квадрати. Ми ж витискали кружечки звичайною склянкою.

До тіста дали 3 ложки цукру (на любителя), трошки менше масла і трошки більше сметани. Ми ще додали пів чайної ложки соди, погашеної оцтом. Тісто має вийти мяким, але щоб не прилипало до рук і можна було розкачати. Тому якщо борошна замало – додаємо ще. Збивали 2 білки з цукром замість одного. І в нас було густе полуничне повидло.

Скажу чесно, з таких простих інгредієнтів вийшло дуже смачне печиво. Це навіть не печиво, а справжні міні-тортики. Калорії рахувати не раджу, бо їх там таки багато. Але ж ми не щодня їмо тістечка за рецетом самої Соломії Крушельницької.

Ніка Вітрова

За матеріалами https://photo-lviv.in.ua/prymadonna-na-kuhni/

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ