Мерія Тернополя продовжує самотужки рятувати Гаївський міст загальноукраїнського значення

0
139

На черговій сесії Тернопільської міської ради депутати проголосували за внесення змін до бюджету громади на 2019 рік. В зв’язку з цим від бюджету громади «відірвали» 10 мільйонів з на продовження ремонту Гаївського шляхопроводу. З Києва коштів так і не дочекались…

Тернопіль сам на сам з проблемою

Як повідомив міський голова Сергій Надал, місто продовжує самотужки ремонтувати Гаївський міст, при тому що міст має загальноукраїнське значення.
«У черговий раз з бюджету громади виділено значні кошти, а саме 9,8 мільйонів гривень, на продовження капітального ремонту Гаївського шляхопроводу. Ремонт цього стратегічного для держави об’єкта продовжується виключно за рахунок міського бюджету. Ми знаємо про десятки подібних проблемних об’єктів по всій країні, адже в інфраструктурну реконструкцію держава практично не вкладала коштів десятки років. Ми не можемо допустити трагедії в нашому місті. Тому, навіть попри повне ігнорування Києвом наших звернень, продовжуємо капітальний ремонт», – зазначив мер Тернополя.

Від початку 2019 року депутати декілька разів вносили зміни до бюджету громади та спрямовували загалом понад 16 млн грн на реконструкцію мосту.
Нагадаємо, що у 2016 році Гаївський міст визнано аварійним. При цьому мостом, згідно соціологічних досліджень, користуються лише 27% тернополян. Більше 70-ти відсотків припадає на транзитний рух.

Це масштабний проект, який потребує державної фінансової підтримки. Досі всі роботи здійснювалися виключно за рахунок бюджету Тернополя. На будівельні роботи необхідно понад 205 мільйонів гривень. Для самого Тернополя ця сума непідйомна. Попередній прем’єр неодноразово обіцяв, що кошти  закладені у Фонд регіонального розвитку. Але ніяких коштів так і не виділили, недивлячить на те, що Гаївський міст офіційно отримав статус об’єкта “надзвичайної ситуації”, що гарантовано передбачало фінансування з державного бюджету.

…а тим часом в Україні масово обвалюються мости

Як показує досвід інших міст України, зараз стоїть питання не лише про ремонт та збереження мосту, а про здоров’я і, не виключено, життя людей.
Згадаймо лише про хроніку останнього року.

25 серпня у Харкові обвалився автомобільний міст, чудом обійшлося без людських жертв. А вже у нашому краї 13 лютого у селі Лисівці Заліщицького району обвалився міст, який проходив через річку Серет. У Дніпрі фінансування ремонту моста претворилось на медійне шоу з протистоянням мера Філатова та президента Зеленського. На початку серпня у столиці обвалилася частина Пішохідного мосту, який з’єднує правий берег і Труханів острів.

І ось декілька днів назад у Києві від шляхопроводу в Оболонському районі відколовся шматок каменю і розбив лобове скло автомобіля, що проїжджав під мостом.
Загалом, як повідомили в міністерстві інфраструктури кожний шостий міст в Україні, який перебуває на балансі Укравтодору, потребує негайного ремонту. Старі радянські мости вже вичерпали весь свій ресурс. Новообрана українська влада повинна розпочати загальноукраїнську програму відновлення шляхопроводів.

Віра Сотник

На фото: Вигляд Гаївського мосту

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ