Тернопільська журналістка побувала у навчальному закладі, в якому готують охоронців правопорядку

0
219

Про роль Внутрішніх військ МВС України в управлінні національною безпекою йшлося на зустрічі   журналістів, учасників  прес-туру «Національна безпека України. Досвід Харківщини» з ректоратом та  провідними спеціалістами Національного університету внутрішніх справ.

Ініціатором та організатором становлення і розвитку вищого навчального закладу в системі Міністерства внутрішніх справ України став народний депутат України І–IV скликань, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, президент Кримінологічної асоціації України  і президент  Західного регіону  Асоціації клубів ЮНЕСКО, генерал-полковник міліції Олександр Маркович Бандурка. Олександр Маркович ще і  наш колега – член Національної спілки журналістів України, редактор чотирьох фахових видань. Автор книжок «Генерал милиции советует и предупреждает», «Слідчий — моя професія», «350 років мого життя», «Інтерпол», «Автопортрет політика» (у 2-х книгах), «Смійтеся на здоров’я», «Мир преступлений в литературе и искусстве» та багатьох монографій, підручників, посібників. 13 років був ректором, 20 років – депутатом Верховної Ради України. То ж доклав багато зусиль для нарощування кадрового та наукового потенціалу університету, залучаючи до роботи найкращих фахівців.

Беручи участь у миротворчих операціях, Олександр Маркович  на зустрічі з журналістами і  почав свою розповідь  з  участі випускників виш  в таких військово-поліцейських операціях, примушуванні до миру в 16 країнах світу. Найчастіше серед них згадуються  колишні республіки Югославії, Сьєрра-Леоне,  Кот –Д’івуар, Східний Тимур, Афганістан.Серед 15 тисяч українців, які служили в Афганістані,  три тисячі було вихованців цього навчального закладу.

–  Мені довелося виконувати миротворчу місію в семи країнах. Я всюди бачив, що до українських воїнів ставляться з повагою, чи це було в цивільній комісії ООН , чи місії ОБСЄ. Наші люди скрізь сумлінні і відповідальні, – сказав перший ректор  університету. -У нас був факультет цивільної поліції, де вивчали сучасні засоби зв’язку, дві мови, обов’язково мову і закони  країни, куди мали спрямування на службу. І головне було не в тому, що Україна заробляла гроші, беручи участь  у миротворчих операціях. Наша держава і таким чином стверджувала  себе, як рівноправний член  міжнародних відносин, як країна, яка  здатна виконувати високу місію  забезпечення миру на території інших регіонів, в цьому був наш незаперечний авторитет  на рівні Ради Безпеки. Ніхто не заперечував  участі України в тих чи інших миротворчих операцій, а загалом їх було 22.

Тепер  наші вихованці беруть участь  у змушуванні до миру у трьох країнах, відходимо від бойових дій, територій військових дій. Будучи в гарячих точках, я ніколи не думав навіть, що нам на нашу територію доведеться запрошувати місію ОБСЄ. Тепер у державі  активно проводиться лінія  щодо введення миротворчих сил на територію Донбасу, звільнення України від окупації  мирним  шляхом. Трапилося так, як трапилося. Але ми розуміємо, що нашим людям треба буде там наводити порядок. Сьогодні університет і готує спеціалістів з прицілом на цю місію. Тепер кожен випускник, поліцейський проходить на сході країни обкатку, стажування, практику, загартування в тій обстановці. Тому в нас навчання проходить  в умовах, наближених до реальних бойових подій, до екстрених ситуацій, умов, які можуть виникнути. На жаль, такі ситуації виникають  не тільки на сході. Протистояння у Верховній Раді України одержують відголосок під своїми стінами. На жаль, політика біжить попереду економіки, ідеології і законності, – резюмував Олександр Бандурка.

Нинішній ректор Університету – заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, автор та співавтор більше п’ятдесяти наукових і навчально-методичних праць,  генерала поліції третього рангу Валерій Сокуренко розповів про історію становлення вишу, яка сягає понад сторіччя та про сьогоднішній день навчального  закладу, який  належить   до системи Міністерства внутрішніх справ України. Випускники вишу  призначені для охорони та оборони важливих державних об’єктів, перелік яких установлює Кабінет Міністрів України, охорони виправно-трудових і лікувально-трудових установ, а також для участі в охороні громадського порядку та боротьбі зі злочинністю,  у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій  та  для охорони дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав на території України.

Трішки історії.

У листопаді 2017 року виповнилось 100 років, відколи розпочалася підготовка охоронців правопорядку на харківській землі. У 1917 році Генеральний секретаріат Української Народної Республіки прийняв Статут Вільного козацтва України як нового українського органу правопорядку. Для реалізації завдань з охорони громадського порядку для членів товариства Вільного козацтва організовували лекції та курси. Так, 30 листопада 1917 року відбулося перше заняття. Це означало початок цілеспрямованої підготовки охоронців правопорядку в Україні та в Харкові. У подальшому це були курси для начальників міліції, волосних та сільських працівників, курси червоних міліціонерів,  з підготовки командного складу міліції, Всеукраїнська школа командного складу міліції та розшуку, Школа старшого комскладу міліції УРСР, Школа робітничо-селянської міліції, Міжобласний навчальний пункт міліції тощо.  1936 році навчання в Школі міліції стало дворічним, уперше було створено кафедри. Міліцейське навчання було відновлено у 1943 році, після звільнення Харкова.1955 року створюється навчальний пункт міліції. З набуттям Україною в 1991 році незалежності виникла необхідність створення власного вищого навчального закладу з підготовки міліцейських кадрів. В Українській юридичній академії було створено спеціальний факультет, проте кількість випускників не задовольняла потреби держави у кваліфікованих кадрах. На базі спеціального факультету МВС 9 січня 1992 року було створено Харківський інститут внутрішніх справ, який  у 1994 році став університетом. У 2001 році він отримав статус національного і став гідним продовжувачем традицій, закладених попередніми поколіннями юристів, працівників органів внутрішніх справ.

Валерій Сокуренко очолює виш із 2015 року. Тепер це базовий університет для перепідготовки  кадрів під час проведення реформ. В університеті традиційним стало проведення тактико-спеціальних і командно-штабних навчань як для курсантів, так і для керівного складу державних установ, організацій, правоохоронних структур; започатковані та працюють курси з підготовки й перепідготовки кадрів для Національної поліції України; відкрито Центр Українсько-Польського розвитку; створено кіберполігон, де розробляються програми, за допомогою яких можна буде протидіяти кібератакам, відкрито Центр корекційної та психодіагностичної роботи для надання індивідуальної психологічної реабілітації та консультування правоохоронців, які стали учасниками АТО; разом із Харківською обласною державною адміністрацією започатковано освітній проект «Кадети поліції» для школярів. Навчання здійснюється на шести факультетах, де готують фахівців як за державним замовленням, так і на госпрозрахункових засадах на денній, заочній та дистанційній формах навчання.

Факультет слідства, кримінальної поліції, підрозділів поліції превентивної діяльності, кіберполіції, права та масових комунікацій і заочного навчання.

На факультеті відкрили перший серед вищих навчальних закладів Харкова Центр гендерної освіти, нові унікальні навчальні аудиторії – залу судових засідань, «зелену кімнату» для проведення опитування дітей, які постраждали чи стали свідками насильства, юридичну клініку, в якій працюють курсанти і студенти університету, застосовуючи отримані знання на практиці.

Можливість навчатися на цьому факультеті отримали й громадяни інших держав. У 2016 році  тут  був  перший набір іноземних студентів.

До складу університету входить також Сумська філія та Сумський центр первинної професійної підготовки «Академія поліції».

Гордість університету – його науково-педагогічний колектив, у складі якого 72 доктори наук, 50 професорів, 331 кандидат наук, 166 доцентів, 14 працівників, які мають почесне звання «Заслужений». Університет є засновником і видавцем восьми наукових збірників і журналів. Працюють 30 кафедр, 2 науково-дослідні лабораторії, є 5 спеціалізованих учених рад.

Як вищий навчальний заклад, який першим у системі МВС України почав готувати спеціалістів у сфері ІТ-технологій, університет має необхідну навчальну базу та висококваліфікований науково-педагогічний склад. Визначені колективом університету пріоритетні напрями, а саме: національно-патріотичне виховання молоді, здоровий спосіб життя, володіння ІТ-технологіями та іноземними мовами, – допомагають у підготовці сучасних кадрів для Національної поліції України.

У навчальному закладі працюють секції з різних видів спорту – тайського боксу, самбо, дзюдо, легкої атлетики, гирьового спорту, шахів тощо. Надзвичайно популярними серед молоді є ігрові види спорту – футбол, волейбол, баскетбол. Спортсмени університету – неодноразові переможці чемпіонатів України, Європи та світу.

Університет активно співпрацює з поліцейськими установами Швеції, Чехії, Норвегії, США, Туреччини, Хорватії, Польщі, Молдови та ін.

Колектив Харківського національного університету внутрішніх справ має високе звання «Флагман освіти і науки України», тричі ставав переможцем Всеукраїнського освітянського рейтингу «Софія Київська», відзначений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, має інші нагороди.

Кандидат соціологічних наук, доцент, заступник завідувача науково-дослідної лабораторії Олексій Сердюк представив журналістам результати соціологічного опитування “ПУБЛІЧНА БЕЗПЕКА ТА ДОВІРА ДО ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ”.

Це дослідження проводили  для покращення якості правоохоронних послуг та визначення проблем безпеки у районах  Харкова та області. А  виконав його  Харківський національний університет  внутрішніх справ  спільно з Головним управлінням Національної поліції в Харківській області за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу та Харківської обласної державної адміністрації в рамках Регіональної програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області на 2018–2019 роки та в рамках реалізації Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки і порядку на території Харківської області на 2018-2019 роки, затверджених Харківською обласною радою. В презентації  прозвучали  результати опитувань  щодо публічної безпеки та довіри до поліції, аналіз  таких  суб’єктивних показників криміногенної ситуації, як оцінка рівня злочинності респондентами,  активні та пасивні заходи безпеки, які використовує населення міста та області задля самозахисту тощо. Спеціалісти дослідили особливості громадської думки щодо успішності виконання поліцією міста та області покладених на неї завдань. З»ясувалося, що  на фоні загального покращення оцінки роботи поліції люди відзначають  суттєве погіршення практично всіх показників, що стосуються охорони громадського порядку в обласних відділах поліції та їхнє покращення в міських. Є факт  збільшення довіри до поліції в Харкові та її зниження в області, зменшення побоювань поліції, з одного боку, та збільшення відсотку осіб, які зіткнулись з її неправомірними діями, з іншого.

Журналісти мали змогу   побачити «в справі» спортивну база університету. У спортивному залі  тренери з рукопашного бою дали майстер-клас з  проведення прийомів самооборони при  несподіваних нападах у натовпі, використанні зброї при екстрених випадках,  індивідуальної поведінки при агресивному  перешкоджанню професійній діяльності.  Побували ми і в тирі. Я стріляла, як на мене, з гарним результатом. Хочеться, щоб ці знання , набуті на тренувальній базі Харківського Національного університету внутрішніх справ не знадобилися у повсякденні. Хоч, що знаєш, за плечима не носити. Ми оглянули  тренажерні та спортивні зали, літній багатофункціональний спортивний комплекс, який включає в себе майданчики для виконання гімнастичних вправ, гри в міні-футбол, волейбол і баскетбол та смугу перешкод. Не так давно тут відкрили  тренувально-спортивний комплекс стадіон «Динамо-Арена», побудований  за сучасними європейськими стандартами. Він є багатофункціональним спортивним майданчиком для проведення тренінгів і занять зі спеціальної фізичної й тактичної підготовки. Проводити навчальні заняття та грати у футбол тут можна за будь-якої пори року. Стадіон обладнаний сучасним освітленням і синтетичним покриттям, є прес-центр, центр психологічної допомоги, душові та роздягальні. Спортсмени університету – неодноразові переможці чемпіонатів України, Європи та світу.

Умови, в яких формуються, навчаються  майбутні охоронці порядку, відповідають міжнародним стандартам підготовки силових структур. Це засвідчує співпраця, обмін досвідом, спільні навчання ,  активна співпраця університету з поліцейськими установами Швеції, Чехії, Норвегії, США, Туреччини, Хорватії, Польщі, Молдови та ін.

А нам, громадянам,  це додає впевненості в завтрашньому дні, дарує можливість  почуватися  у безпеці, захищеними.

Людмила ОCТРОВСЬКА

Матеріал підготовлений за сприяння Харківського прес-клубу в рамках проекту «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа», зреалізованого   за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ