Української церкви Московського патріархату не буде, – патріарх Філарет на Тернопільщині (фото)

0
78

Що буде з частиною церкви Московського патріархату, яка не захоче об’єднуватися в єдину українську церкву, – прокоментував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час візиту на Тернопільщину. Одним із місць, яке він відвідав, був Преображенський собор у Кременці. Там Святійший освятив ікону Святого мученика Юрія Переможця. Іконописець Василь Стецько зобразив на ній майданівців, Героїв Небесної сотні, українських військових, волонтерів, капеланів, військових лікарів, патріотів та українську символіку. Ідея ікони «З нами Бог. За нами Україна».

У храмі під час зустрічі з вірянами він зазначив, що процес утворення єдиної помісної церкви тільки починається. Адже ще потрібно провести об’єднавчий собор, на якому київський патріархат, українська православна автокефальна церква і частина московського патріархату об’єднаються в одну українську православну церкву.

Ті ж єпархії московського патріархату, які не захочуть добровільно доєднатися до української церкви, за його словами, не будуть мати права називатися українською церквою. Утім, роз’яснив Святійший, будуть мати право на існування в Україні як російська православна церква в Україні. Іншими словами: української православної церкви московського патріархату уже не буе, натомість буде російська церква московського патріархату.

«Без української церкви, незалежної від Москви, наша держава не мала б міцної духовної основи. Завдяки тому, що існує київський патріархат та інші християнські, патріотично налаштовані церкви, ми маємо сьогодні незалежну державу. А коли матимемо єдину українську православну церкву, то Росія не буде мати жодного доступу до України. І тоді наша держава утвердиться, зміцніє, і буде оплотом миру на Сході України. Тому дякуємо Господові за те, що він створив такі умови, Президентові України Петру Порошенку, який доклав чимало зусиль для того, щоб Вселенський Патріарх прийняв історичне для нашої держави рішення, та всім, хто до цього також був причетний», – сказав Святійший Філарет.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ