Тернопіль зустрів день міста новими грандіозними проектами

0
261

Тернопіль урочисто відсвяткував День міста. Вже традиційно до цього свята у місті завершуються масштабні ремонтні роботи, відкриваються нові громадські простори та зони відпочинку. Нинішній 2018 рік підтвердив цю добру традицію.

Оновлена головна магістраль Тернополя
Вперше за 60 років оновлена дамба Тернопільського ставу. Цей насправді грандіозний проект тривав майже два роки. І тепер тернополяни отримали оновлену основну магістраль міста, яка з’єднує всі райони. Паралельно з роботами на самій дамбі оновлюються пішохідні доріжки, повністю замінені всі комунікації.

Необхідність масштабної та комплексної реконструкції тернопільської дамби продиктована часом. Як стверджують тернопільські історики, без тернопільської дамби не було б Тернопільського замку і самого міста Тернополя. Саме дорога, яку проклали повз заболочену місцевість посприяла активному економічному розвитку Тернополя у XVIII столітті. Дорога-дамба була основним торгівельним шляхом старого Тернополя.

Це дуже добре розуміли й у XX столітті. У 1950-х роках минулого століття відбувається масштабна відбудова Тернополя. Почали відновлювати Тернопільський став. І найголовніше – фактично з нуля була побудована нова дамба, гідротехнічні споруди та вистелена бруківка. Дамба знову стала основною транспортною магістраллю міста, яка з’єднує всі мікрорайони Тернополя.

Про вкрай важливе значення дороги-дамби для розвитку сучасного Тернополя розповів міський голова.

«Ми реконструюємо не просто дамбу чи одну з вулиць, ми відновлюємо головну транспортну артерію Тернополя. Це дасть змогу вивести на новий рівень економічну логістику, залучити у місто нові інвестиції. Тобто від реконструкції дамби напряму залежить економічне зростання Тернополя», – зауважив Сергій Надал.

За його словами, це лише черговий етап масштабного проекту з облагородження всього периметру ставу.

«Тернопільський став – це символ та гордість нашого міста. Але без належної сучасної інфраструктури, нових відпочинкових та громадських просторів він втрачає своє значення. Тому стратегічне завдання мерії – облагородження всієї території навколо Тернопільського ставу. Вже створений новий громадський простір на Циганці, відремонтована Дамба, віднайдені кошти на ремонт Дальнього пляжу, підписаний договір про створення Центру водних видів спорту. Ми робимо все можливе, щоб Тернопільським ставом, його інфраструктурою пишалися наші внуки та правнуки», – заявив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Найбільший аераційний фонтан України
До дня міста завершений ще один масштабний проект, який вже став одним із символів Тернополя, місцем справжнього «паломництва» тернополян та туристів. Це лінія аераційних фонтанів, яка у 2018 році поповнилася другою та третьою чергами.

Фонтани розміщені від причалу в напрямку до Надставної церкви. Разом з очільником Тернополя Сергієм Надалом відкривали фонтан тисячі тернополян, які вели зворотній відлік до моменту офіційного запуску найдовшого аераційного фонтану в Україні, загальна протяжність якого становить понад 300 метрів. Минулого року у Тернополі запустили першу лінію аераційних фонтанів, яка становила 122 метри. А вже цього року тут встановлено 180 форсунок з прожекторами, струмінь води з кожної сягає 9 метрів у довжину та майже 4 метри у висоту. Окрім естетичного вигляду, водограй виконує і екологічну функцію, оскільки насичує воду киснем.

Відремонтовано один із символів Тернополя
Дитячий майданчик біля острівця «Чайка» вважають одним із символів Тернополя. Тут весело проводили час ще наші батьки. Однак він потребував якісного і комплексного ремонту. І це зроблено. На відкриття оновленого майданчика прийшли десятки дітей з батьками, а також меценати, які й виконали реконструкцію майданчика. Міський голова подякував за цей оновлений громадський простір представникам соціально відповідального бізнесу.

«Оновлення одного з найвідвідуваніших дитячих майданчиків ще раз демонструє, що у Тернополі є соціально відповідальний бізнес, який і сплачує податки, і допомагає громаді якісними проектами. Переконаний, що цей дитячий майданчик залишиться одним із улюблених місць для відпочинку дітей та батьків, стане ще одним соціальним простором, який із задоволенням відвідуватимуть тернополяни», – зазначив міський голова Сергій Надал.

Також в тернопільському парку ім. Т. Шевченка відремонтовані пішохідні алеї навколо острівця «Чайка» (ділянка від колонади до площі ім. С.Бандери), а вздовж алеї встановлено нові лавки та висаджені катальпи. Нещодавно тут завершилася реконструкція підпірної стінки в межах острівця «Чайка».

Дійсно, у Тернополі є дуже добра традиція, коли День міста стає не лише ще одним «червоним днем» календаря, але й приводом пишатися своїм містом.

Віра Сотник

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ