11 кооперативів Тернопільщини створили об’єднання «Файні Ґазди»

0
167

Святковий день 19 грудня став датою заснування нового кооперативного об’єднання під назвою «Файні Ґазди». На даний момент воно включає в себе 11 кооперативів із Козівського, Бережанського, Монастириського, Шумського, Гусятинського, Підволочиського та Зборівського районів області, що займаються ягідництвом, молочарством, бджолярством і виготовленням круп. Втім, як зазначають «Файні Ґазди», й інші кооперативи краю найближчим часом розглядатимуть питання участі в об’єднанні на своїх зборах, адже всього на Тернопільщині діють вже 18 селянських обслуговуючих кооперативів різного спрямування.

Створити своє кооперативне об’єднання активних селян спонукав позитивний досвід колег із Львівської області, де успішно діє кооперативне об’єднання «Рівноправність», що об’єднує місцеві СОК-и. Ще влітку представники кооперативів Тернопільщини за підтримки Агрохолдингу «Мрія» їздили до своїх львівських колег переймати практичні знання. Тоді й вирішили, що створюватимуть аналогічне об’єднання й у себе, бо ж переваги – очевидні. До слова, саме «Мрія» допомогла створити більшість (9 із 11) кооперативів, які увійшли до «Файних Ґазд», адже Компанія дуже активно розвиває та популяризує кооперативний рух на території своєї присутності – у шести областях Західної України. На її рахунку фінансове сприяння у створенні вже двох десятків різних кооперативів, членами яких стають пайовики Агрохолдингу.

Завдання перед новоствореним кооперативним об’єднанням «Файні Ґазди» стоять стратегічні: формування ще більших товарних партій сировини для збуту на вигідніших умовах, налагодження професійного бухгалтерського обліку та документообігу, стимулювання розвитку малих кооперативів, співпраця з органами місцевої влади, лобіювання інтересів і захист прав своїх членів та взаємодопомога щодо участі у міжнародних ґрантах і програмах підтримки кооперації. В перспективі також створення спільного транспортно-логістичного центру, будівництво переробних потужностей, зокрема – цеху глибокої заморозки ягід, облаштування у торгівельних центрах кооперативних стелажів із продукцією від «Файних Ґазд».

Як розповідає координатор об’єднання, учасник ягідного кооперативу «Файна поляна» Тарас Андрійчук, незабаром «Файні Ґазди» повинні призначити виконавчого директора. «Зараз я виконую функції представника об’єднання при реєстрації. Адже для початку ми мусимо вирішити багато організаційних питань, пройти повну офіційну реєстрацію юридичної особи, – зазначив Тарас Андрійчук. – Після цього буде оголошено конкурс на посаду виконавчого директора “Файних Ґазд”, що реалізовуватиме поставлені перед ним завдання. Ми збираємо усі побажання та потреби учасників, вирішуємо, що можемо зробити один для одного, після чого перейдемо до реалізації задумів. Що пріоритетно хочеться втілити – то це найняти професійного бухгалтера, який зможе налагодити належний облік у наших кооперативах, тому що поки саме це є нагальною проблемою у всіх».

Перші кроки кооперативне об’єднання вже зробило – на засіданні у стінах Агрохолдингу «Мрія» «Файні Ґазди» обрали своє правління з 5 представників і ревізійну комісію у складі 3 осіб. До слова, в об’єднанні збережено принцип рівноправності всіх членів: кожен кооператив незалежно від свого розміру має лише одного представника, а отже – лише один голос у прийнятті спільних рішень. Бажаємо «Файним Ґаздам» процвітання та успіхів у спільній справі, бо в єдності – сила!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ