Житель Тернопільщини через три роки добився у суді справедливості

0
213

У січні 2017 року до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся житель Теребовлянського району – гр. Г. з проханням допомогти відшкодувати моральну та матеріальну шкоду, заподіяну йому громадянином А. внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Як наслідок, правозахисник за рахунок держави допоміг клієнту відшкодувати кошти, витрачені на лікування, пов’язані з втратою працездатності, а також грошову компенсацію моральної шкоди.

Зокрема, заявник повідомив про те, що 5 червня 2014 року близько 18 год. водій транспортного засобу «ВАЗ-21061» громадянин А., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, рухався центральною вулицею одного із сіл Теребовлянського району у напрямку іншого села, порушуючи Правила дорожнього руху України. Чоловік, зі слів заявника, був неуважним та не стежив за дорожньою обстановкою, не реагував на її зміну, допустив зіткнення свого автомобіля із авто марки «RENAULT TRAFIC». Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП) пасажир автомобіля «ВАЗ-21061» загинув, а інші пасажири, які знаходилися в салоні авто, включно із заявником, отримали тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості.

Команда Тернопільського місцевого центру призначила клієнту адвоката, який співпрацює із системою БВПД – Богдана Маркушевського (доручення центру № Т-6 від 11.01.2017 р.), аби він звернувся до суду з позовом про відшкодування шкоди, спричиненої внаслідок ДТП, пов’язаної із стійкою втратою заявником працездатності. Суму визначили у розмірі 43 848, 00 грн. Оскільки після аварії заявник став особою з обмеженими фізичними можливостями (інвалідність І групи), тож він просив і про відшкодування моральної шкоди, яка виразилася у моральних стражданнях, фізичному болі, порушенні звичного ритму життя. Окрім того, чоловік, у зв’язку з отриманими тілесними ушкодженнями, перебував на стаціонарному лікуванні та поніс витрати на придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення на суму 14 935, 17 грн., яку теж просив відшкодувати.

За допомогою адвоката суд встановив, що на момент ДТП відповідальність водія авто, з вини якого сталася аварія, була застрахована згідно із полісом обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АС/1542434 від 19 червня 2013 року, виданого приватним акціонерним товариством (далі – ПАТ) «Страхова Компанія «ПРОВІДНА». Проте, ані страхова компанія, ані порушник Правил заподіяні заявнику збитки в добровільному порядку не відшкодували.

Задовольняючи позовні вимоги, суд керувався ст. 22, 23, п. 24.1 ст. 24, п. 26.2 ст. 26, ст. 26-1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», врахував норми ст. 23, ч. 2 ст. 1167 та ч. 2, 5 ст. 1187 Цивільного кодексу України.

Як стверджував у суді адвокат, зі змісту ч. 2 ст. 1195 Цивільного кодексу України випливає, що у разі каліцтва фізичної особи, яка в момент завдання шкоди не працювала, розмір відшкодування визначається виходячи з мінімального розміру заробітної плати. Зважаючи на те, що страховий випадок відбувся 5 червня 2014 року, мінімальна заробітна плата станом на 1 червня 2014 року становила 1218 грн., суд визначив, що з відповідача ПАТ в користь заявника варто стягнути 43 848 грн. шкоди, пов’язаної із стійкою втратою працездатності потерпілим.

Відповідно, враховуючи норми чинного законодавства та документально підтверджені закладами охорони здоров’я витрати на лікування заявника, суд повважав, що з відповідача ПАТ в користь позивача варто стягнути 14 935, 17 грн. шкоди, пов’язаної з лікуванням.

При визначенні розміру моральної шкоди, яку завдав чоловікові гр. А., суд врахував тяжкість його фізичних та душевних страждань. Взявши до уваги важкий майновий стан порушника, який одержує пенсію по інвалідності, потребує стороннього догляду, має на утриманні малолітню дитину, його дружина не працює і виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, суд встановив, що позовні вимоги гр. Г. про відшкодування моральної шкоди варто задовольнити частково.

У результаті, рішенням Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 19 липня 2017 року позовні вимоги гр. Г. задоволено частково. Із ПАТ на користь чоловіка стягнуто 14 935 грн. шкоди, пов’язаної з його лікуванням, 43 848 грн. шкоди, пов’язаної із стійкою втратою ним працездатності та 2 939, 16 грн. моральної шкоди, спричиненої внаслідок ДТП. Із громадянина А. на користь заявника також стягнуто 60 000 грн. моральної шкоди.

Довідково: при порушенні своїх прав жителі міста можуть звернутися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД (м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7) з відповідним зверненням та отримати кваліфіковану юридичну допомогу. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ