Депутат зі Збаража дослідив, кому насправді підняли заробітні плати до небес

1
1027
гроші
фото з інтернету

До редакції сайту ПРО Те надійшов лист Петра Напованця, депутата, члена бюджетної комісії  Збаразької міської ради. Пан Петро скурпульозно вивчив цифри зарплат – що, в кого, і як. Публікуємо дослівно.

«Ви думаєте лікарю підняли зарплати? – йдеться у листі. –  Вчителю? Помиляєтесь – це зробили чиновникам, і тим, хто їх спокій оберігає. За Януковича  цей апарат міг мати одну  преміальну ставку у місяць. Сьогодні – три.  Якщо є гроші у фонді оплати праці. І чиновники кинулись набивати свої фонди під зав’язку. Уже на початку закладають собі на рік по три оклади преміальних щомісяця, з пів – інтенсивності, стажові і рангові. І наш голова міської ради  зажадав на сесії собі 300 % преміальних щомісяця протягом року, по 50 % інтенсивності, 42 оклади надбавок у рік. Кожних десять днів – по ставці. Лише надбавок – біля ста тисяч…

Трохи в меншій  пропорції нарізали  заступникам і заступничкам. Скільки вділить голова тим, що понижче, доводиться здогадуватися після того, як ті за нього на сесії «горлянки дерли». Сьогодні чиновникам районного рівня нараховуватимуть в такій ситуації по 150-200  тисяч надбавок в рік, я не говорю про заробітні плати, котрі їм ніхто не відміняв, плюс щомісячні стажові і рангові, оздоровчі, інші надбавки, передбачені законодавством. Що говорити про обласних чинуш, де вже у місяць нараховують по 50-100 тисяч платні, у Києві – сотнями тисяч.

Я на сесії благав голову – невже не вистачить одного, двох щомісячних окладів преріальних? Ні! Зупинилися на 300% щомісячних преміальних й інтенсивних разом узятих. Якби така ситуація була тільки у Збаражі? Бюджет не безмежний. Через захланність чинуш обкрадають  повсюдно дітей, пенсіонерів, бізнес, скалічених війною солдат. Проблематичною стає виплата мінімальних зарплат.

Для прикладу, наводжу ситуацію по Збаразькій районній раді. На трохи більше десяти працівників їй заклали 1 мільйонів гривень на зарплату. Кожен розуміє, що ні сторожам, секретарю, техпрацівнику не виплатять по 8-9 тисяч у місяць. Хто ж тоді, як удав, проковтне  сотні тисяч протягом року? І навіщо стільки закладати, коли іншим до 40 % не вистачає навіть на мінімалку? Де тут справедливість в межах одного бюджету? Дитячим садочкам, позашкільним закладам (котрим не підняли платню, як вчителям), всім іншим, що  фінансуються з районного бюджету недодали до мізерної платні 30-40 %. Зразу ж довели наказ по управлінню освіти:  видавати працівникам не стільки, скільки потрібно, а скільки заклали. Наказом раніше уже повідбирали в окремих з них частину заробітної плати, не попередивши за два місяці про зміни в системі  умов оплати праці, як цього вимагає закон.

Наразі я привів начальника управління освіти до тями – вказав на закон. Схлипує, що її підставили. Тепер не знає, як повернути кошти людям.  Найогидніше в цій ситуації, що такі накази погоджує керівництво районної профспілки освітян, не запитавши згоди у профоргів самих закладів, педагогів загалом. Коли я примусово висповідав голову профспілки в його кабінеті, то той відповів, що нічого зробити не може. Запросив його до себе голова РДА, пояснив ситуацію, і довелось прийняти правильне рішення.

Жахіття. Сталінські 30-ті віддихають. Станції юних техніків (де я директором), вдумайтесь, заклали по 16 тисяч гривень у місяць на заробітну плату 21-му працівникові разом узятому – менше, як на зарплату одному чиновнику у місяць. Тут не те, що мінімалки, третини з неї не виплатиш. А начальник освіти не задумуючись ліпить печатку на плані асигнувань закладу.

Ще й глузують: економте, як інші – матимете преміальні! В молодого педпрацівника, що отримує менше тисячі гривень, заставляють відібрати 200 гривень престижності. Що ж тоді від неї залишається? Чому тисячі дітей позашкільних закладів району, півсотні працівникам  закладають кілька тисяч на розвиток матеріальної бази і  відрядження на рік, а трохи більше десятку працівників районної ради – триста тисяч? Чому керівник освіти в місяць має надбавок більше, ніж навчальний заклад на матеріальну базу у рік?

Чому дитячим садочкам закладають 60-70 % на зарплати від потреби, а чиновникам поза вінця? За що тоді ОДА преміює голову РДА, котрий таким чином розподілив районний бюджет? Чи може за те, що той «привласнив» недешеве службове авто протягом минулого року? Чи за п’янку і стрілянину у Кременці? Чи за те, що той відібрав документи в правоохоронця? Це ж бачила вся область? Чи, можливо, «данину справно збирає», як в лихі «прохффесорські» роки? Гидко, та й годі!

Ось так і живемо, в тісноті та не в образі на нашу справедливу владу. Ніби про нинішній день писав Тарас Шевченко: «Німі на панщину ідуть і діточок своїх ведуть». Невже Майдан і фронт нас нічого не навчив!

Тож звертаюся до депутата Верховної Ради України Михайла Головка, інших депутатів від області – доведіть до тями Кабінетові Міністрів ситуацію, щоби обмежив преміальні чинушам одним окладом у місяць. Не доросли вони своїм розумом до розуміння цих надбавок в розумних розмірах за рівних умов. Поясніть, що він дав їм можливість відкусити палець у бюджеті, а ті уже відгризли руку, завтра пережеруть весь бюджет. І не зупинить їх ні інвалід, ні заплакана війною дитина, хіба що солдат, життя і зарплата котрого сьогодні на фронті менша, ніж у чиновника в тилу.

Петро НАПОВАНЕЦЬ, депутат, член бюджетної комісії  Збаразької міської ради

1 коментар

  1. хот1ла б я знати чого вас повинен був навчити Майдан – зборище яке орган1зували 1 проплатили ол1гархи для перерозпод1лу сфер впливу? Ви що маленьк1 д1ти. чи неграмотн1 селюки. котр1 в1рили. що натовп мае право щось вир1шувати? Не натовп вир1шуе. а закон. Т1льки коли буде все керовано законом. 1 закон буде одинакови1 для президентьа 1 дв1рника – т1льки тод1 можна на щось над2ятися. А так ви можете щотижня збирати Майдани 1 стр1ляти один в одного – т1льки знищите державу. Погани1 вам був Янукович? Краще стало?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ