Майже 20 років на Тернопільщині ніхто не займався вирощуванням і переробкою тютюну. Але 6 років тому єдине в Україні підприємство з ферментизації тютюну повільно почало відновлювати свою роботу. Відремонтували і докупили спеціальні сушарки.
На сьогодні тютюн вирощують у Борщівському районі майже 300 людей. Хоча робота ця сезонна – з березня по листопад, та все ж працівники мають зарплатню. Крім того, розвиток цього напрямку дасть змогу значно збільшити кількість зайнятих працівників. Адже при вирощуванні зернових на 1 людину припадає 100 гектарів, а у тютюнництві – один до одного. 1 працівник на 1 гектар.
Якщо іще й буде певна допомога з боку уряду, то забезпечити роботою можна майже 3 тисячі чоловік.
Хоча Міністерство охорони здоров’я і попереджає про шкоду тютюнопаління, розвиток тютюнової галузі в області знаходиться у центрі уваги обласної держадміністрації.