Студент з Тернополя розповів про переваги навчання у Польщі

0
814

Роман БерницькийЗадля європейського диплому тернополянин Роман Берницький  вчиться у Польщі. Поїхав здобувати освіту до міста Новий Сонч, Малопольського воєводства. Університет WSB-NLU – економічного спрямування. Роман здобуває кваліфікаційний рівень магістра. Провчився там рік, ще рік – попереду. Мешкає у гуртожитку. Має хобі – озвучення фільмів і мультфільмів.

Навчання у сусідній країні має багато переваг. Онлайн ресурс, за допомогою якого є швидкий доступ до матеріалів, оцінок і всіх новин університету. Висококваліфіковані викладачі, переважно з практичним досвідом роботи у тій сфері, яку викладають. Комп’ютеризація. Не треба витрачати додатковий час на переписування конспектів.

Недолік – нерегульований графік. На початку може бути по 8-9 годин навчання майже щодня, а під кінець – 2-3 пари в тиждень.

До Польщі переважно їдуть вчитися із західної України, але центр і схід теж не виняток. У моїй групі є студенти з Тернополя,  Львова, Ужгорода, Києва, Кам’янського, Харкова. Вчаться на факультетах економіки, менеджменту, кібернетики, права або іноземних мов. Це спеціальності, які дадуть можливість отримати хорошу роботу.

Навчання у Польщі дає перспективи. По-перше, диплом європейського стандарту, який дійсний у всій Європі. Легше влаштуватися на роботу, ніж з аналогічним українським дипломом. По-друге,  навчання англійською. А це додаткове «прокачування» мовних навичок.

Як поступити до польського навчального закладу? Як до якого. Деякі вимагають різних мовних сертифікатів, певних прохідних балів диплому бакалавра чи шкільного атестату, інші – ні. Єдине – треба добре знати мову. Бо навіть і якщо ВИШ не вимагає сертифікатів – все одно буде співбесіда. І незнання мови (англійської  чи польської) може вплинути на рішення про поступлення.

Роман БерницькийЗазвичай, поляки доброзичливо ставляться до українців. Їм навіть цікаво поспілкуватися з людиною іншої національності. Не раз  бувало, що ми стояли з друзями на зупинці і,  почувши українську мову,  до нас підходили, цікавилися звідки ми.  Але з поляками не варто порушувати тему історії. Для обох сторін там є неприємні епізоди, які можуть породжувати суперечності і бурхливі дискусії.

Подобаються зручні умови проживання у гуртожитку. У кімнатах більше 2-х людей не поселяють. Нема такої тисняви, як в українських гуртожитках. Поверхи поділені на маленькі блоки – переважно по 2-3 кімнати зі спільною кухнею. У кожній кімнаті  є окремий туалет і душ. Гарно, чисто. Зручні меблі. До кожної кімнати проведений Інтернет.

Вислову «бідний студент» у Польщі  нема. Там майже всі студенти їздять на своїх авто. І більшість з них далеко не бюджетні. Навряд чи вони думають,  як протягнути до наступних вихідних із парою злотих на руках і порожнім холодильником.

Українську, російську, англійську знаю дуже добре. До того ж – на початковому рівні японську. Тепер освоюю польську. Маю схильність до вивчення мов.  Мені цікаво.

Польська молодь щастя розуміє по-своєму. Українці заклопотані, як  прожити на зарплатню і дочекатися наступної,  змучені  черговим підняттям тарифів, втомлені черговими корупційними скандалами, не кажу вже про війну. Там люди «дихають вільніше», їм не потрібно хвилюватися  через такі насущні проблеми. І тому пріоритети в них інакші.

Роман Берницький пробігРозваг для українських студентів небагато, бо місто невелике. Але ми знімали зал, грали у волейбол, ходили в кафе, по торгових центрах і просто гуляли. Університет влаштовував благодійний забіг – збирали кошти для хворої дівчинки. Я і більшість одногрупників взяли у ньому участь.

Чи легко дається навчання у Польщі українським студентам? Як кому. Ми вчимося на англійському факультеті. І рівень англійської у всіх студентів не може бути однаковий. Одним інколи важко зрозуміти викладача – тоді  як інші розуміють без проблем і можуть чітко висловити свою думку. Я навчався у Тернопільській загальноосвітній школі № 29 з поглибленим вивченням іноземних мов. Це дало сильну базу англійської. Тому зараз мені легко вчитися.

Маленька порада. Коли їдете вчитися, жити чи подорожувати до Польщі, варто врахувати, що довгенько треба буде простояти в черзі під Кредобанком, аби оплатити візу.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ