Виставка тернопільської журналістки, яка любить бувати на цвинтарях

0
314

фотоБлизько тридцяти світлин старих цвинтарних скульптур покажуть у галереї «Бункермуз» в Тернополі. 25 червня о 19 годині   відкриють виставку екзистенціальної фотографії журналістки Анни Золотнюк Memento. На світлинах — поруйновані скульптури минулого-позаминулого століття.

– Фотографувала у Бережанах, Соснові, Великому Глибочку, Смиківцях, Білій, Соборному, Струсові, Теребовлі. – розповідає Анна Золотнюк. – А також у Тяглові – це вже Львівщина. Не скажу, щоби спеціально їздила знімати саме скульптури, просто люблю бувати в різних місцях і на різних цвинтарях. Давня цвинтарна скульптура захоплює красою, витонченістю ліній, різноманітністю образів.

фото 1На цвинтарях, як стверджує журналістка, жодного разу не було страшно.

– Мені це місце не асоціюється з чимось моторошним. – каже вона. – Там затишно, бо немає людей, але є багато дерев і квітів.

Найбільше запам’ятала ті скульптури, які химерно позначив час. У Струсові була скульптура, частина голови якої відкололася, на її місце хтось поставив частину голови з іншої скульптури – і вони майже ідеально пасували одна одній.

Журналістка не планувала проводити краєзнавчі дослідження. Звертає увагу лише на естетичну складову скульптури.

– Це пам’ять, втілена у камені. – продовжує Анна Золотнюк. –  Але скульптура руйнується. У її форми втручаються вітри, дощі. Камінь обростає мохом. З монолітного та стійкого перетворюється на тендітний. І через кілька десятиліть скульптором стає час.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ