«Під час пологів характер жінки оголюється до повної правди», – акушер-гінеколог Ірина Тепцова

0
15400
IMG_6765
Завідувач акушерського післяпологового відділення Ірина Тепцова і Оксана Джуган-Нечай після пологів

Тернопільські лікарі помітили, що смагляві і чорняві жінки народжують легше, ніж білошкірі та білявки. Тим не менше, це не стосується чорношкірих жінок. У них і ускладнень вагітності більше трапляється, і в пологах не завжди все гладко. Про спостереження, як народжують у Тернополі – інтерв’ю з лікарем акушером-гінекологом вищої кваліфікаційної категорії, завідувачем акушерського післяпологового відділення спільного перебування матері та дитини Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» Іриною Тепцовою.

  – Ірино Серафимівно, від чого залежать легкі пологи?

– Відповідь залежить від того, що саме  ви вкладаєте в поняття «легкі пологи». З точки зору лікаря акушера-гінеколога: від генетичних особливостей організму жінки,  від співвідношення розмірів голівки плода і тазу матері,  в якійсь мірі, від кількості навколоплодових вод. Тому що багатоводдя і особливо маловоддя нерідко гальмують нормальний розвиток переймів. Бувають аномалії розвитку матки, які теж не сприяють легким пологам, але це належить знову ж таки до генетики. Повторні пологи, як правило, легші від  перших. Хоча не завжди.

Жінок найбільше хвилюють питання больових відчуттів. Знову  генетика –  в кожної свій больовий поріг, даний природою. У різних жінок болить з різною силою. В кожної індивідуальна реакція на біль – перейми однакової інтенсивності можуть сприйматися по-різному психологічно. І поведінка теж  може бути різною.

Ще є хибне уявлення, що «легко» родити – означає родити швидко. Швидкі і особливо стрімкі пологи  небезпечні  і для матері, і для немовляти. Пологи мають відбуватись природно, без поспіху, якщо все йде добре і не потребує додаткового втручання.  Норма тривалості перших пологів в середньому від 6 до 14 годин. Повторних пологів – в середньому від 4 до 8 з половиною годин.

Загалом, генетика впливає завжди. Колись моя бабуся казала мені: «Ти не хвилюйся, народжувати будеш легко. В нашому роду всі жінки добре родили». Справді, так і було. Але під час моїх перших пологів мені не здавалося, що вони «легкі». Хоча я і розуміла, що необхідно потерпіти, тому що маю народити  синочка. Що іншого шляху немає.  І все пройшло добре. Вже другі пологи були реально легкими.

Лікар акушер-гінеколог пологового відділення Оксана Паршин і чергова акушерка пологової зали Тетяна Наконечна показують біомонітор - апарат для вимірювання серцебиття плода під час пологів
Лікар акушер-гінеколог пологового відділення Оксана Паршин і чергова акушерка пологової зали Тетяна Наконечна показують біомонітор – апарат для вимірювання серцебиття плода під час пологів

– Психологічне налаштування жінки має значення?

– Неабияке. Коли жінка усвідомлює процеси, які з нею відбуваються, це допомагає подолати біль. Тобто, якщо роділля розуміє, що з початком регулярних переймів і пов’язаних з ними больових відчуттів починається процес відкриття шийки матки. Що цей процес бути тривати не 5 хвилин, як в улюблених телесеріалах, і навіть не одну годину. Що чим інтенсивніше перейми, тим краще відкривається шийка матки. Що дитинка не може народитись, поки не відкриється шийка матки. Коли вона відкриється, голівка маляти повинна поступово опускатись в таз, а не за одну перейму.

Тривалість цього періоду пологів (він називається другий період) від повного розкриття шийки матки до народження малюка може бути до однієї години при повторних пологах і до двох годин при перших пологах. А при знеболенні пологів методом епідуральної аналгезії допускається збільшення тривалості другого періоду. Також роділля повинна розуміти, що з народженням дитини біль зникає. Настає полегшення.

 – А спосіб життя жінки і те, як протікала вагітність?

– Звичайно, все має значення. Найпоширеніші несприятливі фактори для пологів  є тютюнопаління і надлишкова вага жінки.

Микола Жиляєв, завідувач відділення патології вагітних вимірює серцебиття плода під час пологів. Народжує Христина Купен
Микола Жиляєв, завідувач відділення патології вагітних вимірює серцебиття плода під час пологів. Народжує Христина Купен

– Від старших людей часто можна почути, що колись жінки могли народити в полі під снопом пшениці, сповити дитину і далі жати. Це перебільшення чи в тому таки щось було? Може,  витривалішими були наші предки або по-іншому до народження дитини ставилися?

– Якщо би все було так просто, то акушерство, як галузь медицини,  не могло би розвинутись. Може, і народжували під снопом пшениці. Але при тому ніхто не згадує, якою високою була материнська і дитяча смертність. Скільки кровотеч було та інших ускладнень. Звичайно, багато чому в наших предків треба і повчитись. Їх життя було наближеним до природи. Їжа без хімічних добавок, повітря чисте, вода джерельна, одяг з натуральних тканин.  Просинались і лягали спати разом із сонцем, фізично працювали, дотримувались постів, немовлят годували грудним молоком, молитви читали, як належиться. І дітей в сім’ях було більше, ніж тепер. Щодо ставлення до народження дитини, то думаю, це залежало від кожної людини.

–  А фігура і темперамент? Активне чи пасивне сексуальне життя мають вплив на перебіг пологів?

– Фігура має значення, звичайно. В розумінні лікаря – це тілобудова, розміри тазу, тонкі чи грубі  кістки, зріст жінки. Інколи одного погляду на  пацієнтку буває достатньо, щоб оцінити, які ризики можуть бути у неї в пологах.

Наприклад, жінка з нормальним жіночим тазом (не вузьким), тонкими кістками, довгонога прогностично повинна народити без утруднень. Хоча важко передбачити, як буде відкриватись у неї шийка матки і чи правильно вставиться голівка. Це буде зрозуміло лише в пологах. В акушерстві, як в медицині в цілому, прогнози – справа невдячна.

А якщо у жінки маленький розмір взуття, наприклад, 34-й, то їй бажано шукати чоловіка з невеликим розміром головного убору. Це жарт, звичайно, такий акушерський. Пояснюю. Маленький розмір стопи може поєднуватись зі звуженим тазом. Тому для успішних природних пологів бажано, щоб у малюка була не надто велика голівка. А розмір голови дитини, особливо донечки, безпосередньо залежить від розміру голови батька. Адже відомо, що дівчатка частіше вдаються до тата. От до чого тут розмір батькового капелюха. Знову – генетика.

Стосовно темпераменту, скоріше він може відобразитись на поведінці жінки в пологах, а не на перебігу самих пологів.  Вважають, що сексуальне життя сприяє легшому відкриттю шийки матки. Через те вагітним з групи високого ризику по невиношуванню не рекомендується жити статевим життям. Також у великих термінах вагітності активне сексуальне життя може спровокувати відшарування плаценти, витікання навколоплодових вод до початку пологів. Тобто, як метод «підготовки шийки матки до пологів» не дуже підходить через  певні ризики.

Лікар акушер-гінеколог пологового відділення Тетяна Небесьо і чергова акушерка пологової зали, старша акушерка пологового відділення Марія Буряк
Лікар акушер-гінеколог пологового відділення Тетяна Небесьо і чергова акушерка пологової зали, старша акушерка пологового відділення Марія Буряк

 – Про вік породіллі теж багато суперечностей. Чи залежить, як усе пройде від того, скільки їй років?

– Частково залежить. Віковий ценз вважається одним з несприятливих факторів, особливо при перших пологах. Якщо вік жінки вплинув на погіршення еластичності її тканин, то шийка матки може гірше відкриватись. Хоча на практиці чіткої закономірності не спостерігала. Буває дуже по-різному. Недавно вперше народжувала 37-річна жінка. Не було жодних відхилень, класично, без розривів. Здорова дитина. Всі отримали задоволення від результату пологів – і батьки, і медичний персонал. Є приклади, коли значно молодші народжують складніше і довше. У теперішні часи першими пологами у віці після 30 і після 35 років нікого не здивуєш.

–  Яке значення має ставлення і професійність медперсоналу?

– Під час пологів,  в першу чергу, має бути довіра між жінкою і медичним персоналом. Чуйне ставлення до роділлі – це психологічна підтримка, що допомагає подолати біль.  Професійність медичного персоналу обов’язкова, в пологовій залі не повинно бути і немає непрофесіоналів. Ще раз повернусь до природності процесу пологів. Професійний медичний персонал в акушерстві іде за природою, втручаючись лише при появі відхилень від нормального перебігу. Професійність в тому і полягає, щоб діагностувати цей момент і допомогти. Повірте, це непросто, це – мистецтво.

 – Ви якось по-особливому ставитеся до жінок, які народжують?

– Народжуємо з кожною жінкою, переживаємо щоразу все заново. Проявляємо терпіння, увагу і повагу. Для мене особисто – це в першу чергу відповідальність.

Партнерські пологи. Христина Купен і Роман Купен очікують дівчинку
Партнерські пологи. Христина і Роман Купени очікують дівчинку

– Чи популярне нині знеболення під час пологів?

– Знеболення пологів – це обов’язкова вимога сучасного акушерства. І це доступно всім жінкам, які народжують в Тернопільському обласному перинатальному центрі «Мати і дитина». З впевненістю можу говорити лише про заклад, в якому працюю.  Знеболення є немедикаментозне і медикаментозне. Нині багато уваги приділяють першому, тому що воно не потребує втручання в організм роділлі. До речі, дуже ефективне в багатьох випадках.  Що стосується медикаментозного, то найбільш поширеним є метод епідуральної аналгезії – виключення больових відчуттів із збереженням інших видів чутливості та рухової активності м’язів ніг. Це  знеболення пологів номер один в розвинутих країнах Європи та Америки. В Україні також стає все більш популярним. Тернопільський перинатальний центр є лідером серед лікувальних закладів області із застосування епідуральної аналгезії в пологах. Анестезіологи професійно володіють технікою цієї процедури. Використовують якісні медикаменти і одноразові набори медичного інструментарію.

– Як жінки сприймають знеболення? Охоче йдуть на це? Якщо відмовляються, то чому? Може, від незнання?

– Сприймають по-різному. Залежить від рівня їх інформованості. Частина жінок знає про епідуральну аналгезію з лекцій анестезіологів та акушерів-гінекологів, з інтернету, від знайомих, що мали позитивний досвід застосування цього методу. Як правило, такі роділлі погоджуються охоче, коли їм рекомендують. Буває, що самі просять. У частини жінок існує певне упередження проти епідуральної аналгезії. Такі можуть і відмовитись. Думаю, від незнання, від існуючих серед людей хибних міфів і страхів. До речі, їх немало, не тільки на цю тему. Буває, що з наростанням болю ті, що спочатку відмовлялися, наполягають на знеболенні. Декілька моїх пацієнток, які народжували вдруге, заздалегідь оголошували своє бажання народжувати з «епідуралкою». Серед них були такі, що відчули переваги цього методу в перших пологах. Також і такі, які раніше народжували без знеболення і не хотіли вдруге терпіти пологовий біль.

До епідуральної аналгезії є медичні покази: високий артеріальний тиск, щільна шийка матки. Артеріальний тиск нормалізується під дією цього методу, шийка матки зм’якшується, легше відкривається, менше розривів.

IMG_6744
Олена Яскілка – чергова акушерка в післяпологовому відділенні

– Кажуть, як жінка живе, так і народжує. Щось в тому є? Її характер теж впливає?

– Характер може впливати на поведінку в пологах. На сам перебіг пологів – малоймовірно. Шекспір недарма сказав, що весь світ – театр, а ми в ньому актори. При спілкуванні з оточуючими  показуємо себе дещо іншими, ніж насправді. Наскільки іншими – залежить від конкретної людини. Істинне обличчя кожного, на мою думку, знають лише близькі, які живуть під одним дахом довгі роки. І під час пологів характер жінки оголюється до повної правди. Прикладів багато, парадоксів і несподіванок теж.  Наприклад, ззовні врівноважена, навіть мовчазна жінка, яка в звичайному спілкуванні не виглядає внутрішньо напруженою, може з появою болю втратити контроль над своєю поведінкою, над своєю мовою, не виконувати поради медичного персоналу відносно того, як правильно діяти, наприклад, тужитись. Адже бувають випадки, коли від адекватності дій матері залежить благополучний стан новонародженого маляти.

Звичайно, буває і навпаки. Тоді ситуація краща. У мене було немало таких пацієнток, які за час спілкування перед пологами складали враження нетерплячих, невитриманих і навіть дещо нервозних. Однак в пологах вони проявили силу характеру, повністю контролювали свою поведінку.

– Чому жінка так правдиво поводить себе під час пологів? Це від стресу, болю, незнання, страху, невідомості чи від якихось інших причин?

– Я думаю, що від всього, що сказано. Найбільше, напевно, від болю і незнання.

– Що саме від жінки залежить, як будуть проходити пологи? І чи взагалі від неї щось може залежати?

– Від жінки може залежати дуже багато в адекватному сприйнятті того, що відбувається в пологовій залі. До пологів необхідно готуватись під час вагітності. На жаль, до сьогодні трапляються жінки, які прибувають до пологового відділення вже в пологах, не маючи ніякої уяви, що ж це воно таке – оті пологи. Ні про які там періоди пологів, ні про природу больових відчуттів, ні про шлях дитинки через так званий «родовий канал». Що вже казати про техніки дихання та різні позиції в пологах? Починаються з кожною переймою запитання: «Чому так довго не родиться дитинка?», «Скільки ви будете мене мучити?», «Чому мене так болить?», ще цікаве – «Коли в мене почнуться пологи?» і тому подібне. Звичайно, ми кожній роділлі даємо відповіді на всі запитання, розповідаємо про все, що вона повинна була знати ще до початку пологів. Однак, в процесі переймів жінкам буває важко засвоїти цю інформацію. Тому що болить, треба правильно дихати, треба відпочивати, нічого не запам’ятовується. Додається страх перед невідомістю –  що ж буде далі, якщо зараз не так добре, як завжди. І питання йдуть по колу з частотою, відповідною частоті переймів. Як правило, від «епідуралки» така категорія пацієнток теж відмовляється.

У підготовлених подружніх пар питання інші: «Чи можна бути на пологах з чоловіком?», «Чи є у вас індивідуальні палати?», «Чи проводяться пологи в різних позиціях?», «Чи проводиться епідуральна анестезія?», «Чи відразу викладаєте дитинку на груди матері?», «Коли ви перерізаєте пуповину?», «Чи можна, щоб тато перерізав пуповину?», «Чи проводиться раннє прикладання дитини до грудей?», «Чи дитинка постійно буде з мамою?», «Чи є зараз вакцини?».

Попередня інформованість жінки про пологи допомагає їй зконцентруватись на більш важливих питаннях. Коли починаються перейми, такі роділлі і їх партнери підготовлені, що вони повинні робити, щоб зменшити біль, налаштовані на певну тривалість процесу пологів. Завдяки цьому їхня поведінка більш врівноважена, спокійна. Роділля почуває себе захищеною біля близької людини. Чоловіки нерідко вникають навіть в роботу наших біомоніторів, якими прослуховується серцебиття плода. Розпитують, цікавляться.

Оксана Джуган-Нечай. Народила другу дитину – хлопчика
Оксана Джуган-Нечай. Народила другу дитину – хлопчика

 – Які поради можете дати, як готуватися жінкам до пологів?

–  Насамперед, прочитати з різних джерел сучасну інформацію про вагітність та пологи. Пройти навчання у Школі материнства та відповідального батьківства. Розумно це  зробити саме в тому  закладі, де жінка  планує народжувати дитину. Хоча є багато інших допустимих варіантів: в жіночій консультації, де вагітна перебуває на обліку,  в незалежних або приватних Школах материнства. Такі теж існують. Бажано залучити до навчання майбутнього тата або іншу людину, яка буде  партнером на пологах. Заняття охоплюють всі актуальні та необхідні теми щодо правильної поведінки під час вагітності і підготовки до народження малюка.

Головне –  засвоїти,  що відбувається під час пологів  в організмі матері, чому болить, яка можлива тривалість пологів.  Як правильно дихати, щоб менше боліло, щоб правильно тужитись. Навчитись прийомам немедикаментозного знеболення пологів. Що повинен робити партнер, щоб допомогти. Зрозуміти, яка його роль. Як правильно почати грудне годування.

Якщо вагітна буде знайома з лікарем акушером-гінекологом заздалегідь, це буде непогано, але не обов’язково. Встановлення довіри між лікарем та пацієнтом позитивно впливає на перебіг пологів.

Також потрібно запастись необхідними речами для матері і немовляти. Список всього необхідного в кожному пологовому  будинку дещо відрізняється. Тому краще орієнтуватись  на заклад, де плануються пологи. Наприклад, такий орієнтовний список для тих, хто планує народжувати в Тернопільському перинатальному центрі, ви можете знайти на нашому сайті: tokpts.at.ua, на сторінці пологового відділення (родильного блоку). Шукайте його в «структурних підрозділах». Якщо так складуться обставини, що жінка поступить до нас непланово, не варто хвилюватись, що не приготовили собі речей згідно того списку. Це не проблема. Що необхідно –  підкажуть.

Ще одна порада – приготуйте все не тільки на пологи і післяпологовий період, а також на виписку додому. Бувають випадки, коли чоловіки виявляються безпорадними серед жіночих особистих речей.

IMG_6758
Оксана Джуган-Нечай із сестрою Наталією Джуган

– На партнерські пологи часто йдуть? Кого з родичів жінки беруть найчастіше і кого – ніколи?

– Партнерські пологи – це норма роботи родильного блоку. Дуже рідко буває, що жінки на пологах без партнера. Найчастіше, звичайно, присутній чоловік, тато новонародженого  малюка. Бувають партнерами мама, свекруха, сестра, дуже нечасто подруга. Зрідка під час одних пологів партнери міняються: то чоловік, то мама, то свекруха. Ніколи не зустрічала на пологах брата.

– По тому, кого жінка бере на партнерські пологи, можна сказати, кому вона довіряє найбільше?

– Не завжди так однозначно. Часто жінки кажуть, що найбільше довіряють мамі, але жаліють її, тому що в неї тиск підвищений, вона буде хвилюватись, не зможе дивитись і слухати. Тому мама чекає десь за межами родильного блоку. Були в мене пацієнтки, які з тієї ж  причини народжували без чоловіка, щоб оберегти його, на їх думку, від зайвого стресу. Все дуже індивідуально.

– Чи від кожної жінки можна чекати, що вона буде мадонною після народження малюка? Чому трапляються винятки?

– Звичайно, не від кожної жінки можна чекати, що вона буде мадонною. Але таких винятків не дуже багато, на щастя. Причини можуть бути різні. На цю тему краще поспілкуватися з психологом перинатального центру Аллою Тимчак. Я ж висловлю особисті думки. Бувають наслідки травматичного досвіду дитинства, особливості виховання, сімейні проблеми, складні стосунки з батьком дитини, своєрідні риси характеру жінки. Нарешті, існує післяпологова депресія різного ступеня і тривалості. Але це окрема тема, надзвичайно складна, глибока, що заслуговує на серйозну увагу.

Історія кожної жінки унікальна. Але є приклади, що періодично повторюються в роботі пологового стаціонару і можуть бути повчальними для інших. Мова йде про небажані вагітності, які наступають через необачну поведінку молодих жінок. Вагітна приховує свій стан від батьків і від цілого світу, не звертається до лікарів. Потім народжує дитину, сподіваючись на те, що все залишиться в таємниці і можна буде відмовитися від малюка. В більшості подібних випадків ситуація кардинально змінюється, коли про народження онука чи онуки дізнаються батьки молодої мами – всі разом щасливі з пологового будинку їдуть додому.  Батькам, які мають незаміжніх донечок варто задумуватися.  Їх дитина не повинна боятися довірити  будь-яку свою таємницю. Особливо про настання незапланованої вагітності.

Олексій Гуляєв і Оксана Пйонтко зі Скалата. Народився хлопчик.
Олексій Гуляєв і Оксана Пйонтко зі Скалата. Народився хлопчик.

– Як змінюється жінка, яка народила дитину? Маю на увазі зміни у глибшому значенні, в тому числі і духовно.

– По-перше, жінка стає щасливою. Адже, материнство – це найвищий ступінь жіночого щастя. Стає дорослішою, більш відповідальною і, можливо,  жертовною по відношенню до свого малюка. Духовно – сильнішою і багатшою. На все життя стає і ангелом-охоронцем, і молитовником,  і невичерпним джерелом любові до своєї дитини.

– Чому після народження дитини жінка стає відповідальнішою? 

– Тому, що в її руках життя малюка повністю. Його здоров’я, його ситість, його спокій, його комфорт, його чистота. У всьому, що стосується дитини, зникає «хочу-не хочу», «відкладу на завтра», «хочу спати» і так далі. Звичайно, не всі мами однаково відповідальні. Але всі однозначно відповідальніші, ніж були до народження немовляти.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ