Чому тернопільські чоловіки плачуть на пологах?

0
2390

Валентина ДмитрівнаЄ чоловіки, які плачуть на партнерських пологах. Є такі, що бояться. А є такі, що їм не варто бути присутніми біля дружини, коли народжується їх дитя. Чому так? Сайт ПРО Те поцікавився у  Валентини Якимчук, виконувача обов’язків головного лікаря Тернопільського обласного клінічного перинатального центру “Мати і дитина”. Пані Валентина – прихильник всього нового в акушерстві, сучасних перинатальних технологій, у тому числі партнерських пологів. З 1998 року заступник головного лікаря з медичної частини закладу. Акушер-гінеколог з вищою кваліфікаційною категорією.

Валентино Дмитрівно, як чоловікові готуватися до партнерських пологів?

– Чоловіку необхідно пам’ятати, що його кохана жінка, мати його майбутньої дитини отримає справжню радість від очікування народження малюка лише тоді, коли буде оточена його увагою, турботою, розумінням і любов’ю. Створити таку атмосферу в сім’ї – одне з головних завдань майбутнього батька.

Навчитися виховувати своє немовля ще в утробі матері: розмовляти з ним, співати колискові, розповідати про свою любов, показувати, що знає про нього і чекає на нього. Дуже корисно відвідати разом з дружиною заняття з підготовки сім’ї до пологів у «Школі відповідального батьківства». В обласному перинатальному центрі «Мати і дитина» такі заняття проводять регулярно. Чоловік зрозуміє, що важлива не просто присутність майбутнього батька на пологах, а його допомога, підтримка. Навчиться, в чому вона полягає. Чоловік не повинен бути пасивним споглядачем на пологах, не повинен почувати себе зайвим, а навпаки – бути активним учасником.

– Яким чоловікам не варто іти на партнерські пологи?

– Не варто йти на пологи хворим на туберкульоз, гострі інфекційні захворювання, емоційно неврівноваженим, психічно хворим, в стані алкогольного сп’яніння. Також при небажанні матері, щоб біля неї був присутній чоловік.

– Чи часто плачуть чоловіки на пологах?

– Так, плачуть. В момент народження дитини. Яку велику цінність мають ці суворі чоловічі сльози! І яке щастя – бачити їх.

– Плачуть від щастя чи від страху?

– Ті сльози, що бачила я, всі були від щастя. Можливо, також від співчуття до дружини та перенапруги безпосередньо перед народженням немовляти. Ті батьки, якими володіє певний страх, можуть просто вийти з пологової зали в момент  народження дитинки.

народжуємо разом– Чого взагалі бояться чоловіки під час пологів? Які мають страхи ще до пологів?

– Напевно, бояться «моря крові та страшних криків». Попередня система акушерських стаціонарів була закритого типу. Батьки стояли під вікнами пологового будинку, приносили передачі для дружини, а потім отримували при виписці акуратно сповиту у конверт з мереживом свою дитинку. Руки тремтіли, більшість чоловіків і не знали, як правильно цей дорогоцінний пакунок взяти. Оця «залізна завіса», що була багато поколінь між чоловіками та процесом народження їх дітей, відіграла певну роль. Те, що невідоме, розростається міфами, перебільшеннями, страхами.

Під час спілкування з чоловіками, які свідомо прийшли з дружиною на пологи, я також дізналася, які саме страхи вони мали до пологів. Більшість казали, що боялися за свою кохану дружину, що з нею може статись якесь ускладнення.

– Чи траплялися випадки, що вам доводилося заспокоювати чоловіків?

– Бувало і таке. Переважно чоловіки, які приходять на пологи не підготовлені, не розуміючи процесів, що відбуваються, дуже хвилюються і запитують: «Чи довго ще мучитись?» Заспокоюємо, пояснюємо, розповідаємо. Розуміють, заспокоюються.

– Може чоловіки втрачали свідомість або ще якось поводили себе?

– Найлегше в пологах тим сім’ям, які пройшли підготовку у «Школі мами і тата». Чоловіки із знанням справи допомагають дружині. Вони не мають часу думати про те, що можуть втратити свідомість. Але поодинокі випадки бували, що непритомніли, вкрай рідко. Коли бачимо, що чоловіку важко сприйняти якісь моменти, просимо вийти, відпочити. Щоб зовсім втікали геть, такого не було. Є тати, що виходять з пологової зали в момент народження дитини. Як правило, це заздалегідь оговорюють з жінкою.

Поведінка чоловіків залежить від стосунків в подружній парі, від характеру кожного з них. Є такі чоловіки, які виходять в коридор навіть, якщо жінка сідає на судно помочитись. А є такі, що присутні при всіх процедурах, акушерських оглядах, тим більше в момент народження дитини. Ми позитивно і з повагою ставимось до всіх індивідуальних особливостей кожної пари.

111–  Як на жінку впливає присутність чоловіка під час пологів?

– Присутність чоловіка дає жінці надзвичайно цінне ПОЧУТТЯ ЗАХИЩЕНОСТІ і впевненість в своїх силах. Матері ведуть себе спокійніше, стають більш терпеливі. Їм просто набагато легше, коли поруч коханий чоловік. Молоді  жінки дивуються, як народжували їхні матусі самі, як вони змогли витримати таке випробування без підтримки батька.

– На процес самих  пологів присутність чоловіка впливає?  Як саме? А на підхід медперсоналу до породіллі?

– Думаю, що жінці вдається краще розслабитись в пологах, якщо є поруч її чоловік. А вміння досягнути релаксації, коли біль наростає, дає можливість полегшити больові відчуття. Буває, що чоловік навіть швидше розуміє, чому необхідно розслабитись. Він допомагає жінці, пояснюючи їй та нагадуючи при кожній переймі про це. Пологи проходять легше.

Також дуже важливо під час переймів правильно дихати. Це один із немедикаментозних методів знеболення пологів. Коли жінку сильно болить, вона може забувати про всі техніки дихання, що її навчали в Школі материнства. В такій ситуації надзвичайно добре, коли поруч є рідна людина, яка скаже: «Дихаємо разом!» і допоможе врегулювати правильний ритм вдихів та видихів.

Медичний персонал є великим прихильником партнерських пологів. Ми знаємо, що біля жінки постійно перебуває близька людина, яка допомагає, спілкується з роділлею, підтримує її. Якщо партнера немає на пологах, то лікар, акушерка, молодша медична сестра в тій чи іншій мірі беруть на себе його роль. Не завжди це можливо повністю, тому що під наглядом, як правило, є кілька жінок одночасно, які перебувають в окремих індивідуальних пологових залах. І всім медичний персонал повинен приділити достатньо уваги. Чоловік же буде біля своєї дружини постійно. Партнерські пологи – це величезний крок назустріч роділлі, це її комфорт і спокій.

– Чи сприймає чоловік по-іншому дитину, який був присутнім на пологах, ніж той,  який стояв під пологовим будинком?

Думаю, що сприймає по-іншому. Народження дитини, нового життя – це велике таїнство природи. Лікарі, акушерки, які багато років працюють в пологових залах, щоразу переживають щастя і хвилювання, коли чують перший крик дитини. Скільки би пологів  не прийняли, ці відчуття не притуплюються. Тепер уявіть, що твориться в душі батьків, коли на їх очах народилось рідне малятко! Яким воно було цієї неповторної миті, пам’ятається все життя. Усвідомлення того, що батько не лише бачив появу на світ своєї дитини, а ще багато допоміг дружині в процесі пологів, виховує у ньому відповідальність, почуття причетності до долі новонародженої крихітки.

Коли у нашій країні впровадили сімейні пологи, медичний персонал дитячих консультацій відразу звернув увагу на нове явище – з малюками на прийом до лікаря почали приходити і мама, і тато разом. Раніше були переважно матері та бабусі. Ось таке інше сприйняття вийшло на практиці. Як бачите, партнерські пологи – це величезний крок назустріч не лише до роділлі, а також до новонародженої дитини.

чоловік і пологи– Що дає чоловіку досвід бути присутнім на пологах?

– Думаю, що досвід партнерських пологів для чоловіка – це шлях в його свідомості від чоловіка своєї вагітної дружини до батька своєї дитини.

Дуже цікаво те, що чоловіки, які були присутні при народженні першої дитини, звичайно приходять і на другі пологи, і на всі наступні. В таких випадках легше як сім’ї – кожен знає свою роль, так і медичному персоналу – немає необхідності додатково розповідати, що потрібно робити. Тобто, досвід попередніх пологів має велике значення у майбутньому.

– У яких випадках жінкам не варто брати із собою чоловіка до пологового?

– Залежить від стосунків у сім’ї. Кожна жінка приймає рішення разом з чоловіком. Наприклад, якщо він говорить, що не хоче бути на пологах, але при тому не підготовлений, перебуває під впливом старих стереотипів, то слід йому пояснити, запросити до «Школи відповідального батьківства», поспілкуватись з лікарем. Можливо, майбутній тато змінить свою думку.

Однозначно не слід брати із собою чоловіка з негативним налаштуванням, із недовірою до лікарів. Між роділлею, її партнером та бригадою медиків необхідно встановити доброзичливі стосунки. Жінці і її чоловіку потрібна буде впевненість в тому, що пологи пройдуть спокійно, з великою кількістю позитивних емоцій.

– Як згодом можуть змінюватися стосунки чоловіка і жінки після «спільних» пологів?

– У більшості випадків стосунки стають глибшими і міцнішими. Можливо, переходять на інший рівень, коли люди із «коханих» стають «рідними». З’являється відчуття єдності сім’ї та її повноти.

– У яких випадках стосунки стають ще глибшими, а у яких випадках – навпаки, з’являються проблеми?

Досвід роботи акушером-гінекологом, торкання до жіночих доль показує, що проблеми не з’являються вперше після «спільних» пологів, а проявляються ті, які вже існували раніше. Глибшими стають стосунки, які і були глибокими, справжніми.

Кілька років тому народжували дуже красиві молоді люди, у них з’явилась на світ здорова донечка. В пологах начебто чоловік хвилювався за свою дружину, хоча був занадто нервовий. Після пологів ще до виписки почались сварки. Виявилось, що і раніше він принижував жінку, ображав її. Перший рік сходились-розходились. Потім розлучились. Щоправда, до донечки тато навідується, турбується про її здоров’я, допомагає. Важко сказати, на що саме вплинули, а на що не змогли вплинути у цьому випадку партнерські пологи.

– Які таємниці душі відкриває чоловік під час партнерських пологів? Можливо, невідомі раніше риси характеру, можливо, своє ставлення до жінки, сприйняття сім’ї взагалі?

– Чоловік не відчуває пологового болю, а тільки співчуває больовим відчуттям дружини. І в цьому співчутті, в бажанні допомогти він показує найкращі риси свого характеру, своє найкраще ставлення до дружини. Про сприйняття сім’ї ми говорили раніше – воно переходить на новий рівень  після народження малюка за участю батька. Сімейні пологи дають можливість батькам відчути себе переможцями і просто щасливими людьми, коли вони тримають в руках своє маленьке диво.

1111

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ