Тернополянка Світлана Іванюк розповіла, що потрібно, аби вчитися у Канаді

1
1889

навчання в КанадіЩоліта і щозими під час шкільних канікул тернополянка Світлана Іванюк живе у Канаді. Вона працює у громадській освітній організації O.W.L Open World Learning Society. До Канади літає, як керівник групи. Наразі перебуває у Ванкувері, красивому місті, оточеному горами і океаном.  Протягом останніх років Ванкувер вважають одним з трьох найкомфортніших для життя міст у світі. Крім Канади, пані Світлана побувала у Японії,  деяких країнах Європи та Азії.

Цього літа ми сформували дві групи, одна зараз навчається у Ванкувері, інша – в Торонто. Поїздки, як правило, під час літніх і зимових канікул. Набираємо групу підлітків від 14 років. Діти до 16 років повинні летіти у супроводі дорослого. Після 16 можливий самостійний виїзд закордон. Термін перебування залежить від бажання і можливостей батьків. Влітку ми літали на 6 тижнів. Взимку канікули коротші, тому на місяць. Діти вивчають англійську мову (28 годин на тиждень) у коледжах Ванкувера, Торонто. Після обіду – вільний час: екскурсії, відвідування канадських ВНЗ, розважальні програми.

Моя роль – допомогти дітям адаптуватися, зорієнтуватися на місці. Також до моїх обов’язків входить вирішення побутових проблем, пов’язаних з проживанням у сім’ях і питань, які виникають під час навчання в коледжі, на екскурсіях тощо.
У Канаді пригодилися знання японської мови. Коли я вперше приїхала до Ванкуверу, була дуже здивована великою кількістю емігрантів з Азії. Найбільше там китайців. Ванкувер навіть має друге ім’я – Гонгкувер через величезну китайську діаспору. Але японців і корейців теж дуже багато, тому я мала змогу практикувати як англійську, так і японську мови.

У коледжі, де вивчають англійську, є можливість зануритись у міжкультурне середовище. Там вчаться не лише діти, а й дорослі з усього світу.

українці в КанадіКанада – єдина країна у світі, яка дає можливість людям з канадською освітою отримати громадянство за відносно короткий термін. Після двох років навчання у коледжі на дипломній програмі можна здобути робочу візу на три роки. Рік попрацювавши, можна подавати документи на постійне місце проживання. Тобто за чотири роки перебування в Канаді реально отримати документи резидента. Наші студенти лишаються там, бо Канада – спокійна, стабільна країна з високими стандартами життя.

Українські студенти вчаться і у державних, і у приватних навчальних закладах. Але ми працюємо лише з тими, які мають ліцензію. Безкоштовно допомагаємо обрати програму навчання, яка готує до майбутньої професії згідно з вимогами ринку праці. Також готуємо документи для вступу і подачі на студентську візу.

Після закінчення вишу студенти отримують диплом міжнародного значення, дозвіл на роботу і можливість перебування в Канаді. Бувають випадки, коли іноземний студент потрапляє у приватний вищий навчальний заклад, який не має ліцензії, вчиться там кілька років, а по закінченню не може отримати робочу візу, залишитись в Канаді. Наша організація створена саме для того, щоб надавати людям необхідну інформацію щодо підбору навчальних програм та ВНЗ.

Вибір програм навчання досить великий. Складніше з медичним і юридичним напрямками – перевагу у цих сферах надають канадійцям. Інші програми доступні для іноземних студентів. Як правило, українці обирають бухгалтерію, менеджмент, маркетинг, логістику, туризм, інженерію.

Країна входить до четвірки країн (Канада, Англія, Америка, Австралія), що конкурують за рівнем освіти в світі. Але ціна за навчання, порівняно з іншими країнами, нижча. Канадський диплом визнають у всьому світі.

навчання у КанадіКанада – це країна емігрантів з численною українською діаспорою. Кожен іноземець відчуває себе тут вільно, що дає можливість молодим людям швидше адаптуватися до місцевих умов. До того ж це, як я зазначала вище, єдина країна в світі, де за короткий термін можна отримати документи постійного резидента. Тому вона цікава саме тим людям, які планують емігрувати.

Рівень життя у Канаді. Плюси і мінуси поняття філософське, оскільки кожен перед собою ставить різні цілі і у кожного свої очікування. До переваг я б віднесла спокій, стабільність, соціальний захист, довгий середній термін життя, ринок праці достатньо великий, усі бажаючі можуть знайти роботу, щоб покрити мінімальні витрати. Щодо недоліків – високі ціни на житло. Наприклад, у Ванкувері нерухомість одна з найдорожчих у Канаді. Щоб чогось досягти у цій країні, потрібно багато працювати. Середні доходи населення, звичайно, вищі, ніж в Україні, але і витрати значно більші.

Переваги навчання. Гнучка система освіти, яка дозволяє студентам самостійно складати графік навчання. Це дає змогу поєднувати навчання з роботою. Існують програми співпраці навчального закладу із роботодавцем за спеціальністю, так звані COOP programs, які дозволяють студенту зарекомендувати себе як хорошого спеціаліста для подальшої співпраці ще під час проходження практики.

Труднощі. Навчання – іноземною мовою. Тому для студента-початківця це своєрідний стрес і потрібно приділяти навчанню більше часу. Освіта в Канаді платна і міжнародні студенти, зазвичай, платять більше, ніж канадійці. Навчання у коледжі коштує 6-7 тисяч канадських доларів за семестр (2 семестри в рік). Але для дуже обдарованих студентів, які стають переможцями конкурсу при університетах, є можливість поступити у магістратуру, працювати під егідою професора, читати лекції, вести практичні заняття та отримувати плату, що покриває витрати на навчання.

Поняття стипендії у Канаді відрізняється від звичного нам. Студенти можуть виграти одноразову фінансову винагороду за відмінне навчання. Часом – це стипендія при вступі, якщо бал складеного тесту IELTS вище 7,5 – 8. На що витрачають українці стипендію? Хтось частково покриває навчання, проживання. Інші – на розваги. Залежить від людини.

КанадаНаші студенти поєднують навчання з роботою. На щастя, студентська віза дає право працювати 20 годин на тиждень протягом навчання і повний робочий день під час канікул. Українські студенти працюють продавцями, офіціантами, на будівництві, роблять ремонти. Як правило, заробляють 12-13 канадських доларів в годину. Це допомагає покрити витрати на харчування, проживання. Звичайно, без допомоги батьків не обійтися, тому вислів «бідний студент» підходить і для канадських українських студентів.

Ціни. На харчування приблизно йде 300 доларів на місяць. Проживання – 900 доларів на місяць (у сім’ях з 2-3-разовим харчуванням). Пізніше можна знайти квартиру на 2-3-х осіб, у Ванкувері – це 1000-1500 доларів на місяць.

Чим харчуються українські студенти у Канаді? Їжа найрізноманітніша. В супермаркетах є усе, чого душа забажає. Оскільки Канада – це країна емігрантів, там дуже багато ресторанчиків з національними кухнями різних народів світу. І, до речі, любителі суші будуть приємно вражені доступною ціною улюблених смаколиків.

Подобається підхід канадійців до вживання алкоголю. Алкоголь продають лише в спеціалізованих магазинах і відпускають лише при наявності двох документів, що засвідчують особу. Пред’явити документи повинні усі, хто хоче придбати алкоголь. За законом лише люди, які досягнули повноліття (в Канаді це 19 років), можуть придбати алкогольні напої. Тому підлітка з пивом у руках тут не зустрінеш. Сигарети також придбати не просто, бо їх продають у спеціально відведених місцях, не рекламують і складається враження, що їх взагалі в провінції Британська Колумбія немає.

Як поступити до навчального закладу у Канаді? Для початку потрібно скласти тест на знання англійської мови IELTS Academic. Прохідний бал – 6,5. Якщо бал недостатній, коледж запропонує вам підготовчі курси. Вступ до навчального закладу відбувається на основі шкільного атестату і результатів тесту IELTS Academic. Для студентів, які мають освіту бакалавра і планують вступати до канадського коледжу чи університету на післядипломну програму – диплом бакалавра, плюс тест IELTS Academic. Подавати документи потрібно приблизно за півроку до початку навчання. Як правило, документи приймають двічі на рік, на осінній і зимовий семестр.

студенти в КанадіКоли ви їдете до іншої країни, потрібно бути готовим до нових правил, нової культури і способу життя. Краще адаптуються «гнучкі» люди, з широким кругозором. Вони сприймають зміни, як неминуче і як перехідний момент на шляху до мети.

Культура Канади – це колаж з багатьох культур. Тут закарбувалися традиції народів, які завойовували ці землі, емігрували з інших куточків земної кулі. Через одночасний розвиток різних традицій дати однозначне визначення канадської культури неможливо. Канада – це мультикультурне середовище, у якому ти почуваєшся досить вільно. Якщо у Європі часом важко стати «своїм», незважаючи на тривалість перебування, тут таке питання не виникає.

Канада входить в ТОП-10 країн, де живуть найщасливіші люди. Це завдяки, я повторюся, стабільності, високим стандартам життя. Поняття щастя для всіх різне і водночас – це найнеобхідніші людські потреби: почуття комфорту, кохання, дружба, благополуччя… Тому не думаю, що у Канаді щастя чимось відрізняється.

Адреса канадської громадської освітньої організації O.W.L Open World Learning Society – м. Тернопіль, вул. Юліуша Словацького 8. Організація  створює можливості отримати якісну академічну освіту і професійний досвід, а також підтримує благодійні освітні проекти. Ми пропонуємо програми для учнів, випускників шкіл, студентів і усіх бажаючих. Це – індивідуальні і групові мовні курси у канадських мовних школах ILAC, Canadian College of English Language, PGIC, Inlingua: General English, Business English, Academic English, IELTS/TOEFL Exam preparation. Підготовчі курси для вступу до вищих навчальних закладів. Мовні програми. Дипломні програми, післядипломна освіта, магістерські програми.

Наталія ЛАЗУКА

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ