Господар душ, мізків і грошей

0
338

телевізорТелевізор у кімнаті українця – господар. Глядач поступово стає рафінованим продуктом, рекламним втіленням, електоратом, споживачем.

Хліба і видовищ. Нічого нового. Зміна лише декорацій. Арена телевізора тримає, інтригує, відволікає від реальності, заважає думати і вибирати.

Телевізор для пенсіонерки має більший авторитет, ніж хтось із рідних. Простіше співчувати чужим людям, про біду яких розповідають в новинах. Це легше, не потребує ніяких рухів. Адже тим, хто поруч, слід реально допомогти чи бодай почути.

Телевізор стає другом, з яким подорожуєш по світу. Це – шоумен, розрада, мірило сучасних уявлень про суспільство. Але це спілкування з неживим предметом.

Так, телевізор дає ефект присутності, коли дивишся історичний фільм, життя дикої природи десь у джунглях, репортаж про автомобільні гонки чи пряму трансляцію змагань з великого спорту. Це плюс. Але водночас телевізор дає можливість почути і побачити те, що «хтось» хоче сказати або продати. Монтаж. Попередній запис. Фальш… Великі можливості масового впливу на людину уже давно помітили ті, хто «робить» великі гроші, велику політику, великі афери.

Наші мізки там – у великому чи маленькому екрані. Ми йому легко віримо. Наші думки щодня всмоктує телевізор…

Але для тих, хто думає – книжка…

Наталя ЛАЗУКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ