Причини, чому чоловіки масово носять бороди – спостереження тернопільського художника

0
2083

ПротасевичТернополянин Василь Протасевич рік відрощує пишну бороду. Дбає про неї з особливим пієтетом. Час від часу підстригає. Пан Василь працює художником-декоратором Тернопільського драмтеатру. Задоволений, що роботу має в театрі, але сам не на виду. Не має амбіцій, щоб бути відомим.

Бороди не відчуваю. Хіба коли сильний вітер, то вона рухається, трохи тягне.

Дружина каже, щоб я постриг бороду або взагалі поголився. А мені шкода. Бо коли відростає борода, до неї ставишся, як до живої істоти. Якщо мені довелося б вибирати – голити голову чи бороду, то я поголив би голову. Звик до бороди.

Це своєрідний захист. Одразу відчув, що на вулиці зі мною говорять з якоюсь помітною повагою, ніби зі священиком. Пацани дивляться, як на солідного дядька, коли навіть якісь зауваження роблю. Борода асоціюється із філософом, священиком, художником.

Багато людей мене не впізнають у місті. Інколи це подобається. А ще як вдягну окуляри від сонця, то тим більше. Пройшли повз мене і все. Хіба через високий зріст і специфічну ходу можуть упізнати. Таке ж відчуття, як в людей, які виїжджають у великі міста – вийшов з під’їзду, а тебе ніхто не знає. Недолік маленького міста в тім, що ти весь час на виду. Це втомлює. Тому що не можеш собі дозволити ніяких крайностей. Мусиш завжди триматися в якихось рамках. Моя борода – своєрідне бажання свободи. Психологічно мені добре, що не впізнають.

Василь ПротасевичЯкщо ти схожий на вікінга, це впливає на багато що. Люди будуть відповідно ставитися і ти сам починаєш по-іншому себе поводити. З появою бороди відчув, що в мені більше стало чоловічого, ніж до того. Хоча, може, я собі це емоційно навіяв.

Колись носив довге волосся. Тоді був набагато м’якшим. Не таким конфліктним і агресивним. Як тільки постригся, помітив, що став значно жорсткішим. Як це пояснити? Не знаю. Те саме можна сказати й про жінок. Жінка, яка коротко стрижеться, втрачає якусь жіночність.

Старший син у деякій мірі заздрить, бо в нього ще мох росте. Він закінчив одинадцятий клас. Я в тому віці вже носив бороду. Це була моя перша, юнацька борода – пишна, але м’якенька.

Рік тому вирішив взагалі не голитися. Але борода потребує ще більшого догляду, ніж її відсутність. Коли-не-коли з боків слід підстригати. Кожних два-три дні її треба мити шампунем. Розчісувати. Стараюся рідше чесати, щоб не була надто пишною. Бо потім треба буде вкладати. Випускають навіть спеціальні гелі для борід. У Тернополі вже відкрили перукарні для бородатих.

Зараз пішла мода і на вуса. Останніх 30 років вусів не носили. Тепер популярні навіть закручені.

Борода – це своєрідний доказ чоловічності. Приналежність до самця, до лідера. Візьмімо серіал «Роксолана» – чим пишніша борода, тим харизматичніший чоловік.

Бороду відрощують, щоб ховатись. Щоб сховати вираз обличчя, емоції. Пів лиця не видно. Нами часто керують комплекси. Чоловіки, які носять довге волосся, наприклад, хочуть себе виразити в такий спосіб. Стають неформалами, рокерами, панками чи хіпі. Так само й борода.

Чому художники носять бороди? Від художника іншим важко приховати свої емоції, які часом приховують від всього світу. Він все одно помітить. І водночас художник помічає й свої емоції, але теж намагається їх приховати. Візьмімо Леонардо да Вінчі – він повністю сховав себе за бородою.

Нині у світі чоловіки масово носять бороди. 10 років тому в тренді були метросексуали. Хлопці вдягалися гламурно, майже, як дівчата. Часто манікюр робили. Десь в чомусь були манірними, як жінки. Логічно, що після  чогось одного настає мода на щось інше. Тому якщо п’ять років тому хлопці нагадували дівчат, нині вони стають більш чоловічними.

У чоловіків буває страх перед жінками. У тому сенсі, що в світі наступає ера матріархату. У середньовіччі чоловік мав бути сильним, а жінка слабкою, бо тоді дійсно потрібна була фізична сила. Захистити сім’ю, володіти мечем, молотком, сокирою – зараз такого від чоловіків не вимагають. Тим більше, жінку завжди не допускали до науки. Нині, коли вона має доступ до знань, ми бачимо, що вона набагато розумніша істота і сильніша. Сила людини вже не у фізичні силі, а в її розумі, в її вмінні заробляти гроші. Жінки у двадцять першому столітті мають більше шансів завоювати світ, ніж чоловіки. Можливо те, що чоловік став інфантильною особою, це і є проявом деякого протесту – ні, я все-таки чоловік, я тобі доведу. Борода – це своєрідний чоловічий бунт.

Закордоном навіть вживлюють волосся, бо не у всіх чоловіків воно добре росте. Не у всіх однаково пишні бороди. Є такі раси, що волосся на обличчі взагалі нема.

В історії є перегуки. Мода так само йде по спіралі. Зараз глобально відбувається таке собі повернення в кінець дев’ятнадцятого століття. Мода на естетику. Тоді, до слова, чоловіки масово носили вуса і бороди. Голитися почали вже внаслідок першої світової війни. Коли почалися газові атаки і з’явилися перші протигази, бородатому чоловіку протигаз дуже важко було надіти. Тоді ще й з’явився дядько Жилет, який придумав багаторазові леза. А до того голилися небезпечними бритвами, якими володів тільки цирульник у перукарні.

Є термін «тактична борода». У багатьох арміях світу, особливо серед елітних спецпідрозділів, поширене носіння борід. Причин багато. Перша причина – майже всі воїни так чи інакше обертаються навколо мусульманських країн. Афганістан, Ірак, наприклад.  В Америці почали це використовувати. Щоб бути таким, як ворог, не вирізнятися, солдати почали носити бороди. Друге – борода є своєрідним сифоном. Захищає від пилюки, вбирає в себе усе, як вата. Тому треба її мити щоразу. Третє – брутальний вигляд. В армії важливо виглядати страшним. І найголовніша причина, чому солдати почали носити бороди. В основному це найманці, які не хочуть, щоб їх впізнавали під час війни. Поки він воює, то носить бороду. Потім зголить і вже ніхто не знає, яким він був.

Наталія ЛАЗУКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ