Краще адаптуватися дитині у дитячому садку допомагає грудне вигодовування

0
1763

Щороку в усьому світі в перший тиждень серпня відзначають Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Усе задля того, щоби привернути увагу до цінності грудного вигодовування. 

Ліля Гавриляк
Ліля Гавриляк з доньками

Кілька років досвіду грудного вигодовування має тернополянка Ліля Гавриляк. Вона – мама трьох дітей.  Ліля – консультант з грудного вигодовування.

– Розумію, що грудне вигодовування – це найкраще і найпростіше, що я можу дати моїм дітям у перші роки їх життя. Це старт, який допоможе їм бути здоровими і щасливими. Це тісний зв’язок між нами, який допомагає краще розуміти один одного. Також це природна потреба дитини у смоктанні, яку найкраще можна задовольнити тільки біля мами. І, звичайно, хочеться допомагати вагітним, молодим мамам у налагодженні процесу лактації, щоб він був легким, природнім і приємним як для мами, так і для дитини.

– Як гадаєте, чому суспільство не особливо розділяє пізнє прикладання до грудей? Оточуючі часто дивуються.

– У мене таких випадків не було, але неодноразово чула це від інших мам. У кожного є своя думка. Хтось читає книги, інші дивляться телепередачі, ще інші слухають поради педіатра чи сусідки.

Варто розуміти, що грудне годування – це особистий процес обох: мами і дитини. Тому, в першу чергу, потрібно орієнтуватись на свої бажання. Якщо ви вважаєте, що грудне годування після року для вас не підходить, отже так для вас краще, ви робите свій вибір. Інша мама годує до трьох, бо це для неї підходить. Але як би не було, є багато досліджень, які підтверджують, що грудне молоко після року, двох і навіть трьох є корисним для дитини.

– Прикладання до грудей після двох років – які переваги і недоліки?

– Переваги. Продовжується підтримка імунітету. Тісний емоційний зв’язок між мамою та дитиною. Дитина швидше засинає. Якщо дитину віддали в садок, то грудне вигодовування допомагає краще адаптуватись. При захворюваннях, коли діти відмовляються їсти, грудне вигодовування дуже рятує. При прорізуванні останніх зубів.

Недоліки. Мама не може залишити на довго дитину – на декілька днів, наприклад. Хоча на 1-2 дні вже можна пробувати відлучатись, якщо є така потреба. Діти можуть просити груди у місцях, де мама не хоче давати (у магазині чи на вулиці). Але тут потрібно поступово домовлятись (після 1,5 року) із дитиною, створювати власні правила, які будуть комфортні мамі і дитині.

– Справді, у дитсадку дитині легше адаптуватися, якщо її ще мама прикладає до грудей?

– Якщо мама хоче дати дитину в садок і дитина ще на грудному вигодовуванні, то зовсім не треба відлучати. Тому що для малюка це буде подвійним стресом. Нове місце, мами немає і ще й груди більше не дає. А якщо дитина ходить у садок, а вдома мама дає груди, тоді, значить, все добре – мама і далі любить. За допомогою цієї “підтримки” діти краще адаптуються, почувають себе більш впевнено. Хоча є різні діти, одні і без грудного вигодовування в садку за мамою плачуть, інші – навпаки. Тому для кожної дитини маємо підібрати свій підхід.  А в садку дитина не буде просити цицю, бо діє правило “немає мами – немає і циці”. Вона буде вчитися засинати, заспокоюватись іншими методами (пісенька, казочка). Оскільки і з татом, бабусею теж може заснути і вона вже розуміє, що грудей немає.

– Що втрачає дитина, яку не вигодовують грудьми?

– Не дивлячись на рекламу, активну пропаганду дитячого харчування, мабуть, всі знають, що грудне молоко є найціннішим і суміш його не може замінити. Тому та дитина, яку не годують грудьми, втрачає перший важливий емоційний зв’язок, який мав би бути між мамою і немовлям. Не кажучи вже про користь – в суміші нема факторів росту, протиінфекційних факторів, усіх необхідних мікро та макроелементів, оскільки суміш містить в собі близько 40-50 компонентів, а у грудному молоці їх більше 400.

– До скількох років, на вашу думку, можна прикладати дитину до грудей?

– Вважаю, що бажано годувати до двох років, а далі – за бажанням мами і дитини. Але якщо мама хоче відлучати раніше, то треба це робити максимально поступово.

Тривале вигодовування грудьми – добре і для мами, і для малюка

Марія Хомів, психотерапевт, автор і координатор проекту для вагітних "Школа щасливого материнства св.Анни"
Марія Хомів, психотерапевт, автор і координатор проекту для вагітних “Школа щасливого материнства св.Анни”

Марія Хомів, лікар психотерапевт, автор багаторічного проекту для вагітних

Згідно з рекомендацій ВООЗ, радять годувати грудьми до 3-х років. Жінці можна навіть поєднувати роботу і грудне вигодовування. Робити це слід так, як виходить мамі.

Отож, говоримо про користь вигодовування грудьми після 2-х років. Доведено, що тривале годування грудьми – добре і для мами, і для малюка, але не слід забувати що після 2-х років воно має ще приносити взаємне задоволення. З психологічної точки зору та на мою думку – це чудовий процес пізнання один одного, розвитку безпечної прив’язаності і піклування. Грудне вигодовування – це не тільки процес насичення та спілкування і виховання. Це ціле таїнство, адже коли мати годує свою дитину, вона сама на деякий час стає Мадонною – люблячою і приймаючою своє дитя абсолютно і повністю. Тісний емоційний зв’язок, що виникає в процесі смоктання грудей, позитивно впливає на встановлення довірливих відносин з мамою. Глибока прихильність до матері допомагає малюкові освоїти саме її погляди на життя, що зіграє свою позитивну роль в перехідному віці.

Але грудне годування часто виснажує маму. Інколи мами годують дітей, бо «так треба». Мучитись не потрібно. Насправді те, що дійсно потрібно дитині – це щаслива мама, а не ідеальна. Тому мамам найбільше необхідно подбати про себе і дати більше любові собі, а зовсім не напружуватися ще більше, щоб бути ще кращою мамою. Побудьте з грудним вигодовуванням стільки часу, скільки ви захочете, скільки буде потрібно, поки дитина або ви не вирішите, що слід переходити на іншу сходинку піклування.

Орієнтуйтесь винятково на ваш діалог та відчуття, а не на думку інших. На будь-яке критичне зауваження на вашу адресу з приводу пізнього годування дитини грудьми витримайте невелику паузу, зберіться з думками і постарайтеся якомога доброзичливіше відповісти заготовленою заздалегідь фразою: «Дякую за турботу, я подумаю над тим, що ви сказали…». Можете взагалі не піддаватися на провокації і не вступати в дискусії, ігноруючи неприємні для вас запитання. Якщо у вас добре розвинене почуття гумору, використовуйте його для нейтралізації засуджуючих зауважень. А буває, що годуючій мамі й зовсім краще не афішувати, що дитина продовжує отримувати її молоко – чимало жінок приходять саме до такого рішення.

І щеіноді помічаю, що матері навіть у мові частенько не відокремлюють себе від дитини, кажучи «ми»: «ми поїли», «ми погуляли». В такому випадку слід зрозуміти, що час відпускати дитину та повільно відділяти від себе, в свою чергу теж занявшись чимось для душі, окрім грудного вигодовування.

У селах жінки прикладали до грудей навіть шестирічних дітей

Іванна Наконечна, лікар акушер-гінеколог
Іванна Наконечна, лікар акушер-гінеколог

Іванна Наконечна, лікар акушер-гінеколог

Пізнє грудне вигодовування – поняття відносне. Все залежить від того, наскільки є потреба в дитини і комфорт для мами. Якщо хтось один з учасників спільного дійства грудного вигодовування відчуває дискомфорт, то не варто. Часто буває, що дитина сама в два роки вже може не хотіти, але в мами є якесь глибоке переконання, що треба якнайбільше. Справді, Всесвітня організація охорони здоров’я не обмежує. Не ставить якоїсь чіткої межі, що до такого-то віку варто, а до такого-то – вже забагато. Пишуть, що дитинку бажано прикладати до грудей хоча б до двох років і за можливістю більше.

Після двох років для дитини грудне молоко – це вже не зовсім їжа. Більше психологія. Це дуже сприятливі впливи на функціонування центральної нервової системи. Позитивний вплив на пам’ять дитини, на засвоєння нової інформації, реагування на якісь агресивні впливи зовнішнього середовища. Пам’ять поліпшується. Дитина буде достатньо стійкою до стресів. Звичайно, її темперамент відіграватиме роль. Але дітки на грудному вигодовуванні більш благодатні у цьому плані – вони не сприймають усе надто глибоко, у них буде менше депресій. Вони просто стійкіші. Один російський професор сказав, що грудне вигодовування – це харчування з відчуттів, з емоцій. У молоці все-таки 90 відсотків води. Для місячної дитини тих 10 відсотків білків, жирів, вуглеводів і мікроелементів вистачає. А для дворічної-чотирирічної дитини абсолютно недостатньо для її розвитку. Але чому би їм не бути? До того ж імунний склад материнського молока з часом не ніяк не змінюється. Як були імуноглобуліни і антитіла, так вони і залишаються. Це те, що постійно виробляється в крові мами і потрапляє в грудне молочко.

Коли мама годує грудьми, то дитина з молоком отримує не лише харчові елементи, а й гормони. У перші місяці мама дає дитині гормони щитовидної залози, а також передщитовидної. Тому може таке бути, що грудні дітки більше ростуть. Вони можуть не так набирати масу тіла, як будуть переважати у зрості. На штучному годуванні діти більше набирають жирову масу.

Іноді мамі простіше дати груди, коли дитині скучно, ніж з нею погратися в якісь розвиваючі ігри, почитати книжку, погуляти. Часто мама цим звільняє себе від сумісної діяльності з дитиною. Дитина отримала задоволення, їй цього вже достатньо і вона маму не чіпає, поки та миє підлогу, готує їжу чи ще щось робить. І тому виходить так, що часом дитина капризує, а мама дала груди і все. Не те, щоб розібратися в чому причина, що дво або трирічна дитина капризує, що ми можемо для неї зробити, як знайти спільну мову з нею. Тому простіше не шукати, як вийти з цієї ситуації, а дати груди. Це звичка першого-другого року життя. І ця звичка часто продовжується три і чотири роки.

У моєму близькому оточенні – приклади чотирирічного віку грудного прикладання. Дитина куми в чотири роки одного ранку прокинулася і сказала, що не піде до циці, бо вона вже доросла. Тобто дитина сама спокійно прийняла рішення. Але це прикладання було організованим вже лише на ніч, вранці і вдень для якогось психологічного спасіння – у випадках нежитю, травми, жалю тощо. Це вже не було годуванням.

Добре, коли мама прикладає дитину до грудей в дорозі, на морі. Дитина води напилася, піску наїлася, але грудним молоком запила і воно дало обеззаражуючий результат. Малюк отримує ендорфіни – гормони задоволення. Вони теж потенціюють імунну систему. Вона буде сильнішою. Навіть не сам склад молока дає такий вплив, як отой психологічний аспект. Часто ми не зважаємо на психологічні моменти грудного прикладання, а вони є дуже важливими. Коли нині беремо до уваги сучасні рекомендації щодо ендокринних порушень, то першим пунктом у лікуванні є робота з психотерапевтом. Вже далі – гормональна корекція.

Чому у дорослих людей психологічні порушення? Все з дитинства. У дорослому віці ми маємо лише наслідки. І от грудне вигодовування, контакт з мамою, особливо для діток до трьох років – дуже потрібні. Надто важливо для хлопчика. Дівчинка не настільки залежна психологічно від мами. Якщо цього контакту хлопчикові не дати в достатній кількості, то в дорослому віці потім багато наслідків. В тому числі гуляння по жінках, бажання себе якимось чином реалізувати за рахунок інших жінок, підняти свою самооцінку, бо їм не вистачало оцього контакту з мамою.

Фраза «дитина буде ходити за мамою зі стільчиком» має історичну основу. Бо так і було. У селах жінки часто прикладали до грудей дітей навіть до шести років. Їм так було простіше займатися господаркою. Коли прийшла дитина – на п’ять хвилин дати їй груди і вона далі йшла собі сама бавитися. Це правда. То вже зараз у селах майже не годують грудьми і це велика проблема. А тоді ніхто не міг купувати суміш, від коров’ячого молока, якщо його розвести в неправильних пропорціях, дітки помирали. Це був великий ризик. А якщо зовсім бідні, то й навіть корови не мали.

Але не треба бути фанатиками. Може бути маніпулювання і з боку дитини, і з боку мами. Бо прикласти дитину до грудей – це найшвидший і найпростіший вихід, щоб заспокоїти малюка. Тому є така річ, як межа у всьому. Межа не в часі і тривалості грудного прикладання, а межа в тому, наскільки мама дозволила дитині маніпулювати собою. Адже часом нема підстав, щоб було прикладання. А дитина дуже часто цим демонструє – мама належить мені. Після двох-трьох років буває отака демонстрація на публіку. Для мами це не дуже добре, бо  те маніпулювання буде продовжуватися по життю. Тут мамі треба вибирати золоту серединку. Необхідно з дитиною домовлятися, що на людях просто так груди давати не буде. Але коли дитинка вдарилася, злякалася – це буде спасінням.

Більшість жінок середнього і старшого покоління не мають досвіду  успішного грудного вигодовування. У тому числі і багато медичних працівників. Якщо я би обмежилася інститутською інформацією про материнське молоко, то мої знання були б дуже скупими. У підручних про грудне вигодовування інформація на два листки.

Грудне годування – це попередження і фізіологічне лікування дуже багатьох потенційних захворювань, які могли б розвинутись в дитинки. Мамине  молоко просто не дає їм розвинутися. Насправді, грудне вигодовування багато недооцінюють. У дитячій суміші не може бути до 400 елементів, як є у грудному молоці. Їх науковці ніяк не можуть синтезувати, як би цього не хотіли. Це неможливо зробити. Може колись якісь космічні технології щось там почнуть робити, але це буде синтетична форма і про наслідки ми будемо знати ще через 20 років після того.

Насправді не потрібно, щоб жінка ставила собі якісь межі, що мусить годувати два чи чотири роки. У мене були випадки, коли жінки старших дітей годували три роки і більше, а з другою вагітністю їм було важко. Рік і п’ять чи рік і два вигодовували. Морально і фізично не витримували. Було якесь вигорання. Це стається тоді, коли жінки раніше зробили перебір в грудному годуванні. Десь дозволили собою зманіпулювати.

Від грудного прикладання, звичайно, більше користі для дитини. А в мами вимивається весь кальцій, залізо і все, що тільки можна. З її крові відфільтровується все найкраще і йде все в грудне молочко. Якщо жінка сьогодні-вчора щось недоїла, то нічого – із зубів, з кісток все вимиється і те, що треба, дитині дамо. Якщо друга, третя вагітність і вік жінки за 30, то тривали грудне вигодовування настільки вимиває все, що навіть вживання додаткового кальцію не завжди рятує. Лишається емаль, а всередині порожні зуби. Це теж одна із причин, що жінки другу чи третю дитину довго не вигодовують. Ще одна причина – з кожною вагітністю, з кожним тривалим годуванням протоки молочної залози втрачають тонус. Це не обов’язково у всіх, проте ризик маститів завжди є.

Але користь є і для мами. Хоча б рік годування для профілактики онкозахворювань, для нормалізації гормонального фону і так далі. Для нормального функціонування молочної залози рік – цілком достатньо.

Все найкраще з організму мами йде першій дитині. Тому спадок колись лишали старшим. Вони завжди були сильнішими, здоровішими, міцнішими. Молодшим діткам менше щастить. Вони і молозива менше отримують в першу добу. Воно може бути лише півдня. Кожна наступна дитина – слабша. І є така закономірність, що вигодовують їх грудьми все менше і менше.

Дехто боїться тривалого прикладання до грудей, щоб груди не повідвисали. Але навіть коли жінка народила і взагалі одразу припинила лактацію, вони все одно не будуть такими, як раніше. Тому що вони стали більшими, всі протоки збільшилися ще на двадцятому тижні вагітності. Але не так все однозначно. Знаю жінок, які годували багато років і не одну дитину – у них чудові груди. А є, що одну дитину і тільки рік, а тонусу нема. Це індивідуальні особливості. Є жінки, які народили, взагалі не годували, а їх груди в дуже нехорошому стані.

Грудне вигодовування допомагає жінці швидше прийти у форму після пологів. До шести місяців вона фізіологічно відновлюється. Гормональний баланс врівноважується, рівень гормонів стає такий, який має бути. І якщо в жінки була зайва вага, вона її швидко позбувається без особливих зусиль – при тому, що їсть більше. Жінка, яка годує грудьми, буде їсти 3 тисячі кілокалорій на добу і водночас втрачатиме масу тіла.

Наталія ЛАЗУКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ