Тернополянин зробив стокілограмового робота – возить ним картоплю (відео)

0
1928

Тернополянин Петро Головатий для полегшення ручної праці змайстрував собі робота. Керує ним за допомогою пульта. У селі возить на ньому різні вантажі, відгортає сніг і навіть дитину катає на санках.

– Зараз робот лише допомагає возити картоплю, – розповідає Петро Головатий. – Я не ношу відра. На роботі є кнопка, натискаю і робот на 1 метр підїжджає – так він поряд біля мене везе відра, а я і ще хтось закидаємо картоплю.

Петро Головатий каже, що у  селі люди спочатку дивувалися.

– Тепер вже нормально сприймають – мовляв, він все щось вичудить, – сміється. – Реагують по-різному. Іноді кажуть: «Диви, тачка сама мішки везе». Дехто в місті тікає з тротуару подалі, бо бояться. А боятися є чого – робот важить більше 100 кілограмів.

Робот призначений для розвитку науки та програмування. Назви поки не має. Зроблений з різного.

– Рама з металу, електромотори та батареї з електровелосипедів, керуюча електроніка саморобна з китайських і не тільки радіодеталей, ланцюги і зірочки від різних мотоциклів, колеса від авто, – говорить конструктор. – До городу у мене душа не лежить, а до техніки лежить. Дуже люблю щось випробовувати на городі, щоб полегшити працю.

Робота-помічника тернополянин майстрував два місяці.

– Перед тим довго все продумував, – продовжує. – Я дещо малюю на компі у 3D. Більше часу займає продумування самої концепції, пошук запчастин, токарні роботи (їх багато і це дорого). На завершення треба провести і поз’єднувати дроти і вже на кінець треба все запрограмувати (робота і пульта). Пульт дозволяє керувати роботом, як іграшкою.

Петро Головатий має педагогічну освіту. Спеціальність – фізика, інформатика. Заробляє гроші у меблевій сфері – проектує меблі. Проводить заняття з робототехніки і конструювання, а також змагання роботів.

Наталія ЛАЗУКА

Відео

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ