Фестиваль «Дзвони Лемківщини» зібрав на Тернопільщині тисячі гостей зі всієї України та із-за кордону (фоторепортаж)

0
325

5 та 6 серпня у Монастириському районі відбувся фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Масштабне дійство проходить вже 18 років поспіль і традиційно збираєв урочищі «Бичова» тисячі гостей зі всієї України, а також із різних країн світу. Розпочався фестиваль пішою ходою. Учасники заходу пройшлися центральною частиною Монастириська. Вони поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, пам’ятного знаку жертвам депортації, фігури Покрови Пресвятої Богородиці. – повідомляє портал 0352

«Метою нашого товариства є сприяння відродженню Лемківщини – культури, звичаїв, традицій. Лемки розпорошені по світу через депортацію 1944-1946 років. Ми поставили перед собою завдання зібрати все, що можна, відродити і зберегти нашу багатющу самобутню культуру. Власне це і є метою цього фестивалю. І йдеться про відродження не тільки культури, а про збереження ідентичності лемків як етнографічної групи українського народу. Ми хочемо, щоб лемки ще довго прославляли Україну і Лемківщину», – наголошує голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

На території «Лемківського села» діяло містечко народних ремесел, гончарі проводили майстер-класи, були представлені експозиції. Під час урочистого відкриття фестивалю підняли Державний прапор України і прапор Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

«Лемківщина починається зі свідомості кожного з нас – чи здатні ми творити добру справу для України, чи здатні ми зробити усе, щоб ми жили на нашій землі і цінували те, що маємо сьогодні. Мені приємно вітати тут делегації із трьох країн Європи. Мабуть, вперше за багато років до нас приїхали представники Генерального консульства Республіки Польща. Це говорить про те, що сьогодні Україна не сама у протистоянні із російським агресором. Це говорить про те, що минуле нас сьогодні наштовхує пам’ятати і молитися за ті покоління, котрі були репресовані, переслідувані і були депортовані. Сьогодні ми маємо будувати спільне європейське майбутнє», – зазначив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

На «Дзвонах Лемківщини» діяла польова кухня, де готували традиційнілемківськістрави. Насиченою була культурна частина свята, і вона була розрахована на різну вікову категорію відвідувачів – майстри художньої творчості представляли свої вироби, окрім цього можна було переглянути тематичні фільми та відвідати Спортивне містечко, долучитися до конкурсів та розваг.

Господиня фестивалю «Дзвони Лемківщини», керівник відділу культури ГО «Центр розвитку української культури та самоорганізації» Лідія Плахтій каже: «На цей фестиваль, напевно, чекає кожна лемківська родина і живе від свята до свята, де би людина не жила. Родинні пороги – це святе. Наші батьки жили на Лемківщині, на території теперішньої Польщі і старші люди, які були там народженні, були виселені. Їм вже зараз близько 80 років. Звичайно вони вже не мають можливості їхати не Лемківщину, на родинні землі, і тут власне є ті родинні пороги, дух лемківський, який притягує. Це унікальний фестиваль, тому що на нього з’їжджаються цілими родинами від новонароджених до людей старшого віку».

Практично із часів започаткування «Дзвонів Лемківщини» до організації фестивалю долучається Агрохолдинг «МРІЯ». Цього року Компанія виділила на це 50 тисяч гривень.

“МРІЯ” вже упродовж років підтримує проведення даного фестивалю. Із самого початку, як тільки починалося облагородження урочища, в якому відбувається фестиваль, наша Компаніядолучалася до спорудження каплички, до встановлення сцени, допомагалаоблаштовувати криничку. Кожного року долучаємося організаційно, виділяємо кошти для участі народних колективів з усієї України та із-за кордону, – розповідає керівник Благодійного фонду Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк. – Цьогорічнаша Компанія виділила 50 тисяч гривень на організаційні питання, на транспортуванняучасників народних колективів. Ще додатково було виділено техніку для перевезення будівельних матеріалів з метою поліпшеннядороги та майданчика для стоянки автомобілів».

Додамо, що «МРІЯ» активно підтримує фінансово проведення патріотичних заходів в області. До прикладу, на початку липня Агрохолдинг долучився до організації фестивалю стрілецької, повстанської, української народної пісні у селі Конюхи. Захід був присвячений 100-річчю запеклого бою Українських Cічових Cтрільців. Систематично виділяє Компанія кошти напроведення щорічних фестивалів – серед них фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» (Монастириський район) і мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина» (Шумський район).

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ