Як домашні тварини на Тернопільщині переносять спеку

0
885

Фото 1148Коли спекотно, незручності терплять не лише люди, а й тварини.  Господарям не можна залишати тварин під прямим сонячним промінням і в закритих не провітрюваних приміщеннях. Їм слід забезпечити доступ до свіжої води, виключити з раціону жирні і важкі корми.

Найлегше переносить спеку коза, найважче – коневі. Тому, коли ви вирішили проїхатися на підводі, слід це робити хіба вранці чи ввечері. Після роботи тварин не можна одразу напувати і годувати. Хіба що дати небагато сіна. У спеку коні люблять купатися. Коней не можна залишати на відкритому пасовищі вдень.

Корову теж у спеку не варто залишати на відкритому пасовищі. А ще захистити їх від надокучливих мух і ґедзів.

Дуже важко переносять спеку кролі. Якщо кролику жарко, тоді він відчуває дискомфорт, постійно лежить і важко дихає. Якщо вчасно кролику не допомогти, тоді він може загинути від теплового удару.

Важливо, щоб у клітках стояла чиста вода. Але не була надто тепла. У клітку можна покласти пляшку із замороженою водою, загорнену в ганчірку. Щоб кроликам переносити спеку було легше, рекомендується їх підстригти. Можна підстригати тих кроликів, що старше 4-х місяців. Полегшать стан кролика, якому вже зовсім зле, змочування вух прохолодною водою, вентиляція повітря.

Фото 1155Від спеки потерпає і домашня птиця. У курей це проявляється частим диханням через широко розкритий дзьоб, опущеними та розставленими в боки крилами, підвищеною спрагою, втратою апетиту. Іноді вони занурюють дзьоб і гребінь у напувалки, зариваються в підстилку. Найважче птиці за безвітряної погоди. У спеку кури менше їдять і більше п’ють. За тривалого спекотного періоду в курей зменшується несучість і вага яєць.

Набагато гірше, ніж курка, переносить спеку та холод індик. В жарку погоду спеку індики завжди ховаються в тінь.

Качки, щоб впоратися зі спекою, занурюють у воду голову. Тому ємність поїлки повинна бути досить глибокою для цього.

Гусям не страшні морози до мінус 10, але спеку вони переносять погано. При великій скупченості в літні місяці можливі захворювання і падіж птиці. Особливо важлива для них є водойма, адже гуси – водоплавні птиці. Без водойм гуси будуть впадати в депресію, загальний стан птиці погіршиться. У спеку самці гусей втрачають статеву активність, в результаті  кількість яєць виявляються незаплідненими.

А уявляєте, як в таку спеку кішкам, які цілий рік носить хутряну шубу? Кішку врятував від спеки  може хіба кондиціонер. Оптимальна для неї температура – 20-22 градуси тепла. Якщо лише заради кішки нема можливості купити кондиціонер, вона повинна мати вільний доступ до холодної питної води. Добре від перегріву допоможе змочування подушечок лап, животика і мордочки кішки, але не мочіть верхній шар шерсті вашого улюбленця мокрими долонями, це лише створить парниковий ефект під шерстю, а кішці від цього стане ще спекотніше. Якщо ви помітили, що ваш вихованець перегрівся і, висолопивши язика, важко дихає, то слід охолодити кров вихованця, щоб врятувати його від спеки. Для цього вам буде потрібно грілка, або пластикова пляшка, наповнена холодною водою, яку слід прикладати до шиї, до стегна або пахв вихованця, в ті місця, де проходять великі кровоносні артерії кішки.

Фото 1158Собака у спеку почуває себе млявою. Багато спить і відмовлятися від їжі. Відчуваючи спрагу, часто дихає. Багато хто помічає як собака висовує язик під час спеки. Чому вона так робить? Щоб охолодити всередині власний організм. У спекотну пору слід змінити режим прогулянок. Чому б не прогулюватися вранці, до настання полуденної спеки і довше ввечері? Собаці також потрібна зміна режиму годування. Смачну їжу потрібно залишати на вечір, коли повітря буде прохолодніше. І звісно, постійний доступ до води.

На фото – собака у селі Ридодуби Чортківського району. Заради прохолоди у саду він видряпується на високий паркан та браму і перестрибує через них.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ