Власний дім на селі жителі Тернопільщини зможуть збудувати за підтримки держави

0
633

дім 1111Побудувати або купити дім на селі можуть жителі Тернопільщини за підтримки держави. Довгострокові пільгові кредити надають громадянам, які живуть і працюють у сільській місцевості. Розраховувати можна на суму від 50 до 300 тисяч гривень під 3% річних. Деяким категоріям позичальників відсотки взагалі не нараховуватимуть.

Державну програму «Власний дім» в нашому регіоні впроваджує Тернопільський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Кошти на програму виділяють з обласного, районного та державного бюджетів. На сьогодні такими кредитами на Тернопільщині вже скористалось 756 осіб. Дванадцять сімей очікують отримання коштів.

– До позичальника ставляться вимоги згідноПравил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі (Постанова Кабміну від 5 жовтня 1998 року № 1597), – розповідає голова фонду Сергій Рібун. – Головними із них є проживання і робота у сільській місцевості та платоспроможність позичальника. Для отримання кредиту забудовнику слід звернутися у наш фонд (м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 18, 503 каб., –прим. ред.), подати необхідні документи. У разі прийняття виконавчим органом фонду позитивного рішення про надання кредиту, забудовник ставиться на загальну чергу. Підходить черга – оформляється кредитний договір.

Позичальники отримують кошти частинами. Почавши роботи, звітують про використані кошти (чеки, накладні тощо), а тоді отримують наступну суму. На нове будівництво надають кредит до 300 тис. грн, на добудову чи реконструкцію – до 150 тис. грн, на придбання житла – до 200 тис. грн, на облаштування інженерних мереж (газ, вода, електромережі, каналізація, опалення) – до 50 тис. грн. Кредит видають терміном до 20 років, а молоді сім’ї мають час на сплату і до 30 років.

– Першочергово кредити отримують ті, хто уже розпочав будівництво.  Також перевагу мають молоді спеціалісти, які працюють у селах, учасники АТО та переселенці (детальніше п.4 Постанови, – прим.ред.), – продовжує Сергій Рібун. – Погашати кредит починають через рік і квартал. Сплачують суму раз у квартал рівномірними частинами. До прикладу, якщо кредит взяли на 10 років у розмірі 25 тис. грн, то щоразу платити треба по 811, 63 грн.

Звільняють від сплати відсотків:

  • позичальника, який має трьох і більше дітей (у тому числі усиновлених та/або таких, що перебувають під його опікою/піклуванням);
  • військовослужбовця, подружжя, в якому чоловік або дружина є військовослужбовцем – з початку і до закінчення особливого періоду;
  • резервістів та військовозобов’язаних, подружжя, в якому чоловік або дружина є резервістом чи військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період.

– Перед тим, як надати пільговий кредит, наші представники виїжджають на місце, спілкуються з сім’єю і перевіряють інформацію, – додає голова фонду. – Ми вимагаємо від позичальників вчасної оплати. Кредитним договором передбачено ряд штрафних санкцій за нецільове використання кредитних коштів або прострочення платежів. На злісних порушників ми подаємо судовий позов. Тоді гроші стягує виконавча служба.

Детальніше з умовами оформлення кредиту можна ознайомитись на сайті www.fondselo.te.ua.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ