Сергій Надал: Тернопіль продовжить розвиватися попри спроби шантажувати громаду штучними конфліктами

0
166

НадалБільше місяця міську раду Тернополя “штормило”. 2 червня нарешті вдалося зібрати сесію. Про ситуацію в місті, а також про причини суперечок у міській раді та наслідки розповів у інтерв’ю міський голова Сергій Надал.

– Сергію Віталійовичу Вас звикли вважати аполітичним мером. Добрим господарником, далеким від політичних перипетій. Що відбувалося у місті?

Мав місце внутрішньопартійний конфлікт, пов’язаний із кількома колишніми членів ВО “Свобода”, що прийшли з цією партію до міської ради, яких виключиди з партії і депутатської фракції. Партія ухвалила рішення виключити цих депутатів з фракції і партії, а також поставила вимогу скласти мандати. На мій погляд це нормальна європейська практика. Коли депутат з різних причин незгодний з рішеннями своєї партії, він складає повноваження. Ці люди відмовилися складати мандати. Їхні колишні однопартійці влаштували їм політичну обструкцію і не допускали трьох осіб до сесійної зали. Всі решта мали змогу вільно потрапити до міської ради. Однак частина депутатів з фракцій БПП та “Самопомочі” вирішили скористатися внутрішньопартійним конфліктом. Вони не були присутні на сесії, зокрема під час голосування важливих соціально-економічних питань. Підсумовуючи хочу вкотре наголосити, що мав місце внутрішньопартійний конфлікт, яким пробували скористатися зовнішні сили з метою дестабілізації роботи ради.

– На чиєму боці міський голова?

Міський голова у першу чергу на стороні громади. Це мій обов’язок. Під час останніх виборів мою кандидатуру підтримали прихильники різних політичних сил. У першу чергу я за порядок. Міська рада повинна працювати на громаду Тернополя. Мені зрозуміла позиція “Свободи”, яка вимагає від своїх колишніх членів скласти мандати, бо ця сила допомогла їм прийти у міську раду і виборці, очевидно, голосували в тому числі за програмні засади цієї політсили, коли обирали окремих депутатів. Проте найбільше обурює спроба використати ситуацію іншими політичними силами для блокування функціонування міста. Таким недалекоглядним політикам варто розуміти, що вони “воюють” не проти Надала, вони воюють проти власної громади, проти тих, хто їх обирав. Добре, що у міській раді знайшлася достатня кількість відповідальних депутатів, які взяли участь у роботі сесії 2 червня.

– Багато говорили, що через блокування роботи міської ради буде завдано шкоди господарці міста…

У першу чергу було заблоковано важливі бюджетні питання, від яких залежить багато напрямків таких від яких залежить щоденне життя міста. Йшлося також про забезпечення  відшкодування пільг та житлових субсидій. Інший надзвичайно важливий аспект — це імідж міста. Тернопіль здійснює багато проектів, наприклад з модернізації систем опалення і житлового фонду, за участі міжнародних фінансових установ. Кошти виділяються надійному партнеру і нам багато років вдається залишатися в очах міжнародних інвесторів надійними партнерами. Будь-яка політична нестабільність погано впливає на імідж. Тож, шкода могла бути величезна. Але, добре, що переміг здоровий глузд і безвідповідальність окремих депутатів так би мовити “залишилася у меншості”. Проте, звичайно, хотілося б, щоб міська рада працювала без збоїв.

– Чи вдалося усунути загрози?

Значною мірою так. Прийнято зміни до бюджету міста, що дозволяють планомірно фінансувати галузі освіти, медицини, та інші сфери. Також депутатами міської ради були підтримані звернення до Верховної Ради України “Про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення та про скасування Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо заборони запровадження абонентної плати, звернення Тернопільської міської ради до Кабінету Міністрів щодо відшкодування пільг та житлових субсидій, наданих громадянам міста та ряд інших важливих питань. Однак залишилися нерозглянутими частина питань, які стосуються сприяння підприємницькій діяльності. Це важливо, бо бюджет формується значною мірою за рахунок відрахувань малого і середнього бізнесу.

–  Хто на Вашу думку стоїть за блокуванням роботи міської ради?

Скажу так — безвідповідальність частини депутатського корпусу. Частина депутатів думає, що вони бавляться у якусь політичну гру. Вони або не розуміють, якої шкоди завдають громаді, або їм хочеться “політики” у поганому розумінні. Це коли можна багато говорити і мало працювати. Можливо комусь не подобається, що у місті є чітка стратегія, що місто розвивається. У такій ситуації можна конкурувати за увагу тернополян лише конкретними справами. Це важко. Тому створюють штучні конфлікти. Намагаються привернути до них увагу. Бо тоді можна говорити і не працювати.

– Яким на Вашу думку мав би бути ідеальний представник місцевого самоврядування?

Кілька днів тому ми поховали велику людину, колишнього голову УГКЦ Блаженнійшого Любомира Гузара. Він був активним насамперед зі своїми публікаціями на тему моралі у політиці. Так от найкраще сказав про ідеальний образ політика Любомир Гузар: “Влада від Бога. І ми маємо пам’ятати, що можновладці одержали владу на користь людей. Тому на цю владу треба дивитись, як на служіння. Політик, державний муж має думати категоріями держави та служіння. Він слуга свого народу”. Тож хочеться, щоб ті, хто у йдуть у владу і самоврядування пам’ятали, що влада то великий обов’язок, відповідальність і служіння, а не місце для реалізації акторських талантів.

Розмовляла Віра Сотник

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ