Депутат Тернопільсько міської ради та активний громадський діяч виявився звичайним корупціонером? (Документи)

2
660

unnamed1Директор комунального підприємства «Тернопіль Інтеравіа», депутат міської ради та голова постійної комісії з питань жилого-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності Іван Сороколіт може опинитися на лаві підсудних за порушення закону України про «Запобігання корупції». А саме він вчинив корупційне правопорушення через конфлікт інтересів між Сороколітом-чиновником та Сороколітом-підприємцем.

У даному розслідувані ми керуємося лише відкритими даними, не робимо жодних припущень, а лише наводимо факти та статті антикорупційного законодавства України. Також закликаємо керівництво Національної поліції у Тернопільській області та Національного антикорупційного бюро сприймати це розслідування як журналістський запит для проведення повноцінного розслідування за викладеними нижче фактами.

Скандальна електронна декларація

Поштовхом до даного розслідування стала електронна декларація за 2016 рік, яку депутат Сороколіт оприлюднив у квітні 2017 року.

Доходи сім’ї Івана Сороколіта склали 887 тис. грн. Левова частка сімейних прибутків складає дохід від зайняття підприємницькою діяльністю, у депутата – 461 тис. грн, у дружини – 328 тис. грн. На посаді директора КП «Тернопіль Інтеравіа» Сороколіт заробив лише 83 тис. грн. Іван Сороколіт увійшов у ТОП-5 найбагатших депутатів міської ради Тернополя, зайнявши 4 місце.

Однак не великі особисті статки викликали підозру, а сам факт підприємницької діяльності депутата Сороколіта.

Бізнес Сороколіта

В електронній декларації Івана Сороколіта зазначено, що він є учасником (засновником) Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд» (Код ЄДРЮОФОП 21144772) із часткою у статутному капіталі 33,3 %. Тобто володіє третиною цієї фірми. Також депутат є керівником малого підприємства «Фірма «ІС Інфо» (Код ЄДРЮОФОП 24633359). Тут Сороколіт володіє 100 % підприємства.

Нагадаємо, що окрім підприємницької діяльності, депутат Сороколіт очолює міське комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа».

Корупційна складова стосується не самого приватного бізнесу Івана Сороколіта, а конфлікту інтересів між чиновником-Сороколітом (директором комунального підприємства) та бізнесменом-Сороколітом (власником двох компаній). Так деякі види діяльності комунального підприємства Тернопільської міської ради «Тернопіль Інтеравіа» (директор Сороколіт І.Л.) ідентичні видам діяльності малого підприємства «Фірма «ІС Інфо» (власник Сороколіт І.Л.).

Якщо писати простішою мовою: власне підприємство Сороколіта займається тою ж діяльністю, що й комунальне підприємство, де він керує. Мова йде про встановлення відеокамер, централізованого відеоспостерження, прокладання кабельних мереж.

Витяг з електронної декларації депутата Івана Сороколіта
Витяг з електронної декларації депутата Івана Сороколіта

Слово Закону Україні «Про запобігання корупції»

Приписами п.3 ч. с. 3 Закону України «Про запобігання корупції» передбачено  що цей закон поширюється на суб’єктів, які постійно або тимчасово обіймають посади, які пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків.

Таким чином, директор комунального підприємства Іван Сороколіт повністю підпадає під цю норму.

Абзац 8 ч. 1 Закону України «Про запобігання корупції» визначає конфлікт інтересів – це наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень.

Директор «Тернопіль Інтеравіа» Іван Сороколіт має прямий конфлікт інтересів як власник малого підприємства «Фірма «ІС Інфо». Тобто повністю підпадає під цю норму.

Виникає резонне запитання: чи треба доводити, що конфлікт інтересів був? Ні не потрібно. Іван Сороколіт сам визнав факт наявності конфлікту інтересів, не повідомивши про них у територіальних орган Національного агентства з протидії корупції.

Відповідно до вимог ч. 5. ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», у разі існування в особи сумнівів щодо наявності в неї конфліктів інтересів, вона зобов’язана звернутися за роз’ясненнями до територіального органу Національного агентства. У разі якщо особа не отримала підтвердження про відсутність конфлікту інтересів, вона діє відповідно до норм цього закону.

Простішою мовою: Сороколіт І.Л. володів інформацією про конфлікт інтересів (спільні види діяльності у комунального підприємства, яке він очолює і його власною приватною фірмою), однак не повідомив Національне агентство про це. 

Тим самим він вчинив корупційне правопорушення.

Згідно вимог п.1, п.2 та п.5 ч.3 ст. 61 Закону України «Про запобігання корупції» посадові та службові особи юридичних осіб зобов’язані не вчиняти та не брати участі у вчиненні корупційних правопорушень, пов’язаних з діяльністю юридичної особи. І утриматися від поведінки, яку можна розцінити як корупційне правопорушення. Також такі особи беруть на себе зобов’язання негайно інформувати про потенційний конфлікт інтересів керівника юридичної установи або засновника.

Цю вимогу Іван Сороколіт теж не виконав. Міська рада Тернополя, як засновник КП «Тернопіль Інтеравіа» не була поінформована про конфлікт інтересів.

Таким чином, діяльність Івана Сороколіта містить всі корупційні ознаки, відповідно до Закону України «Про корупційні правопорушення».

Тому, на основні всіх наведених фактів, відповідно до абз.1 ч. 1 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» директор КП «Тернопіль Інтеравіа» має бути притягнутий до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупційними правопорушень.

Слово за правоохоронними органами. Закликаємо Національну поліцію, НАБУ та ограни прокуратури провести перевірку діяльності Сороколіта І.Л щодо наявності в його діях корупційних правопорушень, відповідно до цього розслідування та вимагаємо проінформувати місцеві медіа про результати та наслідки такої перевірки.

Журналістська група,

Керівник Микола Савченко

P.S. Вже після закінчення даного журналістського дослідження виявилась одна вагома деталь. Герой цього розслідування 10.04.2017 року подав уточнені дані про свій майновий стан в НАЗК. В них зазначено, що громадянини Спассков Денис Вікторович передав Івану Леонідовичу Сороколіту майна на суму 200 000 грн. Що це за майно – не вказано, але це ще раз підтверджує здогатки про зв’язок ПП Спассков , який вигравав тендери на постачання різноманітних матеріалів і техніки до міської ради, та депутата І.Сороколіта, який є депутатом у цій же міській раді.

2 КОМЕНТАРІ

  1. Туфта написана безграмотним нігілістом. Явна підміна понять та маніпулюванням даними з законів які не мають стосунку до комунальних установ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ