Тернополянки розповіли, чи не заважає материнство кар’єрному росту

0
159

феміністкиЖінка, мати, політик. Як українські жінки реалізовують себе в сімейному житті, чи не заважає материнство кар’єрному росту і чи жінка-політик може бути гідним керівником? Відповіді на ці запитання звучали на засіданні тернопільського жіночого дискусійного клубу.

– Жінка-керівник і матір – обов’язки поєднати цілком реально. Декрет –  не пауза у громадській активності, а навпаки – час подумати і спланувати свою участь у житті країни чи рідного міста, –  переконує мама, депутат Тернопільської обласної ради Ольга Заставна.

–   Маргарет Тетчер –  перша жінка, яка стала прем’єр-міністром європейської держави. Елен Джонсон-Серліф – з 2006 року Президент Ліберії. Жінка Президент в Естонії і Швейцарії.  –  Говорить керівник ГО «Подільський центр «Гендерна Рада» Тетяна Баєва. –  Є ще безліч прикладів, що доводять думку – сучасна жінка має право бути високопосадовцем. На жаль, в Україні про рівність в досягненні  кар’єрного росту  досі сперечаються. У громадському й політичному житті нашої країни представниць прекрасної половини людства мало.  До прикладу, зараз у ВРУ лише 43 жінки, а це 10% від загальної кількості депутатів.

– Однією з імовірних причин такої статистики є той фактор, що самі жінки не готові віддавати свій голос за жінок-політиків. –  Продовжує  юрист, заступник голови ГО «Центр регіонального розвитку і  права» Ольга Мазаєва. -– Звикли важливі справи довіряти чоловікам.

Та є ті, хто власним прикладом показує – головування жінок не менш ефективне. У Підгаєцькому районі при владі одразу 3 жінки – голова районної ради, адміністрації та міста. Ірина Баран –  голова Підгаєцької районної ради. Жінка запевняє, бути мамою і політиком –  реально. Проте допомога рідних –  важлива складова.

Жінкам все під силу, як і чоловікам, кажуть активістки. Треба лише повірити в себе і важливість власних рішень. Матері мають чудовий стимул бути активними керівниками, адже все зроблене буде заради майбутнього дитини, сім’ї, країни.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ