Завдяки сучасним матеріалам, дорожники Тернопільщини можуть працювати і у негоду

0
318

unnamedБагато непорозумінь виникають з приводу проведення робіт на автошляхах, коли вирує негода. Втім, закиди про порушення технології ремонту – безпідставні. У цьому запевняють у Службі автомобільних доріг у Тернопільській області.

За словами шляховиків, сучасні матеріали, які використовують при ремонті, виготовлені з врахуванням несприятливих зовнішніх впливів. На замовлення Служби доріг ремонт проводиться з дотриманням ДСТУ.  Так,коли температура повітря сягає 10 градусів за Цельсієм, дорожні господарства ретельно очищують поверхню, де буде встелений новий асфальтобетон. Для надійного щеплення нового асфальту зі старим на дорогах Тернопільщини використовують бітумну емульсію.

Це рідина, яка отримана шляхом змішування бітуму з водним розчином емульгатора за наявності кислоти. Під час розпаду емульсії (від 10 до 25 хвилин) на поверхні шару асфальтобетону утворюється тонка плівка з бітуму і невелика кількість води. Вона захищає поверхню існуючого шару від проникнення вологи в конструктив дорожнього одягу.

Аби не перекривати рух транспорту на ремонтованих ділянках на тривалий час, дорожники Тернопільщини використовують швидкорозпадну емульсію ЕКШ-40. Вона складається на 40% з бітуму і на 60% – з водного розчину емульгаторів. Вона утворює захисний шар покриття лише за 10-25 хвилин.

Інколи під час дорожніх робіт погода робить «сюрприз» у вигляді опадів. Та застосування швидкорозпадної емульсії допомагає дорожникам не переривати роботу за виняткових обставин. Під час встелення гарячої асфальтобетонної суміші (140-150 градусів за Цельсієм) незначна кількість вологи, яка утворюється на поверхні вже сформованої бітумної плівки, швидко випаровується. Це ж відбувається, якщо на емульсію випали атмосферні опади.

В процесі випаровування вологи яка-небудь шкода новому покриттю не завдається.

Зважаючи на вищевказані обставини у Службі автодоріг закликають громадян не хвилюватися: дорожники приймають лише ремонт, проведений згідно ДСТУ, з врахуванням гарантійних термінів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ