У Тернополі Меморандум про наставництво підписуватиме Міс Україна

0
464

ditina-dopomoga-opika-sirota-internat-890x39520 березня 2017 року о 15:00 в Тернопільській міській раді (вул. Листопадова, 5) відбудеться підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Уповноваженим Президента України з прав дитини, Тернопільською міською радою та громадською організацією «Одна надія» стосовно впровадження наставництва для дітей з інтернатних закладів.

Учасники:

Микола Кулеба – Уповноважений Президента України з прав дитини

Сергій Надал – міський голова м. Тернопіль;

Тетяна Іордан – керівник проекту наставництва в Україні;

Ольга Заверуха – Тернопільська міська рада, начальник відділу у справах сім’ї;

Олександра Кучеренко – Міс Україна 2016.

НАСТАВНИЦТВО – це реальна, ефективна допомога дітям з інтернатних закладів в соціалізації та адаптації до самостійного життя.

Сьогодні майже 106 000 дітей знаходяться в українських інституціях. З них лише 8% мають статус для всиновлення або опікунства – влаштування в сім’ю. Всі інші вихованці – батьківські діти, які не можуть бути всиновлені або влаштовані в сім’ю.

Саме тому, наставництво актуальне для дітей, які потрапили в систему інтернатів, та не будуть виведені з неї довгий час. Їм життєво необхідна підтримка дорослого друга!

Виходячи з інтернату, підлітки часто падають на дно соціуму і стають для нього загрозою. У дорослому житті вихованці інтернатів схильні до ранніх статевих відносин/вагітності, вчинення злочинів, самогубства, алкоголізму та наркоманії. Їхні діти часто також потрапляють до інституційних закладів. Хто розірве це замкнене коло?

Після виходу з інтернатних установ:

– Кожна друга дитина скоює злочин;

– Кожен п’ятий – стає безхатченком;

– Кожен сьомий – здійснює спробу самогубства;

– Тільки 1% дітей-сиріт отримує вищу освіту.

Завдяки державі та спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг і дах над головою. Але в них немає того, що не купиш за гроші – близької людини, яка могла б навчити елементарним навичкам життя. Приготувати їжу, заощадити кошти, оформити документи, влаштуватися на роботу – це очевидні речі для нас і невідомі для дітей. Концерти, цукерки чи зошити не замінять дитині індивідуальної людської підтримки. Місток до реального світу – ось, що їй потрібно.

Упродовж 7 років 1358 людей в Україні стали наставниками і значимими друзями для дітей з інтернатів. Наставники допомагають дітям відчути себе особистістю, визначити інтереси та здібності, визначитися з професією, вибудовують моральні цінності, вчать робити вибір, вирішувати повсякденні проблеми та спілкуватися з людьми. Завдяки наставнику дитина отримує шанс на нову, щасливу долю.

Кожен наставник обов’язково проходить навчання і підписує Договір про наставництво, тому наставництво – це впорядковане професійне волонтерство.

За даними Віg brothers big sisters USA вихованці, які регулярно зустрічаються зі своїми Наставниками:

На 46% менше схильні до вживання наркотиків;

На 27% менше схильні до зловживання алкоголем;

На 55% більше здатні вступити до університету;

На 78% більше схильні регулярно брати участь у волонтерській діяльності;

На 90% більше зацікавлені в тому, щоб стати наставниками;

На 130% більше готові займати лідерські позиції та керівні посади.

5 жовтня 2016 р. Президент України підписав Закон про наставництво.

Відтепер це – офіційна форма допомоги дітям в інтернатах, яка розгортає діяльність у регіонах, щоб досягти головної мети – подарувати кожній самотній українській дитині наставника.

Організатори:

Тернопільська міська рада;

Громадська організація «Одна надія» – розробник проекту Наставництва в Україні (onehope.com.ua).

Захід проходить за підтримки Національного комітету Міс Україна та Міс Тернопіль.

ВХІД НА ЗАХІД ТІЛЬКИ ЗА ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ!

Для акредитації ЗМІ: 

начальник відділу у справах сім’ї Ольга Заверуха +38 096 420 89 89

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ