Тернопільських жінок вчили вирішувати конфлікти

0
228

unnamedТакою була тема засідання жіночого клубу ”Гармонія”, що діє у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, за участю психолога Світлани Гліган.

«Неможливо уявити життя людини без жодної конфліктної ситуації, дискусії, суперечки. Їх не потрібно боятись. Варто навчитись правильно вирішувати конфлікти. А це уже мистецтво”, – звернулась до жінок фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Інна Лісовська. – Конфлікт – це зіткнення протилежних інтересів і поглядів. У кожного своє бачення стосовно певних ситуацій, свій “інтерес”, та своя особиста думка. І все це потрібно проговорювати, вибираючи правильні слова, інтонацію та враховувати ситуативні моменти”.

Учасниці заходу жваво дискутували на задану тему, ділилися життєвим досвідом власної поведінки у конфліктних ситуаціях: хтось уникав конфліктів, щоб не загострювати проблему, інші – пристосовувалися до обставин. Були й такі, які відстоювали власну думку незважаючи на наслідки.

«Невирішений конфлікт не зникає. Все це відкладається, накопичується, до певного часу, певної події… Все одно прийде час для вирішення. Тільки тоді сила конфлікту, як снігова лава, буде потужнішою, – каже Світлана Гліган. А тому:

  • Намагайтесь вирішувати конфлікт конструктивно, тобто без переходу на особистості: без звинувачень, знецінення, образливих слів…
  • Зніміть ”маску” ображеної чи розгніваної людини і усвідомте справжню причину конфлікту, свої істинні мотиви та потреби.
  • Сядьте за стіл переговорів та відкрито висловіть свою позицію.
  • Уважно вислухайте опонента і зрозумійте його потреби та інтереси.
  • Разом знайдіть декілька варіантів вирішення конфліктної ситуації, щоб задовольнити інтереси обох сторін, і оберіть найбільш підходящий.
  • Бережіть цінність взаємовідносин, довіру – це набагато важливіше за перемогу!»

Гостя заходу наголосила: «Цікавим є той факт, що вирішення конфліктів несе розвиток у стосунках: люди починають краще розуміти потреби один одного і стають ближчими один одному. А от їх відсутність тривалий час говорить про певний ”застій” у відносинах. Цей спосіб взаємодії у конфлікті називається співробітництвом і є прикладом асертивної поведінки – коли людина поважає в однаковій мірі як свої, так і чужі інтереси, протидіє маніпуляціям та займає активну життєву позицію. Успіхів та конструктивного вирішення конфліктів у житті!»

unnamed (1)

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ