Тернопільська міська рада роздаватиме подарунки

0
367

10_ПОдарунки від міської ради будутьУ Тернополі відбувся Вікімарафон, який присвятили 13-річчю української Вікіпедії. Ідею Вікіфлешмобу запропонував вікіпедист із Тернопілля, уродженець Зубреця Бучацького району, Герой України Ігор Костенко за півроку до загибелі на Майдані.

– До участі запрошували усіх без винятку. – каже співробітник ТДМУ Микола Василечко. – Необхідно було лише написати нову статтю на будь-яку тему. Новачки могли знайти на сторінці Вікімарафону пояснення ключових засад енциклопедії та скористатися «Майстром написання статей». Статті мали відповідати критеріям значимості, бути нейтрально написаними на підставі авторитетних джерел та посилатись на них, не порушувати авторського права.

До слова, Микола Василечко (автор 802 статей та 97821 редугувань) є користувачем Вікіпедії, який має статус “патрульний” (patroller) – виконує патрулювання нових сторінок для підвищення ефективності спільної роботи з фільтрації спаму й вандалізму, а також задля попередньої поверхневої оцінки змісту статей та їх оформлення.

Наступний крок – «Місячник Тернополя», який відбудеться у березні 2017 року. Усі бажаючі можуть долучитися до написання нових і вдосконалення існуючих статей про Тернопіль. Це тематичний Місячник, коли пишуть статті на задану тему – у цьому випадку тільки про Тернопіль чи на теми, що дотичні до нашого міста. За підсумками Місячника найактивніші користувачі отримають вікісувеніри від ГО «Вікімедіа Україна» та подарунки від Тернопільської міської ради в різних номінаціях, як ось: «За найбільшу кількість створених статей», «За найповніші статті» (з перевіреними даними за джерелами), світлинами, історією, цікавими фактами про людину чи об’єкт, про які йде мова у статті), «За найповнішу статтю про вулицю міста», «За найповнішу статтю про пам’ятку культурної спадщини», «За найповнішу статтю про особистіть, котра пов’язана з Тернополем», спеціальні номінації «Наймолодший автор статей Місячника», «Найстарший автор статей Місячника» (за наявності даних про вік). Назви і номінації ще можуть бути уточнені під час Місячника.

10_Фото сайт ТДМУНагородити активістів планують 8 квітня. Тоді ж у Тернополі очікують відкриття фотовиставки конкурсів «Вікі любить пам’ятки» та «Вікі любить Землю», у яких неодноразово перемагали світлини Тернополя та області. Зокрема, у «Вікі любить пам’ятки» 2016 року з-поміж десятка найкращих світлин України потрапило дві світлини нашого краю: Підгорянський василіанський монастир, Теребовля (авторка фото — Катерина Байдужа, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0) та Червоногородський замок, село Нирків (автор фото — Роман Бречко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0).

–  Однією з причин, чому науковці зараз не надто поспішають подавати свої дописи у Вікіпедію, є неврегульованість законодавства щодо авторського права в Україні. – зазначив Роман Мацелюх, автор понад 4400 редагувань та автор 37 статей і голова Великобірківської селищної ради. – Часом можна побачити інформацію, взяту з цього ресурсу, а посилання на нього відсутні. Людина може витратити багато часу на пошук матеріалу та підготовку публікації, а потім хтось банально її присвоїть собі.

До слова, найкращим вікіпедистом Української Вікіпедії є 26-річний журналіст Українського католицького університету Мар’ян Довганик, уродженець Тернополя. За свою роботу у Вікіпедії нагороджений державною нагородою — медаллю «З нагоди 20-ї річниці незалежності України» за визначний внесок у розвиток Вікіпедії. Станом на 27 січня цього року він створив 34868 статей, загальна кількість редагувань —170 497, в укрвікі — 138 516.

Деталі і новини Вікімарафону можна дізнатись на сторінках Вікіпедії («Вікімарафон 2017») чи у соцмережі Facebook.

Наталі Волотовська, Фото: Іван Пшоняк

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ