Тернопіль має чим здивувати всю Україну (відео)

0
519

img_5536У Тернополі встановили найбільшу в Україні шопку. Її висота 20 метрів, а ширина аж 50! Це постановка святкового Віфлеєму із рухомими фігурами святих, анголів, тварин, є навіть живі птахи.

Вперше шопку встановили у 1994 році у каплиці. Вона була звичайних розмірів і , як і тепер, змайстрували її тоді монахи-францисканці. Вперше у церкву святого Апостола Петра її перенесли у 2005 році. Відтоді побачити різдвяне містечко, вже 12 років поспіль приїжджають чи не з усієї України.

– Святий Франциск вперше в історії церкви, у році 1223, захотів показати, що Бог не є десь далеко, Він є близько. – Розповідає монах Антоній. – І після цього його сини, монахи-францискани, у тих церквах, де вони знаходяться, встановлюють отакі шопки.

Щороку шопку змінюють, адже складають її без жодних планів чи схем. Незмінною залишається лише її центральна частина – це ясла з новонародженим Божим Дитям, його матір’ю Марією і батьком Йосифом. А навколо них – фігури апостолів, ягнят, волів, а також живі фазани, кролики і рибки. Тварини вже звикли до людей, адже вони живуть у дворі монастиря. Найбільше тішать вони малих дітей, які приходять з батьками подивитися на шопку.

– Я приїхала сюди з району, – розповідає 76-річна пенсіонерка Юлія. – Щороку приїжджаю. Дивлюся, що нового зробили. Помітила, що цього року от поставили ще вертеп і святу родину за вечерею. Дуже мені подобається. Скільки то праці вкладено – словами не передати.

– Я дуже пишаюся тим, що найбільша шопка України саме у Тернополі, – каже тернополянин Михайло. – Стою й дивлюся вже майже годину і не можу намилуватися.

Щороку шопку доповнюють новими композиціями. Таким чином різдвяне містечко поступово збільшується. Подібні шопки є в Ужгороді та Мукачевому, проте у Тернополі найбільша в Україні.

Також при вертепі проходитиме низка обрядів із пошанування Святих Дарів.  Їх можна відвідати:

14 січня 16.00 – Адорація для дітей;

15 січня 13.00 – XVII Фестиваль вертепів міста Тернополя (біля пам`ятника святого Франциска);

15 січня 16.00 –  Адорація для мужчин парафії, Лицарі Колумба, Псалтирне братство;

21 січня 13.00 – ІІ Фестиваль хорів під назвою «Возвеселімся всі разом нині»;

22 січня 16.00 – Адорація молодіжних спільнот парафії, студентів і вчителів;

29 січня 16.00 – Адорація для Братств Матері Божої Неустанної Помочі, Матері Божої Параманної;

5 лютого 16.00 – Адорація для групи Матері в молитві;

5 лютого 18.00 – Адорація (Служба Божа і Свята Тайна Єлеопомазання) для хворих і старших;

12 лютого 16.00 – Адорація для ІІІ Чину Св. Франциска;

15 лютого 16.00 – Адорація для парафіян церкви св. Петра.

Стоятиме вся різдвяна композиція аж до Стрітення, яке відзначаємо 15 лютого. Завітати у цей міні-Віфлеєм можна у будь-який час, оскільки церква відкрита цілодобово. Проте, якщо ви хочете уважно роздивитися кожен атрибут гігантської шопки, краще навідуватись в будні, адже в неділю – цілий день йдуть Богослужіння.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ