90 відсотків людей, яких називають бандерівцями, ніколи не читали текстів Бандери

1
303

banderaУ Тернополі відзначили 108-річницю від Дня народження українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського національного руху, голови Проводу ОУН Степана Бандери. Розпочали урочистості покладанням квітів до пам’ятника герою. Далі усі присутні пам’ятною ходою направилися у Народний дім «Перемога», де відбулася урочиста академія.

Прізвище Степана Бандери останнім вже увійшло в повсякденність, – вважає тернополянин Володимир. – Про нього згадують, як про людину-міф, адже історія його життя неоднозначна. «Бандерівець» у сучасному контексті – синонім до слова «патріот» чи борець за Україну, що не завжди справедливо. Тому що 90% людей, яких називають бандерівцями, ніколи не читали текстів Бандери, і не знають його ідейних переконань.

Сучасним громадянам потрібно вивчати історію своєї країни та її найвідоміших постатей: письменників, громадських діячів, революціонерів. Степан Бандера – серед них, – каже тернополянин Богдан.

Степан Бандера – один з діячів українського національного руху, який представляв його праве радикальне крило у ХХ столітті. Частина Організації Українських Націоналістів, яка поділяла його погляди, називалася бандерівцями чи революціонерами ОУН. Вони виступали проти польського панування, коли частина України була під владою Польщі, а потім – проти радянського режиму.

Перш ніж сформувати своє ставлення до цієї особистості, варто дізнатись принаймні базову інформацію про нього, – наголошує історик, член спілки Української молоді Святослав Липовецький. – Вся його біографія – це біографія людини-провідника, яка боролася.

bandera-1Життя Бандери – приклад для молодого покоління, – вважає голова обласної організації Конгресу Українських Націоналістів Володимир Ткач. – В 50-х роках Бандера написав такий вислів, який тоді дещо піддавався сумнівам: «І настане той час, коли один скаже: «Слава Україні!», а мільйони йому відповідатимуть: «Героям слава!». І пригадайте, як на майдані кожен, хто виступав, закінчував словами «Слава Україні!» і весь народ відповідав так, як сказав Бандера.

Привітати містян прийшли й представники влади.

2017 рік у Тернопільській області оголошено роком УПА. – Говорить голова ОДА Степан Барна. – 75 років від створення УПА – це достатньо вагома подія. І ми плануємо низку заходів по відзначенні памяті особистостей, які творили повстанську армію. Я думаю, що впродовж цього року ми будемо свідками відкриття нових сторінок історії національно-визвольного руху України.

Його ім’я якраз і непокоїть нині тих загарбників України. – Продовжує голова обласної ради Віктор Овчарук. – Тому важливо підняти дух українців і віру в те, що Україна, все ж таки, буде вільною і незалежною.

Присутні в залі підспівували аматорському хору національної патріотичної пісні «Заграва» та іншим тернопільським артистам. Завершили вшанування пам’яті українського провідника смолоскипною ходою і народним віче біля пам’ятника Герою України.

 

1 коментар

  1. Bитяг з відповіді на запит Антифашистського комітету України до СБУ України (№24/1-3044 від 27 листопада 2008 р.):
    “Як вбачається із архівних документів НКВД-МГБ-КГБ-УРСР, за 1944-1953 роки, тобто до моменту повної ліквідації націоналістичного підпілля і його озброєних формувань, учасниками ОУН-УПА в західних областях України здійснено:
    терористичних актів 4907
    диверсійних 195
    нападів та роззброєнь груп охорони
    громадського порядку 457
    нападів та підпалів колгоспів,
    радгоспів, МТС 325
    нападів на сільради і клуби 320
    озброєних пограбувань 359
    інших відповідних проявів 1126
    В результаті цих акцій було вбито або забрано в ліс бойовиками ОУН-УПА 2662 працівника радянсько-партійного автиву, 582 голови сільських Рад, 262 голови колгоспів, 446 колгоспників, 829 працівників держбезпеки, 473 працівники міліції, 1525 бійців груп охорони громадського порядку, 187 військовослужбовців, 933 службовців, 12839 інших громадян. Всього загинуло 22430 чоловік.” (Арх. спр. №372, т. 100, арк. 109-111).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ