Від платіжок за тепло – у тернополян мороз по шкірі

0
720

15086864_1143418599076174_1880325696_nПроцес нарахування оплати за комунальні послуги дуже часто змінюється, але такої цифри у своєму рахунку побачити мало хто сподівався. І навіть той, хто не дружить з математикою, помітить, що за 15 днів опалювального сезону в жовтні сума захмарна. А якщо врахувати, що опалювальний сезон розпочався не 1, а 15 жовтня, то яких рахунків чекати вкінці листопада? – Що це – ганебна помилка чи реальність? «Нас просто обраховують» – скаржаться тернополяни.

– Суми в платіжках завищені на понад 30 %. – впевнений тернополянин Михайло. – У мене двокімнатна квартира, загальна площа 50 кв. м. А якщо тариф за опалення у жовтні становить 19,81 грн. за квадратний метр опалювальної площі, то в місяць – це 1000 гривень. Але… Опалювальний сезон розпочався не 1 жовтня. Опалення у Тернополі увімкнули з 10 жовтня. Окрім цього, згідно з діючим законодавством, нарахування за тепло розпочинається тільки на четверту добу після початку опалювального сезону. Відтак, у Тернополі нараховувати за тепло мали б, починаючи з 13 жовтня. Тобто вартість опалення мала б бути на понад 30% меншою від повного місячного опалення. А це, на хвилиночку – 650 грн!

Аби зупинити паніку, впровадили новий метод оплати комунальних. Ті, хто не має субсидій, можуть отримати розстрочку на оплату послуг централізованого опалення. Так, в опалювальний період споживач сплачуватиме лише 50% від вартості послуги, решту рахунку – протягом літа.

– Для цього сім’ї варто звернутися з письмовою заявою до виконавця послуги із централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги з теплопостачання. – Говорить начальник відділу житлової політики та інженерного забезпечення ОДА Софія Близнюк. – Починаючи з дати подання заяви щомісяця протягом опалювального періоду тепло-комунальне підприємство виставлятиме рахунок у вигляді 50% від нарахованої плати за спожиту послугу.

Тернопільщина – одна з областей із найнижчим в Україні рівнем зарплат. Тому, здавалося б очевидні методи вирішення проблем тут не діють. Тернополяни кажуть, що пільги та субсидії не вирішують нічого. Краще отримати достойну зарплату і спокійно оплачувати рахунки за наданні послуги, аніж оббивати пороги різних установ і боргувати державі.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ