Дерева, які змінюють клімат, висаджують у Тернополі

0
518

derevo-1У Тернополі вирішили змінити клімат за допомогою дерев. Неподалік набережної Тернопільського ставу і на бульварі Тараса Шевченка висадили 40 катальп бігнонієвидних і 24 червонолисті клени породи «Крімсон Кінг. Ці дерева вбирають дуже багато вологи, чим можуть навіть змінити клімат. Нині в обласному центрі вже же майже 550 катальп. Також серед екзотичних порід — платани, павловнії, червоні дуби, коркові й тюльпанові дерева, каштани Бріотті, магнолії.

 – Тернопіль – це район підвищеної вологості. – зазначає заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міськради Олег Соколовський. – Хто був біля ставу, то знає, що більше 20 хвилин не можна бути на сонці – покриваєшся росою. Цю систему можна змінити деревами. Тобто, якщо ми садимо дерева, з великою листковою площею ( а катальпа – таке дерево), то вони вбирають вологість і створюють дуже потужну тінь.

Місця для висадки, а також породи дерев рекомендували тернопільські ландшафтники-екологи.

– Тут два види дерев – це чорнолистий клен і катальпа. — розповів журналістам міський голова Тернополя Сергій Надал.  – Ці два дерева дуже добре приживаються і мають гарний вигляд. А ще вони добре підходять до наших погодних умов, оскільки гарно сприймають вологість.

derevo-2Раніше саджанці закупляли в Польщі, а для цієї акції придбали з приватної колекції в Закарпатті. Також чимало тернопільських катальп, які посадили раніше, з Кременецького ботанічного саду.

– От ще чим цікавий сквер Шевченка? Тут дуже багато різних дерев. – зауважив Олег Соколовський. – І ми хочемо надати йому статус заповідної зони. Тут така гарна гама кольорових відтінків, що вона потребує підсилення. От наприклад, є картина і їй потрібна рамка. То оці клени з червоним листям, якраз будуть надавати ефект рамковості.

Тепер, щоби милуватися красою екзотів, залишається дочекатися, коли деревця виростуть і будуть мати пишні яскраві крони.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ