У Тернополі шукають протидію на дії корупціонерів

0
223

koruptsiyaУ Тернополі презентували Центр громадського контролю «Дій». Аналоги уже відкрили у Вінниці, Запоріжжі, Краматорську і Маріуполі. До основних завдань центру входять моніторинг роботи органів місцевого самоврядування, аналітика, інформування та консультування громадян. Одна із перших проблем, яку взялися розв’язати команда центру громадського контролю «Дій» – це встановлення прозорості у використанні благодійних внесків. Окремі працівники медичних закладів займаються збором добровільних пожертв. Але нормативно-правового акту, яким би запроваджували відкритість такої благодійної діяльності на державному рівні – наразі немає. Часто це призводить до виникнення такого явища, як корупція.

– Наш центр займатиметься не лише допомогою в реалізації якихось рушійних змін в охороні здоровя, не лише в медицині. Говорить координатор проекту у Тернополі Василь Томчишин. – У нас є проблеми і в ЖКГ, і в освіті. Думаю, що ми з вами повинні ці проблеми шукати і разом їх вирішувати. А не просто вказувати владі, що вони є.

Уже домовилися із міським головою Тернополя Сергієм Надалом щодо встановлення типової форми договору для лікувально-профілактичних закладів з благодійними організаціями. Планують встановити термінал для безготівкових перерахувань у лікарні №2.

koruptsiya-1– Ми вивчили ситуацію у лікувальних закладах міста, а саме в зборі коштів, як це відбувається. – коментує юрист центру «Дій» Володимир Шевченко. – І виявилось, що на територіях лікарень діють благодійні фонди. Але вони нікому не звітують про те, скільки коштів зібрали і на що вони пішли. Тому ми домовились з міським керівництвом про створення механізму, щоб лікарі не збирали гроші самостійно.

Оскільки команда поки що невелика – лише кілька юристів, журналіст і координатор, працюватиме центр тільки у Тернополі. Згодом  буде можливість на вирішення проблем в інших районах області.

– Проект працює за програмою підтримки Європейського союзу. – Продовжує менеджер проекту Мережі Центрів громадського контролю «Дій» Анна Медвєдєва. – Ми нині його презентуємо, але він вже працює в деяких містах України. Невдовзі ще відбудуться презентації в тих містах, де його поки що немає. І таким чином будуть охоплені всі регіони.

Центр громадського контролю й надалі шукатиме і вирішуватиме проблеми, які несуть в собі корупційну складову й негативно впливають на життя суспільства. Проте досягти позитивних результатів можливо лише з допомогою громадян.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ