У цій акції Тернопіль стане 898 містом світу

0
407

bigБудь-який вид фізичної культури, якщо брати участь правильно, приносить користь для здоров’я. Біг – не виняток. Правда, недаремно кажуть, що від хвороб можна і втікати, і наздоганяти їх… Учасники цієї акції бігатимуть не задля результату, а у власному ритмі і під наглядом досвідчених інструкторів.

У Тернополі влаштують забіг, що відбудеться в одному з найкрасивіших місць України – набережній Тернопільського ставу. Про деталі розповів координатор організації Runday в Тернополі Руслан Ружицький.

– Що таке Runday?

– Це регулярні забіги довжиною 5 кілометрів з фіксацією часу, які відбуваються щотижня і є необмежені віком, а також рівнем тренованості учасників. Це змога знайти однодумців або приєднатися до сім’ї любителів бігу. Участь у них безкоштовна та відкрита для всіх. Результати публікують онлайн, тому можна відстежувати свій прогрес або змагатись з друзями.

– Подібні акції вже були у Тернополі, та їх приурочували до котрогось із святкових  днів. А от «День бігу», що в перекладі із англійської і означає «runday» – таке чую вперше…

– На створення Runday нас надихнула британська ініціатива parkrun. Для них все почалося іще восени 2004 року, коли 13 бігунів зібрались разом в Буші-парку, Теддінгтон, Великобританія. З того часу parkrun переріс у міжнародну родину близько двох мільйонів зареєстрованих  учасників і волонтерів. Суть проекту у проведенні щотижневих 5-кілометрових забігів із фіксацією часу та публікацією на сайті. На сьогодні регулярні пробіги відбуваються у 897 парках по всьому світу.

– А наскільки активно Україна відгукнулась на таку ініціативу?

– Перший забіг проекту Runday відбувся в Києві 30 липня 2016 року. 20 серпня такі забіги почали організовувати у Львові. І Тернопіль буде третім містом, де проект стартує 15 жовтня.

– Чому біжите саме 5 км?

– Це найдоступніша дистанція для широкого кола учасників, яка одночасно є достойною метою для тих, хто тільки почав бігати і дає можливість більш досвідченим бігунам стежити за своїм розвитком.

Усі забіги відбуваються в один день та час – субота 09.00 год. Одна з фішок в тому, щоб всі разом в один час бігли.

– Хто організовує ці забіги в Тернополі, у інших містах?

– Волонтери. Безкоштовно, для власного задоволення. Учасники чергуються, хто допомагатиме організовувати, а хто бігтиме.

– Які особливості забігу?

– Старт – з площі між фонтаном «Каскад» і центральним причалом, звідки відправляється катер. Кожен біжить зі своєю швидкістю, яка йому комфортна. Наприклад, найкращий результат на даний момент 16:18 хв. Найповільніший 39:49 хв. Фініш –

– Що мати із собою ?

– Потрібна реєстрація на сайті runday.org для отримання QR-коду, завдяки якому  враховуватимуть результат забігу. Зареєструватись треба лише раз. QR-код необхідно роздрукувати або зберегти на телефон та мати при собі на забігу.

Далі зі своїм QR-кодом та у зручному для бігу одязі слід прийти на місце забігу у Тернополі за півгодини до старту, щоб розім’ятись. На старті передбачене місце, щоб залишити непотрібні під час бігу речі, волонтери наглянуть за ними.

Перед стартом – короткий інструктаж щодо забігу (правила, врахування результатів, нюанси по маршруту і т. ін.). Всі учасники стартують одночасно за сигналом Тайм-кіпера із початком відліку часу. Розпочинаємо біг по алеї з велодоріжкою, яка на площі перед центральним причалом на набережній Тернопільського ставу (якщо зійти з фонтану «Каскад», ця алея буде по ліву руку).

На фініші ви побачите обмежену маленькими конусами доріжку з двома більшими помаранчевими конусами в кінці. Фінішувати потрібно саме по цій доріжці. Щоб одночасно тільки 1 учасник міг пересікти фінішну лінію.

Відразу на фініші учасник отримає невеличкий папірець із цифрою. Це номер його фінішної позиції. Дуже важливо зберегти цей папірець, допоки його QR-код просканують.

byg-2– Усе так серйозно.

– У першу чергу ми в runday піклуємося про здоров’я бігунів і завжди наголошуємо, щоб вони обов’язково заминалися, особливо якщо бігли на результат. Рекомендації щодо заминочних вправ є на нашій сторінці runday.org. Далі після або під час заминки учасник має разом із папірцем фінішної позиції підійти до волонтера, що сканує QR-коди (цю людину покажуть іще під час інструктажу на старті), показати/віддати йому папірець і дати просканувати свій код.

Ну а вкінці ми створюємо два списки. Перший – із часом, другий – з ID. Результати публікуватимуть на сайті протягом дня.

Довідково:

Будьте уважними та обережними під час забігу.

Перетинайте фінішну смугу тільки раз. Якщо Ви, наприклад, після успішного фінішування, вирішите повернутись і підтримати свого “повільнішого” друга, то, будь ласка, переконайтеся, що Ваш повторний результат не буде врахований волонтером тайм-кіпером.

Регулярно перевіряйте сторінки Facebook або Twitter, щоб бути в курсі, чи не скасували забіг, в котрому ви вирішили взяти участь.

Бажаємо усім бути здоровими, а ще пам’ятати – один із кращих методів оздоровлення організму – це профілактика хвороб.

Наталя ВОЛОТОВСЬКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ