Тернополянам варто берегти серце не лише сьогодні

0
168

zavantazhennyaВсесвітній день серця (World Heart Day) відзначають щорічно наприкінці вересня
з 1999 року за ініціативою Всесвітньої федерації серця.
Акцію підтримали Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), ЮНЕСКО та інші організації.
У 2016 р. Всесвітній день серця проходить під гаслом «Серце – для життя!»

За ініціативи МОЗ України проводиться Всеукраїнський тиждень серця з нагоди Всесвітнього дня серця.

Мета проведення Всесвітнього дня серця — підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань у світі, а також ініціювати профілактичні заходи щодо ішемічної хвороби та мозкового інсульту у всіх групах населення, підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця. В цей день є необхідність максимального залучення уваги людей до свого здоров’я, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати.
У партнерстві з ВООЗ Всесвітня федерація серця проводить заходи більш ніж в 100 країнах.
Серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті у світі : щорічно вони забирають більше 17 мільйонів людських життів.

Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту – підвищені кров’яний тиск, рівень холестерину і глюкози в крові, куріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, підвищена вага, ожиріння і фізична інертність, гіподинамія, стреси, шкідливі звички.

Стан серця залежить від умов повсякденного життя, від того, як люди живуть, працюють, навчаються, люблять, приймають рішення, формують інший стиль поведінки.
Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в світі – щорічно від них вмирає 17,3 млн. людей. Щонайменше, близько 80% випадків передчасної смертей можна було б запобігти, якби систематично проводилась боротьба з основними чинниками ризику курінням, нераціональним харчуванням і низькою фізичною активністю. Нагадаємо основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань – це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.
Як в повсякденному житті підтримувати здоров’я свого серця?
Підвищити свою повсякденну фізичну активність, дотримуватися принципів здорового харчування, відмовитися від куріння, контролювати у себе чинники ризику ішемічної хвороби серця і мозкового інсульту.
Оцінки факторів ризику серцево-судинних захворювань:
• зважування та вимір зросту, розрахунок індексу маси тіла, виміри об’єму талії;
• консультації дієтолога осіб з ожирінням;
• вимірювання артеріального тиску;
• визначення глюкози крові, загального холестерину;
• в разі виявлення гіперхолестеринемії, гіперглікемії, артеріальної гіпертензії і т.д. отримайте рекомендації щодо проходження детальнішого обстеження в умовах спеціалізованих клінік.

Джерело – Міська комунальна лікарня №3

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ