У кожному селі Тернопільщини буде банкомат?

0
449

bankomatНаціональний банк України вирішив запровадити до 2020 року безготівкову систему розрахунку. Прикладом стала сусідня Польща, де частка тої ж готівки в економіці становить лише 7,5 %. В Україні поки що без паперових грошей не обійтися – ними ми розраховуємося в транспорті, на ринку, і навіть даруємо на день народження або весілля.

Та й уявити гаманець без грошей можна, а от термінали й банкомати в кожному селі – трохи важко. Нині в Україні більше 180 торгових точок облаштовані технікою для електронного розрахунку. У Національному банку вирішили, що через 4 роки термінали мають бути всюди – і в містах, і в селах. Та мабуть, ще доведеться проводити загальнонаціональні майстер-класи для літніх осіб, які звикли, що пенсію їм приносить листоноша. Ми вирішили запитати на вулиці, чи користуються вони платіжними картками. Як виявилось – дехто з пенсіонерів вже опанував електронну систему розрахунку, а хтось не знає, як, що й до чого.

– Шо таки пошта принесла мені ту пенсію, йду проплачую. – каже пенсіонерка Світлана. – Сказали, в них там є, що і скільки. І все. А оте-во – йди і пхай кудись ті гроші. Мій кум розказував, що пхав- пхав, а воно гроші не брало. То краще прийти до людини дати і знати, що я заплатила і все.

– А я розумію те. – хвалиться пенсіонерка Оксана. – Все дуже добре і я получаю свою пенсію по карточці. Мені дочки показали, навчили мене і все добре.

Тернополяни запевняють, те, що електроні картки допоможуть уникнути черг – сумнівно. У нашому місті – в день зарплати біля банкоматів і терміналів черги по 10-20 осіб.

Але вигода від вилучення готівки з економіки все ж є. Щороку монетний двір в Україні карбує до півтори  мільярдів монет і майже 2 мільярди банкнот. При цьому емісія дріб’язку є збитковою, адже лише собівартість 1 копійки — 16—18 копійок. Банкноти обходяться дешевше, проте їх постійно потрібно перевипускати через те, що вони швидко зношуються, а дріб’язок — губиться. Крім того, світ без готівки — гігієнічніший. Та є ще сфери, в яких без паперових грошей не обійтися.

– Я думаю, що потрібні два варіанти – і готівка і картки. – зауважує тернополянин Юрій. – Бо з досвіду пояснень моїй бабці, як розраховуватися карткою, то це близька тема. Думаю, що треба людям, які хочуть розраховуватися готівкою – дати змогу це робити. Тому хай залишається, як є.

Чи стане українцям від цього жити краще – покаже час. А поки що діє старе логічне правило – чим важчий у вас від готівки гаманець, тим легше з ним жити.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ