Тернополян закликають повідомляти про почуту російську мову

0
267

Тернопільське представництвоВідтепер тернополяни мають кому повідомити, якщо почують російську мову в місті та області. Тернопільське представництво всеукраїнського об’єднання «Рух захисту української мови» закликає громадян прислухатися  в громадських місцях, у сфері обслуговування, державних структурах тощо і повідомляти представників руху про почуті російські слова. Таким чином об’єднання пропонує усім небайдужим українцям долучитися  до боротьби з русифікацією і популяризувати свою мову.

Засновниками і членами ВО «Рух захисту української мови» є громадські організації та небайдужі українці, які проводять інформаційно-просвітницьку кампанію на захист рідної мови. Вони прагнуть зупинити русифікацію України.

Домагатимуться від владних державних структур привести закони та інші нормативно-правові акти у відповідність до ст. 10 Конституції України: “Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя по всій території України”.

Наполягатимуть на прийнятті законів, в яких передбачити: обов’язкове складання іспитів з української мови: для осіб, які хочуть отримати громадянство України, дозволи на тимчасове проживання в Україні, держслужбовців, військовослужбовців, працівників правоохоронних і силових структур, керівних працівників державних підприємств, викладачів ВНЗ та шкіл.

Рух захисту української мовиТакож пропонують окреслити пункти в законах:
1) вільне володіння українською мовою є кваліфікаційною вимогою. до вищевказаних працівників, невиконання якої веде до звільнення працівника.
2) підвищення зарплатні викладачам української мови та історії у 2-3 рази (аналогічні закони прийняли в Естонії, Литві та інших пострадянських країнах).
3) 75% усних і друкованих публічних матеріалів українською мовою у всіх ЗМІ, що розповсюджуються в Україні.

Електронна пошта Тернопільського представництва всеукраїнського об’єднання «Рух захисту української мови»: ter.zahystmovy@gmail.com

Спільнота в соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/terzahystukrmovy/

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ